reklam

21 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Artemis evine döndü

Ayasofya Camii, Anadolu Hisarı, Galata Kulesi, Meryem Ana Kilisesi, Kız Kulesi, Hidiv Kasrı, Malabadi Köprüsü dahil 22 eserin maketi hazır. Bir zamanlar Antik Efes kentini süsleyen Artemis Tapınağı, Türkiye'ye döndü. Ama biraz küçülmüş olarak...

Dünyanın en büyük minyatür parkı olan 'Miniatürk' giderek kalabalıklaşıyor. Son olarak görkemli Artemis Tapınağı da parktaki yerini aldı. Dünyanın yedi harikası arasında sayılan tapınağın ayakta kalan parçalarıysa yapım yeri Efes'ten binlerce kilometre uzakta, Londra'daki British Museum'da sergileniyor.

Artemis Tapınağı, Haliç kıyısında, 60 bin metrekarelik alana yayılan parktaki 22'nci maket. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kültür AŞ'nin girişimiyle yaptırılan park, 23 Nisan'da kapılarını açacak. Parkta 105 maketin yer alması hedefleniyor. Eski İstanbul, Anadolu ve eski Osmanlı topraklarındaki yapıları bir araya getiren 'Miniatürk' sadece tarihi yapılardan ibaret değil. Örneğin Capitol Alışveriş Merkezi'nin maketi de, çağdaş Türk mimarisinin örneği olarak parkta yerini alacak.

Hollanda'dan teklif geldi
Her biri orijinalinin, 1/25 ölçeğinde olan maketleri Türkiye'den yedi, Belçika, Hollanda ve İsrail'de üç olmak üzere toplam on atölye üretiyor. Artemis Tapınağı'nı yapan yerli 'Miniatürarts' firması, Hollanda'dan iş teklifi almış.
Başlangıçta maketlerin orijinal yapı malzemesiyle yapılması düşünülmüş, ama sonra kara, yağmura, rüzgâra dayanmaları için pleksiglas, polyester gibi malzemeler kullanılmış.

Miniatürk'ün fikir babası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Cengiz Özdemir. Kenan Işık, İlber Ortaylı gibi ünlüler de danışmanlık yapıyor. Toplam 15 trilyon liraya mal olacak Miniatürk projesi bu yıl sonunda bittiğinde binaların arası 'bonsai'lerle süslenecek, parkı çocuklar mini trenle gezecek.
Radikal

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Selim Velioğlu 17 Eylül  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Selim Velioğlu  hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz