reklam

06 Ağustos 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Agora İzmir ile buluşuyor

Agora ve çevresinin korunarak, yakından rahatlıkla algılanan, izlenen bir tarihsel merkez şeklinde yaşatılması, kentle bütünleştirilerek, etkisinin fiziksel ve görsel açıdan güçlendirilmesini sağlayacak "Agora ve Çevresi Koruma - Geliştirme ve Yaşatma Projesi" start aldı.

Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin desteğinde, Agora'da kazı çalışmalarının 60 yıl aradan sonra yeniden başlatılması amacıyla gerçekleştirilen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Vali Yardımcısı Selçuk Botsalı, Konak ve Bornova Belediye Başkanları Erdal İzgi, Cengiz Bulut, İzmir İl Kültür Müdürü Musa Seyirci, Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. Mehmet Taşlıalan, Büyük şehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Mimar Oktay Ekinci, Prof. Meral Akurgal ile kazı çalışmalarını yürütecek Fransa'nın Sourbonne Üniversitesi'nden Prof. Thomas Drewbear ile Prof. Guymenyer katıldı.

Tören sırasında, İzmir Vali Yardımcısı Selçuk Botsalı, Vali Aladdin Yüksel adına Başkan Ahmet Piriştina'ya kazı çalışmalarına katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundu. Botsalı, "Her zaman yeni başarılarına başarılar katan Ahmet Piriştina'ya kent için yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Tarih bilincine sahibiz
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina törendeki konuşmasında, Agora'nın İzmir için önemine dikkat çekti.
Piriştina, başlatılan proje ile Agora-Kemeraltı ve Kadifekale aksının yeniden düzenleneceğini belirtirken, tarihi değerlerin ortaya çıkarılmasına verdikleri desteği de sürdüreceklerini söyledi.

Başkanı Piriştina şöyle konuştu:...
"Bizler yerel yönetim olarak, tarih bilincine sahip insanlar olarak doğal görevimizi yapıyoruz. Zaman içinde Kültür Bakanlığı ve üniversitelerimizin yürüttüğü Claros, Tepekule gibi tarihi mekanları gün ışığına çıkarmaya yönelik çalışmalara gücümüz oranında katkı koymaya çalışıyoruz.
Agora'a kazı çalışmalarına da gerek koruma amaçlı imar planları ve çevre düzenleme projeleri ile dolaylı ve dolaysız görevlerimizi yerine getiriyoruz. Agora ve çevresi çok değerli tarihi değere sahiptir.
Şu iş Kültür Bakanlığı'nın, şu da yerel yönetimin gibi görev ayrımlarına girmeden projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızda Kültür Bakanlığımızdan da destek görmekteyiz."

Ekinci : Agora kent ile bütünleşecek
Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Mimar Oktay Ekinci ise konuşmasında, tarihin korunmasının bir dava olduğunun altını çizdi.
Ekinci, "Ülkemizde tarihi korumak hiç kolay değil" dedi.
Agora'da gerçekleştirilecek çalışmanın, kent yaşamı ile bütünleşecek bir kazı olacağını ifade eden Ekinci, " Agora, kent ile bütünleşen bir alan. Böyle bir değere sahip olmak, dünyada çok az kente nasiptir. Kentin ortasındaki bir kazı çalışmasının, kentle bütünleşerek gerçekleştrilmesini çok önemsiyorum" diye konuştu.

Ekinci, hazırlanan proje kapsamında Kemeraltı ile Agora ve çevresinin yeniden düzenleneceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: " Caddeleri, etrafındaki tarihi sokakları, Kemeraltı ve Kadifekale aksları da bu kazı ile birlikte yeniden düzenlenecek. İkiçeşmelik Caddesi'ne çıktığınızda, istemesiniz de ayaklmarınız sizi Agora'ya götürecek."
İzmir Büyükşehir Belediyesi 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz