reklam

27 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Pamuk tarlasında gizlenen medeniyet

Siirt ve ilçelerinde yürütülen yüzey çalışmaları sırasında, Erzen Beyliği’nin merkezi olan Erzen şehri ortaya çıkarıldı.

Ortaçağ’da hüküm sürmüş Erzen Beyliği’nin adına, Nasır Hüsrev’in seyahatnamesinde sıkça rastlanıyor.Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)’nce, yürütülen çalışmalar Kurtalan’daki cami, mezar taşı, kale, manastır, kilise ile kaya mezarları ve Eruh İlçesi’ndeki han, köprü, cami, türbe, kaya mezar, kilise, değirmen, medrese, çeşme, sarnıç ile bir külliye üzerinde yoğunlaştı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü’nce, Siirt ve ilçelerinde yürütülen yüzey çalışmaları sırasında, Erzen Beyliği’nin merkezi olan Erzen şehri ortaya çıkarıldı. YYÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Boran başkanlığında 4 kişilik ekiple 7-19 Temmuz tarihleri arasında yapılan çalışmalarda, Siirt’in Kurtalan Eruh, Şirvan ve Aydınlar ilçeleri ile köylerindeki eserler incelendi.

Boran, Siirt Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’nın katkılarıyla üç yıldır yürütülen yüzey araştırmaları sırasında, bölgede Ortaçağ medeniyetlerine ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda veri elde ettiklerini söyledi. Bu yılki araştırmalar sırasında Ortaçağ’da Siirt ve Bitlis bölgelerinde hüküm sürmüş Erzen Beyliği’nin merkezi olan Erzen şehrini tespit ettiklerini bildiren Boran, Garzan Çayı’nın kenarında kurulan iç kale ve dış kale bölümünden oluşan şehrin kapalı kent modeline göre yapıldığını ifade etti.

Nasır Hüsrev’in seyahatnamesinde adı geçiyor
Ali Boran, doğu, güney ve batıdan üç girişi ile yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğu, 3 kilometre genişliği bulunan şehrin, sultanların yaşadığı iç kale ve güvenliği sağlayan dış kale ile Anadolu’nun önemli kale şehirleri arasında yer aldığını anlattı. Bölgede bir çok yeri gezen Nasır Hüsrev’in seyahatnamesinde Erzen şehrinin adının çok sık geçtiğini ve buradaki yapıların anıtsal özelliği bulunduğunu kaydeden Boran, şehrin tamamının pamuk tarlaları altında kaldığını, yüzey araştırmalarının tamamlanmasının ardından başlatılacak kazı çalışması ile medeniyete ait çok önemli veriler elde edileceğini vurguladı.

Tespit edilen diğer eserler
Boran, 12 günlük çalışmalar sırasında Kurtalan’da cami, mezar taşı, kale, manastır, kilise ve kaya mezarları tespit ettiklerini, Eruh İlçesi’nde ise han, köprü, cami, türbe, kaya mezar, kilise, değirmen, medrese, çeşme, sarnıç ve bir külliye üzerinde çalıştıklarını söyledi. Aydınlar İlçesi Erenler mevkiinde bir kale, bir cami ile mezar taşlarının da incelendiğini bildiren Boran, “Bu mezar taşlarından birinin üzerindeki 960 hicri/1553 miladi tarihi bölgedeki yerleşme ve iskanın daha önceki tarihlerde varlığını kanıtlaması açısından önemlidir” diye konuştu.

NTVMSNBC

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz