reklam

08 Ekim 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Dünya Konut ve Mimarlık Günü

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 1996 yılında yapılan genel kurulunda, "Dünya Mimarlık Günü"nün, Birleşmiş Milletler "Dünya Konut Günü" ile aynı günde, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanmasına karar verildi.

Bu seneki "Dünya Mimarlık Günü" nün teması "Mimarlık ve Kültürel Miras" olarak belirlenmiş. 7 Ekim "Dünya Konut ve Mimarlık Günü" ile ilgili olarak TMMOB Ankara Şubesi'nin yaptığı açıklama şöyle;

"İçinde bulunduğumuz süreçte, insanoğlunun günümüze kadar ürettiği değerlerin ve kültürlerin korunması ve geliştirilmesi, gelecekteki toplumsal ilişkilerin tasarlanması ve her iki olgunun birlikte ele alınması giderek daha da önem kazanmaktadır. Mimarlık bu iki olguyu beraber ve birbirinin yararına yorumlayabilecek yetkinliktedir. Ayrıca mimarlık toplumdaki maddi ve manevi birikimleri kısacası kültürleri üreten bir süreç, gelecek kuşaklara aktaran bir araçtır. Bu dönemde ülkemiz, 21. yüzyıldaki konumunu şekillendirme ve sağlamlaştırma çabası ile mimarlık pratiğinin yeniden yorumlanma/gelişme sürecini birlikte ele almak, çakıştırmak durumundadır. Günümüzdeki Mimarlık pratiğini Anadolu' nun birikimlerini dikkate almadan şekillendirmek, küreselleşme vb. nedenlerle sadece rant ve sermaye kullanımına bırakmak onun yok edilmesine, çıkardığımız yasalarla talan edilmesine teşvik etmekten öteye gitmeyecektir.

Oysaki ihtiyacımız mimarlık söylemimizin, bu dönemde düşünsel yapısı ile topluma, toplumsal süreçlere daha da fazla katkı sağlamasıdır.

Bu dönemdeki görevimiz ise; somut olmayan kültürel mirasımız kadar zengin olan mimarlık mirasımızın, çıkardığımız yasalarla yok olmasına göz yummak yerine, korunmasını ve geleceğe aktarılmasını sağlamaktır.

21. yüzyılın kendine özgü dinamikleri, toplumsal süreçlerde mimarlık pratiğini daha etkin yer almasını sağlamaktadır. Bu süreçte mimarlığın toplumsal yönünün geliştirilmesi ve bu yönüyle toplumun gündelik yaşamında mimarlığın yeniden kurgulanması hepimizin görevidir."
Arkitera

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Hülya & Ferhan Yürekli
15 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldular.

Hülya & Ferhan Yürekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz