reklam

10 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Gayrimenkul sektörünü gurbetçiler ayakta tuttu

Boran Emlak Genel Koordinatörü Cemal Mehmethanoğlu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'deki kışlık gayrimenkullerini satarak yazlık ev alma eğiliminde olduklarını belirterek, "Artık gurbetçiler Kırşehir'deki evini satıp Çeşme'den yazlık alıyor" dedi.

İzmir'de inşaat ve gayrimenkul sektörünün önümüzdeki 5 yıl içinde düzelmesini beklemediklerini ifade eden Mehmethanoğlu, özellikle yatırım amaçlı gayrimenkul alımlarında çok büyük düşüş yaşandığını kaydetti. Yaz mevsimi dolayısıyla ihtiyaç nedeniyle gayrimenkul alımlarında bir canlanma yaşandığını belirten Mehmethanoğlu, bunun nedeninin yurtdışında yaşayan Türkler olduğunu vurguladı. Mehmethanoğlu, "Artık gurbetçiler Türkiye'ye yerleşmek için değil tatil yapmak için geliyorlar. Son 10 yıl içinde bu eğilim arttı. Bu nedenle özellikle Orta Anadolu'daki evlerini satıp sahil kesiminden konut satın alıyorlar. Şu sıralar Ege Bölgesi'nde gayrimenkul alımlarında artış yaşanıyor. Bazı müteahhit firmalar özellikle yurtdışında yazlık villa pazarlıyor. Gurbetçilerin Türkiye'de aldıkları konutlar Türkiye için önemli bir kaynak. Bu kaynak da olmasa kriz ortamında gayrimenkul ve inşaat sektörü zor ayakta dururdu" diye konuştu.

'Sanayi tesislerine yatırım yapın'
Ekonomide yaşanan belirsizlik ortamının insanları likit kalmaya yönelttiğini belirten Mehmethanoğlu, işyeri, fabrika ve büro fiyatlarının hızla düştüğünü dile getirdi. Mehmethanoğlu, şöyle konuştu:

"Sanayi gayrimenkullerinde fiyatlar oldukça düşük. Geçen yıl 1.5 milyon dolara Menemen Serbest Bölgesi'nde satışa çıkarılan bir tesis, bu yıl 410 bin dolara alıcı buldu. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyon dolara satışa çıkarılan fabrikalar, 450 bin dolara satılabildi. Fiyatlar, ortak büyüklükte bir yatırımcının sanayi gayrimenkullerini alabileceği noktaya kadar geriledi. Bankacılık sektöründeki küçülmeye paralel olarak boşalan işyerlerinin sayısındaki artış da fiyatları düşürüyor. 15 bin dolar kira ödeyen bir bankanın boşalttığı büro ancak 5 bin dolara yeniden kiralanabiliyor."
Dünya

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz