reklam

30 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Marmaray kredisinin adı var, kendi yok !

Bakanlar Kurulu'nda Hüsamettin Özkan'ın çıkışına neden olan İspanyol kredisi çok bilinmeyenli denkleme döndü

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın Bakanlar Kurulu toplantısında Hazine bürokratlarını hedef alan çıkışına neden olan, İstanbul-Ankara demiryolu rehabilitasyonuna verilecek İspanyol hükümet kredisi çok bilinmeyenli denkleme döndü. Kredi paketi iki bölümden oluşuyor ve demiryolu rehabilitasyonuna para aktarılabilmesi için anlaşmalarda tadilat gerekiyor.

Edinilen bilgilere göre, 200 milyon doları son derece uygun İspanyol hükümet kredisi, 200 milyon doları da İspanya'dan yapılacak ithalat karşılığı dış ticaret kapsamında olmak üzere, toplam 400 milyon dolarlık kredi paketi 1998'de yürürlüğe girdi. İstanbul-Ankara demiryolu rehabilitasyonu bu pakette yer almadı. Süresi biten Anlaşma 2000 Temmuzu'nda yenilendi.

Türkiye, İspanyol hükümetine

14 yeni proje sundu. Bunlarda da demiryolu rehabilitasyonu yer almadı ve hiç adı geçmedi. Görüşmelerde

4 proje için (Şanlıurfa sulama tesisleri, Tuz Gölü koruma, Zonguldak ve Eskişehir kanalizasyon) toplam 150 milyon dolarlık paket konusunda mutabakat sağlandı.

Hazine Müsteşarlığı yetkililerine göre, İspanya'dan sağlanan kredinin, demiryolu rehabilitasyonunda kullanılabilmesi için atılacak 'tek bir imza' yeterli değil. Ya anlaşma kapsamının genişletilmesi ya da yeni bir kredi paketinin uygulamaya sokulması gerekiyor. Kalan 200 milyon dolarlık kısım ise İspanya'dan ithalat yapacak firmalara kullandırılacağı için Hazine'yi ilgilendirmiyor.

Rehabilitasyon projesi

İstanbul-Ankara demiryolunu 4.5 saate indirecek rehabilitasyon projesi kapsamında, güzergahın çift hat yapımı ve modernizasyonu amaçlanıyor. İhalesi 1 yıl önce sonuçlanan proje finansmanı aşılamadığı için henüz başlayamadı. Hattın uzantısı durumundaki Marmaray projesinde ise İstanbul Boğazı'nın tüp geçitle aşılması, şehir içi metro-banliyö hatları açılması, mevcut hatlarla bağlantılandırılması düzenleniyor.
Akşam

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz