reklam

3 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Arkitekt Dergisi Eylül-Ekim sayısı çıktı

İki ayda bir yayımlanan Arkitekt Dergisi, Eylül sayısında, bir önceki sayıda Kadıköy'le başlayan elit İstanbul semtlerinin bilinmeyen özelliklerinin anlatıldığı yazı dizisi ve "Padişahların Dinlenme Mekanları" başlıklı yazı kaldığı yerden devam ediyor. Ayrıca derginin bu sayısı günümüz yüksek katlı yapılarına farklı bir bakış açısı getirerek okuyucularına sanattan tarihe geniş bir yelpazede bilgi ve yorum sunuyor. Derginin Eylül ayı içeriği ise şöyle:

-YARININ TARİHİ - Prof.Dr. Selçuk MÜLAYİM

"Ayrı ayrı tarihler yoktur, bir tek tarih vardır, o da insanın tarihidir. O halde,hangi toplum ya da tarih evresi olursa olsun, parça-bütün ilişkisini gözden uzak tutmadan, bilim, kültür, sanat ve teknoloji olgularını, bütün bağlantılarıyla birlikte incelemek gerekiyor."

-ECA'DAN SUYUN SANATI-

"Elginkan Topluluğu kurucusu Yük. Müh. H. Ekrem Elginkan ile Yük. Müh. Cüneyt Ölçer'in ilgi, bilgi ve meraklarıyla oluşturdukları musluklar koleksiyonu, 50. kutlama yılında Aya İrini'de izleyicilere sunuldu."

-İKTİDAR'IN MİMARİSİ - Erdal ATABEK

"Günümüzün görkemli yapıları da 'insanın itaat etmesi'ni isteyen tapınaklara benzerler. Büyük alışveriş merkezleri, parlak ışıklı vitrinleriyle, yürüyen merdivenleriyle, metal dedektörlü giriş kapılarıyla, gözalıcı gönül çelici iç dekorasyonlarıyla günümüzün tapınakları gibidirler."

-PADİŞAHLARIN DİNLENME MEKANLARI. 2
MASLAK MABEYN-İ HÜMAYUNU - Havva ARSLANGAZİ, Sanat Tarihçisi

"Boğaziçi'nin Karadeniz'e açıldığı noktayı çok iyi görebilen ve çevredeki yeşil örtüyle bütünleşen bir konumda olan Maslak Kasırları, 19. yüzyıl sonları Osmanlı mimarlığı ile süslemeciliğinin seçkin örneklerindendir."

-SANAT EĞİTİMİNE İLİŞKİN ÖNERİLER - F.Gülgün ENGİN

"Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi'nin düzenlediği uluslararası katılımlı sempozyumda öğretme ve öğrenme sorunları çerçevesinde, sanat eğitimi konusu da tartışıldı..
Ülkemizde sanat eğitimi konusunda yapılan çalışmaların yeterliliği de tartışmalı olduğundan, sempozyum daha da önem kazanıyordu."

YEREL MÜZELERİMİZDEN EFES MÜZESİ - Araş.Gör. Nevra ERTÜRK

"Efes Müzesi tipinde müzeler, sadece yerel özelliğe sahip eserleri toplayan; doğa tarihi, tarih, belirli bir bölgedeki günlük yaşam şekli hakkında genel bir fikir vermeyi amaçlayan ve tüm yöreyi kapsayan yerel müzelerdir."

-TÜRKİYE'DE ALMAN MİMARLAR - Hasan KURUYAZICI , Mimar

"18. yüzyılın sonlarından beri pek çok Alman ve Avusturyalı mimar Türkiye'de çalıştı; III.Selim'in kardeşi Hatice Sultan!a hizmet veren Melling'den Sirkeci Garı'nı inşa eden Jasmund'a, Ankara'nın imar planını hazırlayan Jansen'den, TBMM'yi yapan Holzmeister'e kadar.
Bu mimarlar kimlerdi? Ülkemize nasıl gelmiş ve hangi çalışmaları yapmışlardı? Mimarlığımızda ne izler bıraktılar?.."

-KÖRLER ÜLKESİ'NDEN KADIKÖY'E . 2
SEMTLER VE ÖZELLİKLERİ - Sezai GÜLŞEN, Sanat Tarihçisi

"Geçen sayımızda, Costantinus tarafından üzerinde bugünkü İstanbul'un kurulacağı bölge olarak düşünülen Halkedon'un, ya da bugünkü adıyla Kadıköy'ün tarihsel dönemler içinde geçirdiği değişime değinmiştik. Bu sayımızda da, İstanbul'un seçkin karşı yakasının, semtleri ve özelliklerini anlatmayı sürdürüyoruz."

-ANTALYA'DA KÜLTÜRLERİN BULUŞMASI

"Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı" adıyla tanıdığımız vakıf, bu seneki temasını 'Kültürlerin Buluşması' olarak belirledi."
Arkitera

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz