reklam

05 Ağustos 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türk mimardan yeni ikiz kuleler

New York en yüksek binası olan İkiz Kuleler’ini 11 Eylül’de kaybetti. Ama bir Türk mimar şehrin tam ortasına yeni ikiz kuleler dikiyor. Mustafa Kemal Abadan şu anda New York’ta yapımı devam eden ve 55’er katlı iki kuleden oluşan dev bir kompleks olan AOL Time Warner Center’ın mimarı, Mustafa Kemal Abadan İstanbul’da Robert Kolej’i bitirdikten sonra mimarlık okumak için ABD’ye Cornell Üniversitesi’ne gitti. Okulu bitirir bitirmez Skidmore, Owings & Merill adlı mimarlık şirketine stajyer olarak girdi. O günden beri şirket için sayısız bina tasarladı.

44 yaşındaki Abadan bugün, 18 yıl sonra bu köklü şirketin 10 ortağından biri.
Dünyanın dört bir yanında büyük projelerde SOM (İş hacmi açısından dünyanın en büyük üç mimarlık şirketinden biri) adına çalışan Abadan, Londra’daki ünlü Canary Wharf’un da mimarlarından..

Ama şimdi kariyerinin en önemli işi üzerinde çalışıyor. New York’ta, Columbus Circle’da 2003 yılında açılması planlanan AOL Time Warner Binası’nın projesi ona ait. 55’er katlı iki kulesi bulunan bu binanın en büyük özelliği neredeyse gündelik hayatınızı içinden hiç çıkmadan sürdürebileceğiniz bir kompleks olması. İçinde ünlü medya grubunun merkezi haricinde bir lüks otel, spa, alışveriş merkezi, kültür merkezi, kulüpler, apartman daireleri, ofisler, restoran ve otopark bulunuyor.

Mimari ışıklandırma uzmanı olan karısı Susan Brady ve 7 yaşındaki oğulları Taner ile New York’ta yaşayan Abadan kariyerini bu şehirde sürdürmek istiyor. "Türkiye’de bir mimar için olanaklar kısıtlı. Burada tüm dünyaya açılabiliyorum. Bu Türkiye’de mümkün olsaydı tabii ki orada devam etmek isterdim kariyerime" diyor.

Bu binayı kim yaptırıyor?
Arsa New York’un İ.E.T.T.’si olan M.T.A.’e (Metropolitan Transportation Authority) ve onun uzantısı olarak da belediyeye ait. 1960’ların başından beri burası bir kongre salonuymuş. Ama 80’lerde New York’un yeni bir kongre salonu olduğunda burası kullanılmaz hale geldi. Arsa açık artırmaya çıktı ve bir mimari yarışma açıldı. İhaleyi Related adında dev bir gayrimenkul şirketi kazandı. Onlar bu işi, o zamanlar Time Warner olan AOL Time Warner’ı bu projeye ortak yapmak için aldılar. Binanın büyük bir kısmı AOL Time Warner’ın yeni genel merkezi olacak.

Tüm proje Abadan’a ait
Siz bu projeyi nasıl aldınız?
Biz daha önce bu proje üzerinde çalışmıştık. Yani yaklaşım avantajımız vardı.

Projenin başmimarı mısınız?
New York’ta SOM için yaklaşık 400 mimar çalışıyor. Bunlardan 10’u ortak ve ben de ortaklardanım. Bu projede üç ortak çalışıyoruz. Şirketin yaş açısından en kıdemli ortağı başmimar sayılır. Fakat çizimlerin ve tasarımın büyük bir kısmı bana ait. Proje üzerinde son üç senedir benim yönettiğim 40-60 mimar çalışıyor. Benim ihtisasım da tasarım üzerine. S.O.M.’in ortaklarından yalnızca dördünün ihtisası tasarım üzerine.

AOL Time Warner gibi dev bir şirket neden bu binaya taşınıyor?
Teknolojisi daha iyi olan bir makam arıyorlardı. CNN’in tüm New York stüdyoları orada toplanacak. Ve tam arkasında tüm Central Park ve New York silueti gözükecek.

Bina içinde Ahmet Ertegün’ün adını taşıyan dünyanın en büyük caz kulübü olacakmış. Doğru mu?
Evet. Şehir bu projeyi ihaleye açtığında bir ön şart koydu: Bu projeyi kim yapacaksa, beraberinde bir kültürel merkez yaratacaktı. Zamanın belediye başkanı Giuliani’nin yardımcılarının etkisiyle ünlü kültür merkezi Lincoln Center’a burada bir yer ayrıldı. İçinde büyük bir konser salonu, caz çalınacak daha küçük birkaç mekan var. Bunlardan biri Ahmet Ertegün’ün yeri olacak.

11 Eylül’den sonra insanlar yüksek binalara temkinli yaklaşıyordur herhalde...
Yıkılan İkiz Kuleler 110 katlıydı. New York’un ortalama gökdelen yüksekliği 50 kat civarında olduğu için bizimkiler en yüksek ya da en düşük olmuyor. New York silueti içine çok düzgün oturuyor. Bu yüksekliğe yakın 10-15 bina var. Bu yüzden bir simge olarak ortaya çıkmamak gibi bir avantajımız var.

Ünlü camiyi de o yaptı
Bugüne dek çalıştıklarınız arasında en gurur duyduğunuz proje Canary Wharf mu?
O çok büyük bir proje ve çok insan çalıştı. Bu yüzden kişisel olarak gurur duyduğum projeler başka... Columbus Center (AOL Time Warner binasının ilk adı buydu) bunların başını çekiyor. Bir de 1980’lerin sonunda New York’ta bir cami yaptık. Birleşmiş Milletler’e dahil olan müslüman ülkelerin katkılarıyla ortaya çıkmış bir vakıf yaptırdı. Islamic Cultural Center of New York (New York İslam Kültürü Merkezi) adlı bu caminin (Abadan 1987’de yaptığı bu cami ile Amerikan Mimarlar Odası Ödülü aldı. Bu ödülün yanı sıra çeşitli binalarıyla üç kez Amerikan Mimarlık Ödülü ve 2002’de de yatırım bankacılığı devi UBS için yaptığı bina ile Amerikan Mimarlar Enstitüsü’nden tasarım ödülü aldı) yapımında büyük katkılarım var. Onunla da gurur duyarım. Bunlar dışında da önemli projelere katılımım var. İki kıta, Antartika ve Avustralya hariç tüm kıtalarda binalarım var.

Yeni gökdeleni Tokyo’da
Afrika’da var mı?
Mısır’da bir iş merkezi var.

İkiz kulelerin ardından çok büyük bir projeyi daha kazandınız. Bu nasıl bir şey?
Bu yine bana ait çok büyük bir proje. Tokyo’da yine Columbus Center’a benzer bir şey yapacağız. Fazla detayına giremiyorum. Çünkü daha alınması gereken onaylar var. Yani şu sıralar çok memnunuz işlerimizden!

Türkiye’de binanız var mı?
Ben başka bir projede çalıştığım için dahil olamadım ama şirket olarak İstanbul’da, Etiler’deki Maya kompleksi var, onu yaptık.

Ahmet Ertegün’ün adını taşıyan dünyanın en büyük caz kulübü bu binada yer alacak
Yerin üstünde 55, altında ise üç katı bulunan AOL Time Warner Center 260 bin metrekareden fazla bir alana yayılıyor. New York’ta Batı 58. ve Batı 60. caddeler arasındaki Columbus Circle’da yer alıyor. Bu meydanın ilginç bir özelliği var: New York’un herhangi bir yere olan uzaklığı harita üzerinde Columbus Circle merkez alınarak hesaplanıyor.

Projede şu anda 2 bin 300’den fazla inşaat işçisi çalışıyor ve 10 adet vinç kullanılıyor. Bina bittiğinde toplam 24 bin ton çelik kullanılmış olacak ki bu 24 bin otomobil anlamına geliyor.

Binada AOL Time Warner’ın 80 bin metrekarelik medya üssünün yanı sıra restoran, eğlence ve alışveriş merkezleri, Jazz @Lincoln Center (J@LC ) adında bir kültür ve performans merkezi; 250 odalı ve 5 yıldızlı Mandarin Otel, 1400 metrekarelik bir spa, otopark, iki kulede toplam 225 lüks daire ile A sınıfı ofisler bulunacak.

5 katlı ve 14 bin 500 metrekarelik J@LC’de 1200 kişilik Frederic P. Rose Concert Hall, 500 kişilik bir amfisi olan Allan Room ve Ahmet Ertegün’ün adını taşıyan büyük caz kulübünün yanı sıra başka kulüp ve performans merkezleri de olacak.
Milliyet - Mefaret Aktaş

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz