reklam

31 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Toprak altında savunma sistemi

Tralleis kazısı Kültür Bakanlığı, Adnan Menderes Üniversitesi ve Belediye Başkanlığı arasında imzalanan bir protokole göre yapılıyor. Öteki arkeolojik kazılardan farklı olarak 5-8 haftalık bir kazı mevsimi yerine Tralleis kazısı yaklaşık tüm yıl boyunca sürüyor.

Bir askeri alan ile birlikte Aydın'ın içine doğru yayılan Tralleis antik kentinde, dünyada bir benzeri daha bulunmayan toprak altında bir savunma sistemi ortaya çıkarıldı. Adnan Menderes Üniversitesi'nden arkeoloji yardımcı doçenti Dr. Rafet Dinç'in bulduğu ve ''arsenal'' olarak tanımlanan savunma sisteminin yaklaşık yedi yüz yıl boyunca kullanıldığı anlaşılıyor.

Girişi üç katlı olan arsenalin, çağdaş bir kentin altındaki metro hatları ya da bir köstebeğin toprak altında açtığı yollar gibi üst üste ya da birbirini kesen galerilerden oluşuyor.

Dr. Dinç, galerilerin şimdilik toplamı 750m kadarlık bölümünün açıldığını, çalışmalar sürdükçe yeni uzantıların ortaya çıkmasının beklendiğini söyledi. Aydın Belediyesi, bulunan galerileri ışıklandırıyor.

Bergama Kralı Eumenes' in İÖ 2. yy'ın sonunda arsenelin yapımına başladığı, İS 6. yy sonlarına doğru İran'dan yöreye gelen Sasani akınlarına değin, kentin savunmasında önemli görev yaptığı sanılıyor. İlk kez 1900'lerin başında Türk arkeolojisinin kurucusu Osman Hamdi Bey'in kazdığı Tralleis'in Argoslar ve barbar Trak kavmi Tralleislilerin kurduğu söylense de kentin geçmişin Hititlere kadar uzandığı çivi yazılı belgelerden anlaşılıyor. Tralleis'in kalıntıları 500 hektarlık bir alanda Agora, Cimnasium-Hamam ve Arsenal gibi üç noktada yoğunlaşıyor.

1996'dan bu yana Dinç ve ekibi, Aydınlıların ''Üç Gözler'' dediği İS 1. yy'dan yüzeyde kalan, ancak daha sonra çeşitli dönemlerde değişiklikler geçiren cimnasium ve hamamın onarım ve koruma çalışmalarını da sürdürüyor.

Türkiye'de ancak birkaç yerde rastlanan antik ören yeri kazılarına Belediye'nin katkısı Tralleis'te doruğa çıkıyor. Bu nedenle, öteki arkeolojik kazılardan farklı olarak 5-8 haftalık bir kazı mevsimi yerine Tralleis kazısı yaklaşık tüm yıl boyunca sürüyor.

Bunun sonucunda, şu ana değin yedi yılda, on yedi yıldan daha fazla sürede yapılmış bir kazıdan daha somut ve başarılı bir sonucun elde edildiği gözleniyor. Bu gözlemimize, kazıyı birlikte gezdiğimiz bir yabancı kazı heyeti başkanı da katıldı. Gününün belirli bir bölümünü antik kentte geçiren Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, ''Aydın Belediyesi, Tralleis kazısına şu ana değin 50 milyar lira harcadı. Tralleis'i Mayıs 2004'te turistlerin ziyaretine açacağız'' dedi.

Tralleis kazısı Kültür Bakanlığı, Adnan Menderes Üniversitesi ve Belediye Başkanlığı arasında imzalanan bir protokole göre yapılıyor. Aydın Müzesi Müdürü Emin Değer'in başkanlığında, Üniversite'den Yard. Doç. Dr. Dinç'in bilimsel sorumluluğunda başlatılan katılımlı kazıya Belediye ve Üniversite'nin maddi ve teknik destek sağlaması öngörülmüştü.

İlk beş yıllık aşama bittikten sonra geçen yıl yenilenen protokolle bu işbirliği uygulaması 10 yıl daha uzatıldı. Ancak, Rektör olan ziraat profesörü Dr. Cezmi Öncüer ile Belediye Başkanı Aksu arasında üniversitenin ruhsatsız yapıları nedeniyle çıkan anlaşmazlık Tralleis kazısına gölge düşürdü.

Yerel basına göre üniversite kazıdan desteğini çekmekle kalmadı, Dr. Dinç'in yerine Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı arkeoloji profesörü Dr. Abdullah Yaylalı'yı getirmek istedi. Ankara'da konuştuğumuz Kültür Bakanlığı yetkilileri, daha önce Erdek'te Kyzikos antik kentindeki kazı çalışmaları başarısız bulunduğu için kazı izni yenilenmeyen Prof. Yaylalı'ya Tralleis'de kazı izni verilmesinin düşünülmediğini söylediler.

Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünden bir ilgili ise Prof. Yaylalı'nın bu arada Lodikeia antik kenti için yaptığı kazı isteminin de kabul görmediğini anımsattı.
İlgili, bu yılki Tralleis kazısının da protokolün öngördüğü ''katılımlı kazı'' biçiminde yürütülmesine izin verildiğini, durumun Aydın Valiliği ile ilgililere iletildiğini belirtti.

Rektör, basına yaptığı açıklamada Dr. Dinç'in kazıda resmen görevlendirilmeyeceğini, ancak yıllık izin süresi içinde Tralleis çalışmalarını sürdürebileceğini duyurdu. Belediyenin bu ören yerinde yıl boyunca kazı ve onarım çalışma olanağını sağlamasına karşın, rektörlüğün bu kararı ve ayrıca öteki Üniversite uzmanlarına da izin vermeyişi üzerine Tralleis'de uzun süreli çalışma olanağı da ortadan kalktı.
Cumhuriyet 

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz