reklam

19 Ağustos 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul’a 3G modeli

Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı ve Amerikan Mimarlar Enstitüsü Güney Avrupa Direktörü Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, 1950’lerden bu yana İstanbul’da yapılan nitelikli ve niteliksiz betonarme çok daireli çok sahipli apartmanların toplam daire adedinin bir milyona uluştığını belirterek bir an önce tedbir alınmasını istedi. Alp, İstanbul’un depreme karşı korunması için, bir milyon civarındaki eski yapının yıkılıp yeniden yapılmasını öngören “Proje 3G” adını verdiği bir proje geliştirdi.

“Muhtemel deprem karşısında en ciddi can ve mal kaybı eski mevzuata göre inşa edilmiş bu çok katlı çok daireli betonarme apartmanlardan beklenmektedir” diyen Alp, 10 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da 2 milyon 500 bin konut bulunduğunu ve muhtemel bir deprem öncesinde ciddi kayıpları önlemek için bir milyon konutun yıkılması gerektiğini işaret etti.

Yıkıp yeniden yapalım
Tek sahipli ev ve villa tipi konutlar, okul, hastane, stadyum, spor salonu, oditoryum gibi kitlelerin kullandığı kamu ve özel sektör yapıları, ahşap ve kargir eski eser ve anıtların, köprü, viyadük gibi mühendislik yapılarının çeşitli finans modelleri ve yapım teknikleri kullanılarak depreme karşı güçlendirilmelerinin mümkün olduğuna deyinen Alp, ancak riskli grubu oluşturan betonarme çok katlı ve daireli apartmanların depreme karşı güçlendirilmesinin zor olduğunu belirtti.
Apartman daire maliklerinin güçlendirme yerine binalarının yıkılıp yeniden yapılmasına daha sıcak baktıkları kaydeden Alp, ancak bu maliyete katlanmalarının zor olduğunu dile getirdi.

“Bu maliyetin karşılanması için bu gibi yapılara bölgesine ve değerine endeksli ila ve düşey imar hakkı tanınarak kat karşılığı inşaat şeklinde müteahhitlerce yenilenmesine imkan tanınmalıdır” diye öneride bulunan Alp, bu bölgelere ulusal ve uluslar arası fonlar kullanılarak çekirdek konut, köpük konut gibi ucuz ve hızlı yapım teknolojileri ile dönüşüm projeleri uygulanması gerektiğini söyledi.
Son 50 senedir kentleşme ve yapılaşma alanında yapılan yanlışların faturasının bir şekilde ödeneceğini hatırlatan Alp, “Körfez bölgesi bu faturayı ağır bir biçimde ödemiştir. Hedefimiz deprem yıkmadan biz yenileyelim. Enkaz altında ölmek yerine yeni sağlam dairelerimize geçelim” şeklinde konuştu.
Türkiye

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz