reklam

27 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Uzman raporu dikkate alınmayınca Rize’de selin bilançosu ağır oldu

Rize’de heyelanda 18 kişinin hayatını kaybettiği Güneysu’nun Selamet köyünde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce 1995 yılında etüt çalışması yapıldığı ortaya çıktı.
Raporda, yöre ‘heyelan açısından önemli bölge’ ilan edilmiş. Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, söz konusu raporun dikkate alınmaması yüzünden zararın büyüdüğünü söyledi.

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, Rize ili ve çevresinde 31 Ağustos 1995 günü meydana gelen aşırı yağış sebebiyle Güneysu ilçesinin Selamet köyünün Tuğlalı Mahallesi’nde meydana gelen heyelan olayını 29 Eylül 1995’te, ‘Bölgesel Afet Etkililik Oluru’ çerçevesinde yerinde incelediklerini söyledi. Taymaz, köyün jeolojisini dik yamaçlarda bazalt, aglomera ve tüflerin oluşturduğunu vurgulayarak, arazinin üzerinde farklı kalınlıklarda bozunma zonu ve bitkisel toprak örtüsü bulunduğunu belirtti. Yöredeki aşırı yağışlar sonucu ortaya çıkabilecek tehlikeyi yetkili mercilere ilettiklerini kaydeden Taymaz, “Yöreyi heyelan açısından önemli bölge ilan etmişiz. Aşırı yağışlar olduğu zaman o bölgeyi hemen boşaltmak gerekir. Yörede, aşırı yağışlarda her an heyelan olabilir.” dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan da, bakanlık uzmanlarının Selamet köyüyle ilgili hazırladığı raporun dikkate alınmadığına dikkat çekerek, zararın bu yüzden büyüdüğünü söyledi. Akcan, NTV’ye yaptığı açıklamada, volkanik kaya üzerindeki sığ toprak yapısının erozyona bağlı olarak heyelana yol açtığını belirtti. Akcan, bu yapı üzerinde inşa edilen betonarme binaların sel ve heyelana dayanmadığını belirtti. Ölümlerin çoğunun bu tür binalarda meydana geldiğini açıklayan Akcan, selden en çok zarar gören Selamet köyünde, 7 yıl önce yapılan araştarmaya dikkat çekti. Akcan, betonarme yapıların tehlike yarattığına dikkat çeken raporun dikkate alınmaması yüzünden felaketin bu derece büyüdüğünü söyledi.

Rize’de geçen hafta meydaha gelen selde, Güneysu ilçesinin Selamet köyünde, bulundukları evlerin heyelandan çökeceğinden korkan 18 kişi, bir komşularının evine sığınmış, sığındıkları ev heyelan sonucu yıkılırken, kendi evlerine hiçbir şey olmamıştı. Heyelan sonucu yıkılan evde 2 gündür yapılan çalışmalarda 18 kişinin cesedi çıkarılmıştı.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz