reklam

17 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Ulusal Deprem Konseyi'nin iki yılda hazırladığı raporu eleştirdi: Anımsatma var, yol gösterme yok

1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım tarihlerinde yaşanan iki yıkıcı deprem sonrasında ''Ulusal Deprem Konseyi'' oluşturuldu. Ancak Konsey'in iki yıllık bir çalışma sonunda hazırladığı rapor, eksik bir metin olarak nitelenerek içinde bir stratejinin belirlenmiş olmaması ve İstanbul'un önemini göz ardı etmesi nedeniyle eleştiriliyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Prof. Aykut Barka 'nın vasiyeti olarak görülen ''Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi'' raporunun görevini yerine getiremediğini belirtti. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu'nca hazırlanan eleştiri metninde, raporun sadece deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmaları konu aldığı kaydedildi.

Strateji raporunda İstanbul'a haksızlık edildiği ifade edilerek ''İstanbul'da yaşanacak depremle ortaya çıkacak can ve mal kayıplarının, özellikle ekonomik altyapının yıkıma uğramasının, ülke çapında sarsıcı sonuçları olacaktır. Bu yüzden, Ulusal Deprem Stratejisi'nin en önemli ve en öncelikli bölümünü, İstanbul'un ve benzeri büyük kentlerin depreme hazırlanması konusu oluşturmalıdır. Konsey, İstanbul'u savsaklamış, İstanbulluları düş kırıklığına uğratmıştır'' denildi.

Raporda, tartışmalı konulara girmekten kaçınıldığına dikkat çekilerek konseyin, kurumsal olarak bazı üyelerinin baskı görme ya da ilişki bozulması gibi olası kaygılarının üstesinden gelemediği belirtildi. Rapora ilişkin diğer eleştiriler de şöyle:

* Raporda insan unsuru eksik.

* Rapor, konuya ilgi duyanlara bildiklerini anımsatmakta, ancak yol göstermemektedir.

* Rapor, konseyin birçok üyesinin kamuoyuna mal olmuş görüşlerinin gerisinde kalmıştır.

* Kamuoyunun beklentileri yerine getirilememiş, cesaretsiz davranılmıştır.

* Bu ülkenin denetim düzensizlikleri, siyasal yapılanmadaki ve bürokrasideki yerleşik olumsuz alışkanlıkları, yağma ve talan yaygınlığı, kamuoyunun bilinç düzeyi ve duyarlılıkları göz ardı edilmiştir.
Cumhuriyet 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz