reklam

02 Eylül 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Dünyanın ikinci büyük oksijen deposuydu, şimdi çöplük oldu

İsviçre’deki Alp Dağları’nın ardından oksijen yoğunluğu açısından dünyada ikinci sırada olan Kaz Dağı etekleri, çöpten geçilmiyor. Kaz Dağı’nda Astım Hastanesi yaptıran Altınoluk Belediyesi, dağın denize bakan yamacındaki meskun mahalle çöplük kurdu. Şifa için gelenler, kötü kokudan dolayı geri dönüyor.

Oksijen yoğunluğu açısından İsviçre’deki Alp Dağları’nın ardından dünyada ikinci sırada yer alan Balıkesir Edremit Körfezi’ne bakan Kaz Dağı etekleri, artık çöp kokusundan geçilmiyor. Altınoluk’ta çöplükle aynı vadide oturan yazlıkçılar bu yıl tatillerini yarıda kesti. Akciğer ameliyatı olduğu için varını yoğunu satıp aynı vadiden 37 bin marka daire alan emeklinin “bir nefeslik sıhhat” rüyası kabusa dönüştü. Diğer taraftan havası kronik astımlıların dahi derdine deva olan beldede dünyadan hasta çekecek bir Astım Hastanesi’nin yapımı tamamlanmak üzere. Kaz Dağı’nın denize bakan yamacındaki meskun mahalle çöplüğü kuran da, Astım Hastanesi’ni yaptıran da Altınoluk Belediyesi.

Kaz Dağı’ndaki hastane, Türkiye’nin ilk astım hastanesi olacak. ABD ve Alman firmaları Astım Hastanesi’ne ortak olmak ve işbirliği yapmak için yoğun bir gayret sarf ediyor. Şimdiden dünyanın birçok bölgesinden hasta ile bağlantılar yapıldı.

Altınoluk Belediyesi’nin 5 yıldır atık döküğü Kaz Dağı yamacındaki vadide bir çöp tepeciği oluştu. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde dağdan gelen ve sahile kadar ulaşan esintiye çöp kokusu karışıyor. Çöplükle aralarında 1 kilometre mesafe olmasına rağmen aynı vadide yer alan yüzlerce konutta oturanlar kokudan doğrudan etkileniyor. Deniz ile dağ arasındaki hava dolaşımının doğal klima oluşturduğu bölgede ev sahibi olan vatandaşlar, çöp dağları sonucu temiz havanın tadını alamaz oldular.

Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, “başka yer bulamadığı için” meskun mahale yakın yamaca çöplük yaptığını söylüyor. Başkan, dünyanın önde gelen oksijen deposunda yurtiçi ve yurtdışından sağlık turizmine kapı açacak Altınoluk Astım Hastanesi’nin öncüsü. Yazlıkçıları kaçıran çöp kokusu ile astım hastanesinin nasıl bağdaşacağı konusunda başkan Aynur, “Astım Hastanesi ile çöplük zıt istikametlerde” savunması yapıyor. “Çöplüğün kokusu birkaç yüz kişiyi etkiliyor.” dese de başkan İsmail Aynur, Kaz Dağı’nın büyüsünün bu yüzden bozulduğunun farkında. Aynur, “Çöplüğü 2 sene önce Havran ilçesinde bir yere taşımak istedim. Oradaki köylüler karşı çıkınca iş yarım kaldı. Şimdi çöplüğü yerinde bırakıp buraya bir çöp fabrikası kuracağım. Atığın yüzde 60’ı işlenip geri dönüştürülecek. Yüzde 40’ı sıkıştırılıp toprağa gömülecek. Ortada görüntü kirliliği ve koku kalmayacak.” diyor.

Kaz Dağları’nın yeşili ile Edremit Körfezi’nin mavi sularındaki sahilde yer alan konutlarda oturanlar su ihtiyaçlarını, bahçeye kazdıkları kuyulardan karşılıyor. Bu kuyuların suları bugüne kadar tertemizdi. Ancak çöplük yeraltı sularını da kirletmiş durumda. Sahilde oturanlar çöplük suları sızdığı için kuyu sularını gönül rahatlığıyla kullanamıyor. Başkan İsmail Aynur çöp fabrikası kurarken çöplüğün altını da betonla kaplayarak yeraltı sularının kirlenmesini önleyeceğini söylüyor.

Altınoluk sahilindeki Basın ve Sanatçılar Sitesi’nde oturanlardan İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman çöp kokusuna dayanamayıp tatilini yarıda kesenlerden biri. Prof. Satman, “Oksijen depolamak için gittiğimiz yazlığımızda çöp kokusu yüzünden penceremizi açamadık. Bu yüzden tatilimi yarıda kesip İstanbul’a döndüm. Ben 10 sene önce sitede otururken ne çöplük ne de koku vardı.” dedi. Beldede Türkiye’deki pek çok ünlünün ikinci konutu bulunuyor.

Belediye yetkililerinin verdiği bilgiye göre kışın 15 bini aşmayan Altınoluk’un nüfusu okulların tatil olmasıyla birlikte yaz aylarında 200 bine yükseliyor ve günde 18 kamyon çöp toplanıyor. 2 kamyon da Küçükkuyu beldesinin çöpü düzenli olarak bu yamaca dökülüyor. 5 yıldır kullanılan çöplük alanında eskiden dökülen çöplerin bir bölümünün üzeri toprakla örtülmüş. Ama örtülmeyen kısım ile yazın yeni dökülen çöplerin kokusu, çöplükle aynı vadide oturanları kaçırmaya yetiyor.

Çevreciler: Belediye sorunu çözmeli

TEMA Ege Projeler Sorumlusu, Orman Mühendisi Mahir Keskin, Kaz Dağlarının kendine özgü endemik bitki türleri ve ağaçların bulunduğu denizle yeşilin buluştuğu dünyanın en büyük oksijen depolarından biri olduğunu kaydetti. Keskin, “Altınoluk Belediyesi kendi sorununu kendisi çözmeli. Bu çöpler İzmit’e gönderilebilir ya da Edremit’in arka alanına bir çöp tesisi kurulabilir. Bunun da parasını orada oturan yazlıkçılar ödesin.” şeklinde konuştu. İTÜ Öğretim Üyesi Orhan Kural da çöplüğün bölgedeki endemik bitkileri yok ettiğine işaret etti. Kural şöyle konuştu: Kaz Dağları gibi dünyada doğa harikası ender bir bölgenin belediye başkanı bu çöp sorununu halledemiyorsa istifa etsin. Çöplük sadece kokmakla kalmıyor, sızıntısı denizi ve yeraltı sularını da kirletiyor. Çöpler ayrıştırılmalı, kalan kısımları toprağa gömülmeli. Bunun uzmanları var, çağırsın yaptırsın. Bağış istese herkes verirdi.

Kanyon, bölgede doğal klima oluşturuyor

Altınoluk’u oksijen çadırına dönüştüren etkenlerin başında Şahinderesi Kanyonu geliyor. Bölgede hava değişimi sağlayan kanyon, dağdan çektiği çam kokulu havayı ovaya dağıtırken, denizden aldığı iyot kokulu havayı dağa çıkartarak bir çeşit baca görevi görüyor. Karşılıklı hava sirkülasyonunu sağlayan 27 km uzunluğundaki kanyonun yüksekliği 600 metre. Açık U şekilli aralığı 700 metre civarında. Çevresi şifalı bitki ve otlarla bezeli olan Şahinderesi Kanyonu’na Orman İşletme Müdürlüğü’nden izin alınarak giriliyor.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz