reklam

27 Kasım 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

60 yıldır çöplük olarak kullanılan alanda antik stadyum çıktı

Denizli'nin Tavas ilçesi Vakıf köyünde ortaya çıkarılan antik stadyum köylüler tarafından çöp alanı olarak kullanılıyordu. Stadyumun basamaklarını oluşturan taşların köylüler tarafından mezartaşı olarak ve bahçe duvarı örmede kullanıldığı da tespit edildi.

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Vakıf köyünde yıllardır çöplük olarak kullanılan alanda, antik bir stadyum ortaya çıkarıldı. Stadyumun, turizmin hizmetine sunulması planlanıyor.

Tavas’a 10 kilometre uzaklıktaki Vakıf köyünde, 16 Ekim 2002 Heraklieia Salbace antik şehri kazı çalışmaları çerçevesinde yapılan araştırmada, tespit edilen stadyum şaşkınlığa yol açtı. 60 yıldır çöplük olarak kullanılan bu alan önce çöplerden ve moloz yığınlarından temizlendi. Stadyumun, MS 1. yüzyılın sonlarında veya MS 2. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin ediliyor.

Antik stadyumda başlatılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Denizli Müze Müdür Vekili Haşim Yıldız, “Üstte bulunan basamakların yerinden sökülerek, eski yıllarda taş ustaları tarafından mezar taşı yapımında kullanıldığından büyük oranda tahrip olduğu gözlendi. Ayrıca bahçe açmak ve bahçe duvarı örmek için birçok mermerin parçalanarak kullanıldığı tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen Heraklieia Salbace antik şehri, köylüler için de önemli bir geçim kaynağı oldu. Arkeolog Nesrin Karabay ve müze araştırmacısı Şaban Kök denetiminde yapılan çalışmalarla Vakıf köyünden 21 kişi, antik şehrin turizme hizmet edebilir hale getirilmesi için büyük çaba sarf ediyor. Vakıf köyünün turizm potansiyelinden daha fazla yararlanılabilmesi için köy sınırları içinde bulunan antik stadyumda kazı çalışmalarının başlatıldığı bildirildi.

Çalışmaları yakından görmek amacıyla bölgeye giden Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, “Ülkemizde ve dünyada, deniz ve kum turizmi sona erdi. Artık tarih, kültür ve mağara turizmine önem veriliyor. Denizli bölgesinde, Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok antik şehre sahibiz. Antik şehrin, müze müdürlüğü arkeologları sorumluluğu altında köylüler tarafından ortaya çıkarılması mutluluk verici. Bu çalışmalar hızla devam edecek.” diye konuştu.
Zaman

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mustafa Kemal Abadan 
26 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Mustafa Kemal Abadan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz