reklam

27 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Doğal afetler kader değil

Geçtiğimiz hafta aşırı yağış nedeniyle Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen sel felaketi, plansız, projesiz dere yataklarına yapılan evler, toprağı, ormanı bilinçsizce kullanma sonucu , alt yapıdan yoksun inşa edilen yerleşimlerde can ve mal kaybına neden oldu. Karadeniz Bölgesi, sel felaketi sonucu yaralarını sarmaya çalışırken TMMOB Makina Mühendisleri Odası bir basın açıklaması yaptı. 

"Toplumsal hafızamızın zayıflığı ve yaşadığımız felaketlerden gerekli dersleri almamış olmamız maalesef aynı acıları tekrar tekrar yaşamamıza sebep olmaktadır. Deprem, sel baskınları ve benzeri felaketler adeta geliyorum diyerek kapımızı çalarken, siyasal iktidarlar böylesine önemli olaylar karşısında gerekli önlemleri almayı, doğru ve sağlıklı sistemler kurmayı becerememektedirler. Yine yağış, yine onlarca can kaybı ve trilyonlarca lira maddi kayıp. Ülkenin bir çok bölgesinde yaşanan yağışların etkisi ile şimdilik 30 olan can kaybının, kaybolan kişi sayısını katınca 50 civarında olacağı görülmektedir. 

Karadeniz Bölgesinin sanayisi olan çay fabrikaları yaşanan sel felaketi ile sular altında kalması sonucu trilyonlarca maddi zararlar oluştu. Yaşanan doğal afetler göstermiştir ki; Siyasal iktidarların yıllardır uyguladıkları kentleşme politikaları çökmüştür Plansız, projesiz dere yataklarına yapılan evler, toprağı, ormanı bilinçsizce kullanma, alt yapıdan yoksun inşa edilen yerleşimlerde doğal afetlerle kayıpların yüksek olduğu son yaşanan sel felaketinde de görülmektedir. İşbaşına gelen siyasal iktidarlar ve yerel yönetimler rant sağlamak ve bu ranttan pay kapmak için trilyonlarca liralık ihaleler gerçekleştirirken gerekli altyapı hizmetlerini sağlamayarak halkımız ölüme terk ediliyorlar. 

Yaşanan olumsuzlukların yanında bir de yerel yönetimlerin maddi olanaksızlıklar yüzünden iş makinelerine mazot koyamaması eklenince vatandaşlar acılarını unutarak yakınlarını kendi çabaları ile enkaz altından çıkartmaya çalışmaktadırlar. Ekolojik dengesi insan eliyle sürekli bozulan, doğanın kendi düzenini sağladığı gerçeği dünyanın her yerinde, son yıllarda yaşanan felaketlerle kendini gelecekte daha da fazla hissettireceğinin sinyallerini vermektedir. Yıllardır Odamızın savuna geldiği Kamusal bir hizmet alanı olan yapı denetiminin bir kamu hizmeti olarak görülmeyip, bir rant alanına dönüşmüş olması ülkemizde her yıl yaşanılan doğal afetlerdeki can ve mal kaybının artmasına yol açmaktadır. 

Yaşanan İçel Sel Felaketi, Afyon Depremi 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Depremlerinden sonra son olarak yaşanan İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi sel felaketi tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını göstermiş, bir kez daha devletin acizliğini ortaya çıkarmıştır. Bir kez daha yineliyoruz Yaşanan doğal afetlerin de gösterdiği gerçekler doğrultusunda, mesleki denetimler tarafsız, bağımsız, kamu yararını gözeten TMMOB'ye bağlı meslek odaları tarafından yapılmalıdır. Meslek Odalarının kuruluş yasalarının verdiği görev çerçevesinde kamu yararına, kamu adına sürdürdüğü üretim hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yürüttükleri "mesleki denetim hizmetlerinin" önündeki engel ve sınırlamalar kaldırılmalıdır. "
Arkitera

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz