reklam

02 Şubat 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Prof. Aykut Barka öldü

Beyin inmesi nedeniyle 3 haftadır yoğun bakımda tedavi gören İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Barka yaşamını yitirdi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği'nce yapılan açıklamada, Prof. Dr. Aykut Barka'nın kan basıncının düşmesi sonrası kalbinin durduğu ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Barka tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Barka yarın Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Prof. Dr. Aykut Barka, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 6 Ocak günü sağ elde güçsüzlük ve konuşma bozukluğu yakınmasıyla başvurmuştu. Beyninin sol yarısını besleyen ana damarda tıkanıklık saptanan Barka 10 Ocak tarihinde ameliyata alındı. Barka o günden bu yana yaşamını cihazlara bağlı olarak ağır komada sürdürüyordu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği'nce yapılan açıklamada Barka'nın kan basıncının düşmesi sonrası kalbinin durduğu ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi. MÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Göğüş , Cerrahi Yoğun Bakım ve Reanimasyon Ünitesi'nde tedavisi süren Barka'nın, saat 17.05'te kalbinin durduğunu, saat 17.25'e kadar yapılan kalp masajına yanıt vermediğini söyledi. Barka için yarın İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir tören düzenlenecek. Barka, aynı gün Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Bilim dünyasında ''Kuzey Anadolu Fay Hattı'' nı en iyi bilen kişi olarak tanınan Barka, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından en çok ''İstanbul'daki deprem riskinin göz ardı edilmesinden'' yakındı, her geçen günün altın değerinde olduğunu vurguladı.

Aykut Barka'nın Richard Dağcan adında 11 yaşında bir oğlu, İsabel Selen adında 10 yaşında bir kızı var. Jeolojiye olan ilgisinin çocukluğuna dayandığını anlatan Barka, ''Toprağın altında neler olup bittiğine çok ilgi duyan bir çocuktum. Lisede jeoloji dersini çok sevdiren bir öğretmenim oldu. Onun da jeolojiye yönelmemde önemli katkıları olmuştu'' diyordu.

PROF. DR. BARKA KİMDİR?

Körfez depremini bilen profesör Aykut Barka 1952 yılında İstanbul'da doğdu. Yüksek lisansını 1975 yılında İstanbul Üniversitesi'nde yapan Barka, doktorasını 1981 yılında ''Kuzey Anadolu Fay Kırığının Sismotektonik Özellikleri'' teziyle İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde verdi. 1985 yılında katıldığı bir panelde, o dönem inşaat halindeki Gökova Termik Santralı'nın altında fay hattı olduğunu söylediği için Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü'ndeki görevinden alındı. Barka, 1996 yılında ABD'li bilim adamı Prof. Ross Stein 'la birlikte yazdığı makalede 'Körfez Depremi' ni doğru tahmin ettiği için bilim dünyasında ''Körfez depremini bilen profesör'' olarak tanınmaya başladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Güney Kaliforniya Deprem Enstitüsü ve Bristol Üniversitesi'nde çalıştıktan sonra Kandilli Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nün teklifi üzerine Türkiye'ye geldi.

17 Ağustos depreminin ardından KAF'ın tek parçalı olmadığını, Marmara Denizi'nde 30 yıl içinde büyüklüğü 7'nin üzerinde bir depremin meydana gelme olasılığının yüzde 62 olduğunu savunmuştu.
Cumhuriyet

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz