reklam

10 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çimentocular yüzünü ihracata döndü

Çimento üreticileri, yurtiçindeki talep azlığını aşmak üzere ihracata ağırlık veriyor. Sektör yetkilileri, ihracatın 10 milyon dolarla rekora ulaşmasını öngörüyor.

Çimento sektörü 2002 yılında azalan yurtiçi talebi ihracatla dengelemeye çalışıyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, “İhracatta bu yıl 10 milyon tona ulaşarak rekor kırılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

İğnebekçili, yaptığı değerlendirmede, bu yılın tamamında geçen yıla yakın bir üretim beklediklerini belirterek, krizin sıkıntılarının yoğun biçimde devam ettiğini söyledi.
İğnebekçili, yurtiçi talepte önemli bir gelişme olmadığını, ilk 5 aylık üretim rakamlarının hemen hemen geçen yılla başabaş durumda olduğunu anlattı.
Bu yıl için yüzde 5 büyüme beklentileri hatırlatılarak, bunun sektöre yansımalarının sorulması üzerine de İğnebekçili, bu büyümenin üretimle olacağını düşünmediğini söyledi ve bu büyümeden inşaaat sektörünün alacağı payın düşük kalacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Seçimin sektöre etkisi olmaz
Bundan önceki seçim dönemlerinde çimento talebinin arttığı hatırlatılarak, bu seçimde de böyle bir durumun olup olmayacağının sorulması üzerine ise İğnebekçili, “Erken seçimin bu sefer etkisinin olacağını... en azından Derviş’li bir hükümette olacağını zannetmiyorum” diye konuştu.
Çok önemli bir satış patlaması beklemediklerini belirten İğnebekçili, “Olsaydı işaretlerini bugünden alırdık” dedi.

Sektördeki üretimde bu yıl önemli bir gelişme beklemediklerini ve yıl sonu hedefinin 25-26 milyon ton civarında olduğunu kaydeden TÇMB Başkanı, geçen yıl da 25 milyon ton üretim yapıldığını hatırlattı. Yurtiçi talepteki azalışı ihracatla karşılamaya çalıştıklarını ve geçen yıl 8.6 milyon ton civarında olan ihracatın bu yıl rekor kırarak 10 milyon tonu aşmasını beklediklerini söyledi. Adnan İğnebekçili, ihracatın sektörde bir zorunluluktan doğduğunu, bir çimento fabrikasının sadece ihracatla rantabilitesini sürdüremeyeceğini kaydetti.

Ödenek krizini bakan çözdü
Öte yandan, TÇMB tarafından İstanbul ve Afyon’da gerçekleştirilecek beton yolların altyapısına ilişkin ödenek krizi Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan’ın talimatıyla çözüldü. Alınan bilgiye göre, beton yollar konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol gereği bu yolların altyapısı Karayolları, üst yapısı da TÇMB tarafından gerçekleştirilecekti.
Ancak Karayolları’nın ödenek sıkıntısı nedeniyle altyapıyı bitirememesi projede gecikme tehlikesini ortaya çıkardı. TÇMB yetkilileri ve Bakan Akcan arasında yapılan görüşme ile birlikte Afyon ve İstanbul’daki yolun eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesi ve altyapılarının bir ön önce tamamlanarak TÇMB’ye teslimi kararlaştırıldı.
NTVMSNBC

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz