reklam

30 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Tehlikeli bölge istimlak edilmeli

Akçagaz Dolum Tesisleri'nde önceki gün yaşanan patlamada evleri hasar gören yurttaşlar zararlarının karşılanmasını isterken Vali Ata, çözümün bölgenin afet bölgesi ilan edilerek istimlak edilmesi olduğunu belirtti. Bölgede yaşayan yurttaşlar için deprem sonrası inşa edilen kalıcı konutların yakınına konutlar yapılabileceğini söyleyen Ata, bölgedeki dolum tesislerinin de daha sıkı denetleneceğini kaydetti.

Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki Akçagaz Dolum Tesisleri'nde önceki gün yaşanan patlamanın ardından Vali Erdal Ata , bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve yaklaşık 1300 konutun tahliye edilmesini istedi.

Körfez ilçesi Barbaros Mahallesi'ndeki TÜPRAŞ alanı içindeki çok sayıdaki LPG tesislerinden biri olan Akçagaz'da önceki gün meydana gelen patlamanın yaklaşık 4 trilyon lira zarara yol açtığı belirtildi. 2 kişinin yaralandığı ve çok sayıda evin zarar gördüğü patlamanın ardından dün hasar tespit çalışmaları devam etti. Evlerine geri dönemeyen yurttaşlar, zararlarının karşılanmasını istedi.

Kocaeli Valisi Erdal Ata da yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere talimat verildiğini söyledi. Bir daha bu tür felaketler yaşanmaması için çok ciddi önlemler alınacağını, tesislerin sıkı biçimde denetleneceğini vurgulayan Ata, ''Eksiklerin giderilmesi için gerekirse tesis kapatmaya kadar yaptırımlar uygulayacağız'' dedi.

'1300 konut boşaltılmalı'
Ata, yurttaşların can güvenliğinin sağlanması için yerleşimin başka bir bölgeye kaydırılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

''Dolum tesislerinin bulunduğu bölge afet bölgesi ilan edilip yaklaşık 1300 konutun tahliye edilmesi gerekiyor. Bunun için Bakanlar Kurulu'nun karar alması gerekiyor. Deprem nedeniyle bölgemize 17 bin 500 konut yapılıyor. Bakanlar Kurulu bu kararı alırsa, 1300 konut daha yapılıp o bölgeyi de kurtarmış oluruz.''

Vali Ata, cumhuriyet savcılığının olayla ilgili soruşturmasının ardından ihmal ve kusuru olan kişi ya da kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabileceğini söyledi.

İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen de Körfez ilçesinin büyükşehir belediyesi sınırları içinde olmadığını anımsatarak ''Bu nedenle belediyemizin sanayi kuruluşlarını denetleme yetkisi bulunmuyor. İsteyen istediğini yapıyor. Körfez ilçesi büyükşehir sınırları içerisinde olsaydı, pazar günkü felaket büyük olasılıkla yaşanmayacaktı. Çünkü, bu felaketi yaratan koşullar baştan engellenebilecekti'' dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak ise 8 aydır üzerinde çalıştıkları enerji organize sanayi bölgesi projesinin bölgenin sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Kanbak, ''Koruma alanı oluşmasıyla tesislerin güvenliğini de sağlayacak teşkilat kurulup giriş ve çıkış kontrol altında tutulabilir; ayrıca koruma bandı oluşturulur. Böylece, hem tesisler hem de çevredekiler emniyet altına alınabilir. Bunun için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurduk. Mevcut yasada engel olduğunu söylediler'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz