reklam

02 Eylül 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bir imar affı fiyaskosu

Seçim öncesi çıkan imar affıyla kaçak evlerine tapu tahsis belgesi verilen konducular, kalıcı konut vaadiyle evlerinden çıkarıldı. 10 yıldır ev bekleyen yüzlerce kişi prefabrikte sürünüyor

Siyasilerin imar affı, yüzlerine gözlerine bulaştı. Kadıköy'de, 'tapu tahsis belgeli' gecekondularından 'kalıcı konut' vaadiyle çıkarılan vatandaşlar, bir semtten diğerine sürüldü. Tahsis edilen konutlardan da kapı dışarı edilen vatandaşların son adresi prebafrik konutlar oldu.
İstanbul'un bir türlü çözülemeyen gecekondu sorunu, bu kez yılan hikâyesine döndü. Kente yıllar önce göçerek Kadıköy'deki Paris Mahallesi'nde gecekondu kuran yüzlerce vatandaş kondularının yıkılacağı korkusuyla yaşarken, 1986'da, 'bir seçim öncesi' yürürlüğe giren 'İmar Affı Kanunu' sayesinde ev sahibi oldu.
10 yıl sonra kapılarını çalan Kadıköy Belediyesi mahallenin boşaltılmasını isteyince, gecekonducuların umuda yolculuğu başlamış oldu. Alınan karara göre, tapu tahsis belgeli ev sahipleri taşınarak, kalıcı konutlar inşa edilene kadar Çiçekkent'te oturacaktı.

Güle oynaya gittiler
Küçükbakkalköy'ün henüz imara açılmamış bir semti olan Çiçekkent, hem geçici hem de kalıcı konutlar için uygundu. Daha sonra 'Türkiye Kadınlar Birliği Parkı' haline getirilen mahalleyi davul zurna eşliğinde boşaltan vatandaşlar, Çiçekkent'in yolunu tuttu. Yüzlerce kişi ya belediyeye ait tek katlı sosyal konutlara ya da boş arazide kurdukları gecekondulara yerleşti.
Çiçekkent'e taşınırken, Kadıköy Belediyesi ile 'tahsis sözleşmesi' imzaladıklarını anlatan Orhan Sevindik, sözleşmede, kalıcı konutlar teslim edilene değin geçici konutlarda oturacaklarının belirtildiğini anlatıyor. Bu yüzden altı yıl umutla beklediklerini söyleyen Sevindik, "Artık yerleştiğimiz evleri gecekondudan saymıyorduk. Öyle ya üç, bilemedin beş yıl sonra apartmana çıkacaktık" diyor.
Ancak altı yıl sonra dozerler geldi. Çiçekkent, kısa bir süre sonra iskâna açılacaktı. Bunun için Çiçekkent'teki tüm konut ve gecekondular boşaltılmalıydı. Belediyeye ait tek katlı sosyal konutları terk etmek istemeyen vatandaşlara, yine 'kalıcı konutlar teslim edilene değin' oturmaları için prefabrik konutlar gösterildi. Oysa Hıfzı Özcan Caddesi'nde bulunan prefabriklerin bir bölümü, işgalcilerce doldurulmuştu.
Çiçekkent'ten gelen 80'e yakın aile, 30 metrekarelik evlere yerleştirildi. Kimileri iki-üç aile birlikte bir prefabriğe sığınırken, kimileri eşyalarını dışarda bıraktı.

Kalıcı konut hayal mi?
Belediyenin bu sırada kalıcı konutlarda hak sahipliği için kura çekilişi yaptığını anımsatan Melahat Kertişçi, şunları söyledi:
"Kura, kapalı kapılar ardında yapıldı. Daha sonra ellerimize otobüs bileti boyutunda kâğıtlar tutuşturuldu. Bu kâğıtlarda evleriniz yazılı, denildi. Bana iki kere kâğıt geldi. İlkinde ev almaya hak kazandığım, ikincisinde böyle bir hakkımın bulunmadığı yazılıydı. Gerçi hakkım olsa bile konutların inşa edileceğinden şüpheliyim."

Belge var, arazi yok
Zahure Kaya, diğer tapu tahsis belgesi sahipleri kadar şanslı değildi. Fikirtepe'de 30 yıldır oturduğu ev yıkılınca, ilk işi arazide keşif yaptırmak oldu. Kaya'nın elindeki tapu belgesinde yazılı olan yerin, yıkılan evle uyuşmadığı ortaya çıktı. Ev hakkını yitiren Kaya, eski evinin yerine küçük bir baraka kurdu. Kaya'nın, muşambayla örtülü barakası da bir inşaat nedeniyle söküldü. Evsiz kalan Kaya, 60 yaşına sokaklarda girdi...

Öztürk: Konutlara yerleşecekler
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Paris Mahallesi'nden Çiçekkent'e getirilen vatandaşların, inşa edilecek kalıcı konutlara yerleştirileceğini belirtti. Prefabrik konutların geçici bir nitelik taşıdığını anlatan Öztürk, şöyle devam etti: "Çiçekkent'teki belediyeye ait arsayı kat karşılığı ihale ettik. Prefabrik konutlara taşınan, tapu tahsis belgeli vatandaşları belirleyerek, kura çektik. Noter huzurunda çekilen kurada, Çiçekkent'ten gelen 72 aile kat almaya hak kazandı. Boşaltılan alanda kalıcı konutlar inşa edeceğiz."

Yine siyasiler devrede
Gecekondu sorununu gündeme getiren Kadıköy Platformu Başkanı Sinan Gülerci, acilen bir çözüm beklediklerini vurguladı. İlçedeki, 17 siyasi partinin temsilcilerinden oluşan platformun bir süre önce harekete geçtiğini vurgulayan Gülerci, "Belediye Meclisi'nin 31 Temmuz'da olağanüstü toplanabilmesi için 16 imza gerekiyordu. Biz 16 imzayı bulmuştuk ki, iki meclis üyesi imzasını geri çekti. Ne yazık ki, imzaların teslim tarihi geçtiği için aynı dönem içinde yeni bir toplantı düzenleyemedik" dedi.
Radikal

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz