reklam

12 Kasım 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Üç yıldır çözüm bekliyorlar

Bolu ve Düzce'de 894 kişinin yaşamını yitirmesine, 4 bin 948 kişinin ise yaralanmasına neden olan 12 Kasım depreminin üzerinden 3 yıl geçti. Ancak bölgede başta kiracıların kalıcı konut sorunu olmak üzere pek çok konu çözüm bekliyor. 12 Kasım 1999'da saat 18.58'de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem Bolu, Düzce, Zonguldak, Eskişehir, Adapazarı, Kocaeli ve Yalova ile bazı ilçelerde etkili oldu. Depremde 478'i Düzce merkezde olmak üzere toplam 894 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 948 kişi yaralandı.

Düzce ve Bolu'da 25 bine yakın bina, konut ve işyeri ağır hasar görerek yıkıldı. 20 binin üzerinde bina orta, 30 bine yakını ise az hasar gördü.

2 yıl çadırda yaşadılar
Depremin hemen ardından kurulan çadırlar uzun süre kaldırılmadı. Depremzedeler 2 yıl boyunca kışın kar, yazın da bunaltıcı sıcaklarda çadırkentlerde yaşamak zorunda kaldı. 2 yılın ardından çadırkentlerin yerini prefabrike konutlar aldı.

Bolu'daki 12 prefabrike alandan 8'i kaldırıldı. Depremin üzerinden 3 yıl geçti, ancak halen prefabrike ve konteynırlarda toplam 2 bin 900 aile, yani yaklaşık 10 bin 500 kişi yaşıyor.

12 Kasım depreminde evleri yıkıldığı için iki yıl çadır ve prefabrike evlerde yaşam mücadelesi veren hak sahibi depremzederden 1458'i, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca yaptırılan kalıcı deprem konutlarına yerleşti. Depremzedeler için yaptırılan 376 konut ise ay sonunda hak sahibi depremzedelere teslim edilecek.

Bölgedeki en büyük sorunu ise kiracılar yaşıyor. Kalıcı konut hakkı tanınmayan yurttaşlar prefabrike evlere mahkûm ediliyor. Ancak valiliğin prefabrike evleri de kaldırma kararı kiracı depremzedelerin geleceğini belirsizliğe sürüklüyor.

Düzce Dep-Der Şube Başkanı Ayşegül Şenol , kiracıların sorununu çözmekte yetkililerin aciz kaldığını belirterek ''Konut sorunu konusunda valiliğe başvuran vatandaşlara kolay yoldan cevap veriliyor. 'Depremden önce bu sorununuzu nasıl çözdüyseniz şimdi de öyle çözün' deniliyor'' dedi.

Düzce'de yaptırılan kalıcı konutları da ''yaşanılmaz'' olarak niteleyen Şenol, ''Bu konutların bodrum katları tamamen sorun oldu. Yağmur yağdığında su baskınları meydana geliyor. Düzce'den 15-20 kilometre uzaklıktaki bu bölgede bir sağlık ocağı bile yok. İnsanlar sağlıksız ortamlarda yaşamaya mecbur ediliyor'' diye konuştu. Depremde ağır hasar görerek yıkılan SSK Bolu Hastanesi ve Bayındırlık İl Müdürlüğü hizmet binalarının yerine yenisi yapılamadığı için bu birimler 3 yıldır prefabrike binalarda hizmet veriyor.

Depremde yıkılan Bağ-Kur il müdürlüğü binasının yerine yapılan binanın inşaatı ise bir yıldır tamamlanamadı. 12 Kasım depreminde yaşamını yitiren 48 depremzede anısına yaptırılan ''Deprem Müzesi ve Anıtı'' üç yıl boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Bolu Valisi Mehmet Ali Türker , evi yıkılan depremzedelerin yüzde 90'ının kalıcı deprem konutlarına yerleştirildiğini belirterek ''Ağır hasar gören binaların tamamı yıkılarak enkazları kaldırıldı'' dedi.

Kent içinde depremin izlerini taşıyan birkaç kamu binası dışında hasarlı bina kalmadığını ifade eden Türker, ''SSK Hastanesi'nin ihalesi yapıldı. Bu ayın sonuna kadar inşaatına başlanacak. 200 depremzede aile ile yardıma muhtaç vatandaşlar, öğrenciler ve kamu görevlilerinin yaşadığı prefabrike evler ise boşaltılarak ihale ile satılacak'' diye konuştu. Belediye Başkanı Yüksel Ceylan ise deprem felaketinde hasar gören binaların onarımı yapılmadan oturma izni vermediklerini belirterek şunları söyledi:

''Bolu'da olası 6-6.5 şiddetindeki depreme yönelik bir tatbikat yaparak eksiklerimizi tespit edeceğiz. Deprem sonrasında Bolu'nun risk haritası çıkartılarak, buna göre imar izni verilmeye başlandı.''
Cumhuriyet

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Vefik Alp 
12 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Ahmet Vefik Alp hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz