reklam

3 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Körfez bombanın üzerindeymiş 7 LPG tesisi ruhsatsız çıktı

Kocaeli’ndeki Akçagaz LPG Dolum Tesisleri’nde bir ay önce meydana gelen patlama sonucu kurulan inceleme komisyonu raporunu tamamladı. Körfez ilçesinde yerleşim yerlerine kurulan 31 tesisten 7’sinin ruhsatı olmadığı belirlendi. 2 tesis ise hiçbir şarta uymamış.

Yaklaşık 2 milyar ton yanıcı ve patlayıcı petrol ürününün işlendiği Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki 31 tesisten yedisinin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. İki tesisin ise hiçbir şarta uymadığı belirlendi. Valilik şartlara uymayan tesislerin kapatılması için harekete geçti. Bir ay önce Akçagaz LPG Dolum Tesisleri’nde meydana gelen patlamadan sonra Kocaeli Valiliği'nce oluşturulan inceleme komisyonu resmi raporunu tamamladı. Bakanlar Kurulu’na sunulacak raporda tesisler etrafındaki bin 270 binanın kamulaştırılması istendi. Bunun için 250 trilyona yakın bir kaynak gerekiyor. Ayrıca özel itfaiye teşkilatı, güvenlik teşkilatı, güvenlik duvar ve şeritleri oluşturulması gibi acil önlemlerin derhal alınması talep ediliyor. En son Akçagaz LPG Dolum Tesisleri’nde meydana gelen yangınla gündeme gelen gaz ve petrol üretim tesislerinin bulunduğu Körfez ilçesindeki 31 tesisin incelemesi tamamlandı. Kocaeli Valiliği, Çevre, Sağlık, Sanayi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı temsilcilerinden oluşan inceleme komisyonu, Türkiye’nin likit petrol gaz ve petrol üreten ve depolayan en büyük şirketlerinin bulunduğu bölgede 7 tesisin ruhsatsız olduğunu, 2 tesisin de hiçbir şarta uymadığını tespit etti.

Kocaeli Valisi Erdal Ata’ya verilen komisyon raporunun yazımı ve son rötuşlardan sonra yarın Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Ankara’ya iletileceği bildirildi. Vali Ata, gelişmeler hakkında “Komisyonun raporlarını inceliyorum. 7 LPG dolum tesisinin ruhsatsız olduğu belirlenmiştir. Bunlara eksiklerini gidermeleri için bir aylık bir süre tanıyacağız. Bu süre sonrasında tekrar bir inceleme yapılacaktır ve bu incelemeden sonra gereken yapılacaktır. Hiçbir şartı yerine getirmeyen iki tanesi ise kapatılacak.” açıklamasını yaptı.

Körfez’deki bir LPG dolum tesisi müdürü, birçok dolum tesisinde eksikliklerin olduğunu, bunun 7 dolum tesisi ile sınırlı olmadığını ileri sürerek, “Ancak, bu firmaların güçlü olması nedeniyle yetkililer eksikliklerini tespit etmeyi bırakın, eksikliklerini dile bile getiremiyorlar.” dedi.

Raporda yanıcı ve patlayıcı gaz ve petrol ürünleri sanayi tesislerinin çevresinde yerleşime kesinlikle izin verilmemesi ve tesislerin etrafındaki mevcut binalardan en az bin tanesinin kamulaştırılması ve güvenlik kuşağı oluşturulması istendi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak’ın verdiği bilgiye göre, kısa vadede mevcut tesislerin güvenlik ve emniyet eksikliklerini tamamlamaları istenirken, orta ve uzun vadede 31 tesisin bulunduğu bölgenin enerji organize sanayi bölgesi ilan edilmesi talep edildi. Bakanlar Kurulu kararı ile bölgenin enerji organize sanayi bölgesi ilan edilmesi halinde ise tesislerin kendi itfaiye teşkilatını kurması, güvenlik teşkilatı, güvenlik duvar ve şeritlerinin oluşturulması, boru hatları ve su hatlarının yenilenmesi ve değiştirilmesi, özel otopark oluşturulması gibi acil durum tedbirleri bir an önce uygulanmaya başlanacak.

Bu arada söz konusu 31 tesisin temsilcileri TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nde bir araya gelerek, dolum tesislerinin bölgede oluşturduğu riski ve alınması gereken önlemleri konuştular. Kocaeli Valiliği’nce hazırlanan raporun da ele alındığı toplantının içeriğine yönelik açıklama yapılmazken, 8 Ağustos’ta yapılan ilk toplantıda görüşülen önlemlerin yer aldığı raporun, ilgili bakanlıklara sunulup, acil önlemleri içeren bir takvim istenmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

Öte yandan Körfez’de bulunan bir LPG dolum tesisi müdürü, şunları kaydetti: “Birtakım eksikliklerimizin olduğu doğrudur. Ancak, bu eksiklikler bütün dolum tesislerinde mevcuttur. Bunu 7 dolum tesisi ile sınırlamak mümkün değil. Bu denetimlerde, Aygaz İpragaz gibi birtakım firmalar kesinlikle korunuyor. Onların, bizlerden daha çok eksiği var. Ancak, bu firmaların güçlü olması nedeniyle yetkililer eksikliklerini tespit etmeyi bırakın, eksikliklerini dile bile getiremiyorlar. Biz her türlü güvenlik koşullarına uymaya hazırız. Ancak trilyonluk bir tesis bir başka yere sökülüp götürülemez.” İnceleme komisyonunun başında bulunan Kocaeli Vali Yardımcısı Metin Yahşi ise bu iddiayı reddetti. Yahşi, “Herhangi bir kuruma ayrıcalık tanınması gibi bir şey olamaz. Komisyonda bulunan her birim kendi gördükleri eksiklikleri rapor haline getiriyor. Şu anda net bir şey yok. Biz hiçbir kuruluşa şu aşamada hiçbir şey diyemeyiz. Ancak raporların tamamlanmasından sonra birtakım işlemler yapılacaktır. Ancak, her bir kurumun kendine göre birtakım eksikliklerinin olduğu doğrudur.” şeklinde konuştu.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz