reklam

14 Ağustos 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Japon uzmanlar uyardı: Depremde en büyük tehlike koordinasyonsuzluk

17 Ağustos depreminden sonra Türkiye’ye gelip incelemelerde bulunan Japon ekibin hazırladığı raporda, muhtemel bir depremde koordinasyonsuzluğun yine büyük can kaybı ve kaosa sebep olabileceğine dikkat çekildi.

Uzman bilim adamlarından oluşan Uluslararası Japon İşbirliği Ajansı (JICA)’nın üyesi altı kişilik ekip 15 Ağustos’ta Türkiye’ye tekrar gelerek deprem bölgesinde üç yılda nelerin değiştiğini araştıracak.

17 Ağustos depreminde Japonya’nın Kobe kentinden Türkiye’ye ilk gelen arama–kurtarma ve araştırma ekibi, depremden sonra İzmit, Adapazarı, Gölcük, Değirmendere ve Derince’de aylarca depremin yaralarını sarmak için çalıştı. Türkiye’nin bugüne kadar depreme yönelik olarak aldığı tedbirleri incelemeden geçiren ekip, hazırladıkları raporu Japonya hükümetine sundu. Raporda, muhtemel bir depremde koordinasyonsuzluğun yine büyük can kaybı ve kaosa sebep olabileceği yer aldı. Rapora göre, deprem beklenen İstanbul ve çevresindeki viyadükler yıkılma tehlikesi içinde bulunuyor; Boğaz köprülerinde ise herhangi bir yıkılma riski bulunmuyor.

Raporda, İzmit’in zemini ve bölgedeki binalar üzerinde duran uzmanlar, İzmit bölgesindeki binalarda yeterince zemin etüdü yapılmadığını, yıkılan evlerin depreme dayanıklı olmadığını belirtiyor. Çadır kentlerde kişisel temizlik imkanlarının yetersiz olduğuna değinilen raporda, depremin ardından bölgedeki kira fiyatlarının arttığından söz ediliyor. Uzmanlar, tehlikeli binaların devlet tarafından yıkılması gerektiğini vurguluyor.

Marmara depreminin Kobe depremine oranla daha geniş bir alana yayıldığı dile getirilirken, yıkılan bina sayısının az ama binalarda yaşayan insanların fazlalalığının altı çiziliyor. Türk halkının panik içinde olduğunu gözlemlediklerini belirten bilim adamları, halk üzerinde ikinci bir deprem korkusunu yenmek için çalışmaların yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Hyogo Bölgesi ve Kobe kentinin yeniden kalkındırılması ve yapılanması projelerinde de önemli görev alan bu ekibi eski Galatasaray Yöneticisi Ergun Gürsoy yönetimindeki Geray İnşaat çalışanlarından Proje Müdürü Mustafa Utku ve Nureddin Köksal karşılayacak. Japon uzmanlar, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Kriz Yönetim Merkezi’nde ayrıca ziyaretlerde bulunacak. 18 Ağustos’ta Japon çocukların sevgi ve taziyelerini belirtmek amacıyla, Adapazarı’nda kurulan Japon köyünü gezecek ekip, 2002 Dünya Kupası’nın sembolü olan futbol toplarını, Japon köyünde yaşayan depremzede çocuklara hediye edecek. 

Aynı zamanda uzmanlar, Kobe Belediye Başkanı tarafından, 3 yıl önce prefabrik konutlarda yaşayanlara gönderilen, ancak ulaşamadığını öğrendikleri bisikletlerin akıbetini de araştıracak. 2. köprünün mimarlarından Yasushi Iwasaki ile birlikte ekipte şu isimler yer alıyor: Yasumitsu Arai, Toshiki Kato, Toshiyuki Ozaki, Yoshihiro Hayashi, Atsuo Furukawa.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz