reklam

30 Ağustos 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Fırtına Tanrısı’nın 4. heykeli de bulundu

Kadı Kalesi kazı çalışmalarında, dünyada üç tane olduğu bilinen “Fırtına Tanrısı” heykelinin dördüncüsü ortaya çıkarıldı.

Bizans Sanatı Anabilim Dalı’na bağlı görevlilerin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Hitit Uygarlığı’na ait Fırtına Tanrısı adlı heykelin, Aydın Müzesi’nde koruma altına alındığını söylendi. Kuşadası’nın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kadı Kalesi’nde çalışmalarını sürdüren ekibe Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlık ediyor. Bölgede son olarak Osmanlı dönemine ait bir cami kalıntısına da ulaşıldı

Ege Üniversitesi (EÜ) Bizans Sanatı Anabilim Dalı kazı heyetinin Kuşadası’nda sürdürdüğü Kadı Kalesi kazı çalışmalarında, dünyada üç tane olduğu bilinen “Fırtına Tanrısı” heykelinin dördüncüsü ortaya çıkarıldı.
Kuşadası’nın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kadı Kalesi kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı heyetinin çok önemli bulgulara ulaştığını, Kadı Kalesi’nin M.Ö 5000 yıllık geçmişinin ortaya çıkarıldığını duyurdu. Mercangöz, Bizans Sanatı Anabilim Dalı’na bağlı görevlilerin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Hitit Uygarlığı’na ait Fırtına Tanrısı adlı heykelin, Aydın Müzesi’nde koruma altına alındığını belirtti.

Mercangöz, şu bilgiyi verdi: “Kadı Kalesi’nde 30 öğrenci ve 15 işçi ile sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda her karış toprağın altından ayrı bir tarih ve kültür ortaya çıkmaya başladı. Hitit dönemine ait Fırtına Tanrısı’nın yanında son olarak Osmanlı dönemine ait bir cami kalıntısına da ulaşıldı”.

Kadı Kalesi’nin uluslararası ticaretin geçiş noktası olduğu ve stratejik öneminin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, bölgeyi gezmek isteyen yerli ve yabancı turistlere rehberlik hizmeti verildiğini sözlerine ekledi.

Fırtına ve savaş tanrısı teşup
Kadı Kalesi kazı heyeti üyesi Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ersin Doğer, Hitit fırtına ve savaş tanrısının o dönem kullanılan Hurri dilinde “Teşup” olarak adlandırıldığını söyledi.

Doğer’in, yaptığı açıklamaya göre, İç Anadolu’da M.Ö. 16. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında yaklaşık 300 yıl boyunca hükümranlık süren Hititler, savaş ve kültürel yollarla Ege Denizi’ne kadar indiler.

Hititler’in koruyucusu, savaş ve fırtına tanrısı Teşup en önemli tanrılardan biriydi. Bu tanrı, bir ayağı daima önde ve elinde bazen yıldırım, bazen metal silah tutar şekilde gösteriliyordu. Bugüne kadar üçü Anadolu’da bulunan bu tanrı heykelinden bir tane de Yunanistan’da ortaya çıkarıldı. Heykellerden bazıları ise Metropolitan Müzesi’nde sergileniyor.

Kadı Kalesi’nde ortaya çıkarılan heykel, ait olduğu yüzyıl katmanı yerine Bizans dönemi toprak katmanında ele geçirildi. Bunun nedeninin askeri ya da kültürel yolla heykelin o dönemlerde Batı Anadolu’ya ulaşması olarak değerlendiriliyor.
NTVMSNBC

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz