reklam

03 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Knidos’de yeni keşifler

Ege ile Akdeniz’in buluştuğu Datça yarımadasının en ucunda yeralan antik kentte ana cadde, aslan başı şeklinde oyulmuş su oluğu ve çok sayıda amfora günışığına çıkarıldı.

İ.Ö 4. yüzyıla ait şehrin ana caddesinin antik limandan başlayarak en tepedeki Afrodit tapınağına kadar uzandığı söyleniyor. O dönemlerdeki antik şehrin en büyük caddelerinden biri olan ve Romalılar döneminde onarım gören caddenin yanısıra bulunan aslan başı şeklinde yontulmuş su oluğunun da bir tapınağın çatısına ait olduğu saptandı.

Ege ile Akdeniz’in buluştuğu Datça yarımadasının en ucunda yeralan Knidos antik kentinde, bu yıl yapılan çalışmalarda, ana cadde, aslan başı şeklinde oyulmuş su oluğu ve çok sayıda amfora günışığına çıkarıldı.
Knidos’ta 33 kişiden oluşan ekibi ile çalışmalarını sürdüren Kazı Ekibi Başkanı Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Özgan, yaptığı açıklamada, İ.Ö 4. yüzyıla ait şehrin ana caddesinin antik limandan başlayarak en tepedeki Afrodit tapınağına uzandığını belirtti.

Özgan, ortaya çıkarılan ana caddenin o dönemlerdeki antik şehrin en büyük caddelerinden biri olduğunu ve Romalılar döneminde onarım gördüğünün anlaşıldığını söyledi. Bu yıl ki buluntulardan birisinin de aslan başı şeklinde yontulmuş bir su oluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Özgan, şu bilgileri verdi: “Bir tapınağın çatısına ait olduğu saptanan aslanlı oluk, tümüyle granit mermerden yapılma. Ayrıca şehir girişindeki çarşıda ortaya çıkarılan çarşının arka bölümündeki kazılarda çok sayıda amfora çıkması dikkat çekti. Amforalar dönem içerisinde Knidos yerleşimcileri tarafından şarap ve zeytinyağı taşımacılığında kullanılıyor ve amforalara doldurulan şarap ve zeytinyağları Roma’dan, İskenderiye’ye kadar geniş bir ticari alana taşınıyordu.”

Ödenek yetersizliği
Knidos’ta bu yıl 10 Temmuz da başlayan kazıların, ödenek sıkıntısı yüzünden Eylül başlarında sona ereceğini belirten Prof. Dr. Ramazan Özgan, şöyle konuştu: “Bu yıl açığa çıkardığımız ana caddenin şehrin diğer ucunda bir paralelinin daha olduğunu tespit ettik. Ödeneksizlikten dolayı o caddeyi yüzeye çıkartamadık. Çift ana caddeli oluşu Knidos’un önemini arttırıyor. Caddeyi tamamen ortaya çıkarabilmemiz için acilen ödeneğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Kültür Bakanlığımız ve sponsorlar Efes antik kentine bu yıl 800 milyar lira ödenek verdi, Knidos’a ise sadece Kültür bakanlığından 5,5 milyar lira geldi. Aldığımız bu ödenek kazı da çalışan 33 kişilik ekibin sigorta primlerine neredeyse eşit halde. Eğer ödenek yeterli şekilde çıkarılırsa, inanıyorum ki Knidos’ta bir çok eser gün yüzüne çıkarılacaktır.”
NTVMSNBC

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz