reklam

27 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Prof.Aydın: Bilinçsiz kazılara dikkat

Doğu Karadeniz’de yaşanan toprak kaymalarının, bilinçsiz kazılarla yeraltı su seviyesinin artması sonucu toprak mukavemetinin azalmasıyla meydana geldiği bildirildi.

Prof. Dr. Aydın, bilinçsizce açılan köy, orman, yayla, kişisel arazi ve karayolları ile yanlış iskan sahaları ve bina temel kazılarının, toprak kaymaları sonucu yaşanan felaketlerin başlıca nedenleri olduğunu söyledi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Aydın, yaptığı açıklamada, aşırı yağış alan Doğu Karadeniz’de heyelanlara karşı gerekli önemlerin alınmadığını savundu.
Prof. Dr. Aydın, bilinçsizce açılan köy, orman, yayla, kişisel arazi ve karayolları ile yanlış iskan sahaları ve bina temel kazılarının, toprak kaymaları sonucu yaşanan felaketlerin başlıca nedenleri olduğunu söyledi.

Tabiatın dengesi bozulunca
Tabiatın milyonlarca yıl boyunca dengesini kurduğunu vurgulayan Aydın, “Bu denge, bilinçsiz kişiler tarafından gerekli önlemler alınmadan bozulursa can ve mal kaybına yol açan zemin hareketleri de durdurulamaz” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki heyelan nedenleri arasında en önemlisinin yol güzergahları olduğuna işaret eden Aydın, şunları kaydetti:

“Bu kadar kolay olmamalı”
“Yol yaptırma ihtiyacı duyan kişiler yanlarına muhtarı alarak iş makineleri olan ilgili devlet kuruluşuna başvururlar ki, genelde bunlar da köy hizmetleri ve belediyelerdir. Akaryakıt masrafı köy ve kişiler tarafından ödendiği takdirde bu istekler karşılanır ve istenilen yerden kazı yapılmaya başlanır. Bu süreç bu kadar kolay ve basit olmamalıdır. Bilinçsiz yapılan kazılar yeraltı suyunu yağışın etkisiyle artırmakta ve zemin mukavemetini azaltmaktadır.”

“Karadeniz’de hassas olunmalı”
Türkiye’de depremlerle gündeme gelen zemin özelliklerinin, yol ve diğer bazı kazı çalışmalarında, en az binalarda olduğu kadar önemli olduğunu bildiren Prof. Dr. Aydın, engebeli topografyası, bol yağışı ve jeolojisi nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nde bu konuda daha hassas olunması gerektiğini belirtti.

“Felaketler çabuk unutuluyor"
Yapılacak yolların güzergahlarına, yerleşim alanlarının yerlerine ve kazılara izin verilmeden önce çok sıkı bir araştırmanın yapılması gerektiğine dikkati çeken Aydın, “Yaşanan felaketler ne yazık ki çok çabuk unutuluyor. Yerel yönetimler ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bu konuda ciddi çalışma yapmazsa aynı olaylar sürekli yaşanacaktır” dedi.

NTVMSNBC

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz