reklam

22 Ağustos 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İbrahim Paşa'nın hazineleri

Sultanahmet Meydanı'ndaki müze binasında açılacak sergi Kültür Bakanlığı ve Akbank işbirliğinde düzenleniyor. Sergide 12. Yüzyıl'dan kalma Kuran-ı Kerim gibi erken dönem İslam eserleri yer alacak.

Akbank, Türk ve İslam Eserleri Müzesi için görkemli bir kitap hazırladı. Kitapla birlikte açılacak sergi sayesinde İbrahim Paşa Sarayı'nda 'gizlenen' bu müzenin birçok paha biçilmez yapıtı sanatseverle buluşacak

Çoğu 'hemşerisi' için yüksek duvarlar ardında bir 'gizli bahçe' Türk ve İslam Eserleri Müzesi. Sultanahmet'te Dikilitaş'ın tam karşısında olmasına rağmen civar esnaftan bile onu tanımayanlar var. Müze, kendi başına bir anıt, tarihi 16. yüzyıla kadar uzanan, Osmanlı'nın en eski sivil yapılarından biri, İbrahim Paşa Sarayı. Büyük bir masal bahçesi ve her noktası, her anı geçmişe direnmiş eserlerle dolu yüksek tavanlı, serin, geniş odalar... Bu büyülü ortamın huzurlu sessizliğini bozansa turistlerin şaşkınlık fısıltıları.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, eylül ayında Türk izleyicisine şimdiye kadar hiç sergilenmemiş 200 kadar erken İslam dönemine ait eserini sunacak. Kültür Bakanlığı ve Akbank'ın işbirliğiyle gerçekleşen sergi aslında yine bankanın hazırladığı geleneksel 'Akbank Kültür ve Sanat Dizisi'nin bu yılki kitabı; 'Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin tanıtımı için de düzenleniyor.Akbank, kültür ve sanat dizisini Türkiye'de kültürel boşluğu hissedilen eserleri saptayarak hazırlıyor. Bankanın sanat danışmanı Gürol Sözen, müzenin kaynaklarının en az üç cilt daha basmaya yeteceğini söylüyor. Böylece bir nevi tanıtım kataloğu olacak bu yapıtta az bilinen ya da hiç tanınmayan, kendi dönemlerinin en iyi üslup ve işçiliğini yansıtan eserlere öncelik verilmiş. Eserler bu kadar değişik ve güzel olunca da onları bire bir izleyiciyle buluşturmak vazgeçilemez bir fikir halini almış.

'Nazar' değmesin
Bu kadar eserin 'İlk' kez sergileneceğini duyunca akla hemen neden daha önce görmedik sorusu geliyor. Merakımızı Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Nazan Ölçer'in açıklamalarıyla gideriyoruz. Her adımda tarihin ayağımıza takıldığı verimli Anadolu topraklarında yaşıyoruz. Ülkemizde ve dolayısıyla müzede geçmişin öyle çok temsilcisi var ki bazıları imkânsızlıklar sonucu sergilenemiyor. Mekân darlığı ve eser çokluğu dışında, yapıtların genelde organik eserler yani canlı oluşları nefes almaları, incinmeleri ve yaşlanmaları onların sürekli izlenmesine, bakışlara dayanmasına engel oluyor. Tüm dünya müzeleri için geçerli olan 'dönüşümlü' sergileme yöntemiyle 'yorulan' eserler dinlenmeye çekiliyor ve yerine sırası gelen çağırılıyor. Hatta bazen hep terk edildiğine ve depolarda 'çürüdüğüne' inandığımız tarih, sergilenmezse daha uzun ömürlü olabiliyor.

Bu yüzden de sergi ancak iki ay süreyle ziyaretçi kabul edecek. Müzede sergi için ayrılmış özel bir salon restore ediliyor. Dokuzuncu ve 19. yüzyıllara ait eserlerin bazılarının ışık, nem ve havayla temastan korunmaları gerektiği için Akbank'ın mimari işler grubu tarafından özel cam standlar tasarlanmış. Eserlerin boyutları değişirken ziyaretçilerin dikkati 'ayrıntıdaki' sanata çekilecek. Vitrinde yer alan ancak çıplak gözle görülmesi zor ince işçilik ve renkler, eserleri kitap için de ilk kez görüntüleyen Ali Konyalı'nın kırk kadar detay fotoğrafı sayesinde izlenebilecek.

Kültürel mirasa katkı
Serginin ekim ayında şehir hayatının canlanmasıyla 30 binden fazla ziyaretçi çekmesi bekleniyor.
Gürol Sözen ve Nazan Ölçer, bu projeyle yabancıların ilgisini çekmeyi ve genç kuşaklara kopuk oldukları Anadolu kültürünü tanıtmayı amaçlandığını belirtiyor. Ne yazık ki ülkemiz insanı kendi kültürel mirasının farkında değil; sürekli 'daha önemli' konularla kalabalıklaştırılan bir gündem, aileden, okuldan gelen eğitim eksikliği ve geçmişimizi sorgulamamak ilgisizliğimizin kaynağı. Ölçer, ülkemize atanan konsolosların ilk iş olarak müzelerimizi gezdiğini, turistlerin kitaplar edinip öyle geldiklerini anlatıyor.
Maddi ve manevi sorunlara rağmen, dinamik bir kitlenin varlığı yetkililere oldukça güven veriyor. 'Gizli bahçe' herkese açık, bekliyor...
Radikal 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz