reklam

12 Aralık 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Müzemize giren, çıkamaz!

Atina'nın ünlü tapınağı Parthenon'a (en solda) ait kabartmalar, British Museum tarafından bu ülkeye iade edilecek. Bergama'dan götürülen Zeus Sunağı Berlin'de sergileniyor.

Metropolitan'dan Louvre'a, müzeler 'başka ülkelere ait eserleri iade etmemek' için deklarasyon imzaladı. En son 'Elgin Mermerleri'nin Atina'ya iadesi kararlaştırılmıştı

'Elgin Mermerleri' olarak bilinen Parthenon frizlerinin (kabartma) British Museum'dan Yunanistan'a iadesi için karar alınması, ünlü müzeleri 'içlerinin boşalması' korkusuyla karşılaştırdı.

18 ünlü müzenin yöneticileri ellerindeki koleksiyonların 'dünya yararı adına' 'evrensel müzeler'de kalması gerektiğini belirten bir deklarasyon yayımladı. Antikçağın ünlü heykeltıraşı Phydias tarafından yapılan, Atina'daki Parthenon frizlerinin iadesi kararının müzelerinin boşalması sonucunu doğuracağını gören müzelerden Chicago Sanat Enstitüsü, Bavyera Eyalet Müzesi-Eski ve Yeni Pinakotek, Berlin Eyalet Müzeleri, Cleveland Sanat Müzesi, Los Angeles J. Paul Getty Müzesi, New York Solomon R. Guggenheim Müzesi, Los Angeles County Sanat Müzesi, New York Metropolitan Müzesi, Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Paris Louvre Müzesi, New York Modern Sanatlar Müzesi, Floransa Opificio delle Pietre Dure, Philadelphia Sanat Müzesi, Madrid Prado Müzesi, Amsterdam Rijksmuseum, St. Petersburg Eyalet Heritaj Müzesi, Madrid Thyssen-Bornemisza Müzesi ve New York Whitney Museum of American Art yöneticileri 'eserleri geri vermeme' üzerinde anlaştı. British Museum belgeye destek verdi, ancak imzalamadı.

'Uluslararası kullanımda'
Deklarasyonda eski uygarlıkların evrensel kıymetinin bugüne ait olmadığı, bu kültürlere ait sanat eserlerinin, büyük müzelerde uluslararası toplumun yaygın kullanımına açmak için bulunduğu belirtildi. Deklarasyonda, "Bu müzeler heykelleri gösterime çıkarmasaydı, Yunan kültürü bu kadar çok övgü toplamazdı" denildi. Bu güç birliği, mahkeme kararları karşısında yasal bir hak sağlamamasına karşın 'uluslararası dayanışma' olarak nitelendiriliyor.
Aralarında Türkiye, Etiyopya, Nijerya ve Yunanistan'ın da bulunduğu pek çok ülke, topraklarından sökülüp başka ülkelerdeki müzelerde sergilenen eserlerinin iadesini istiyor. 

Türk Kültür Bakanlığı yetkilileri, 'Elgin Mermerleri'nin Yunanistan'a iade kararından sonra, mücadeleyi hızlandırma kararı aldıklarını açıkladı. Yetkililer, British Museum'un 'Elgin Mermerleri'ni geri vermesinin, aynı müzedeki Bodrum Mouselleum'u, Didim Apollon Tapınağı'nın frizleri, Berlin Bergama Müzesi'ndeki Zeus Sunağı ve Rusya Puşkin Müzesi'nde ortaya çıkan 'Troya Hazineleri'nin geri alınması için örnek oluşturduğunu söyledi. Metropolitan Müzesi'ndeki 363 parça Karun Hazinesi, mahkeme sonucu Türkiye'ye getirilebilmişti. Dionysos Heykeli de geçen ay anavatanına dönmüştü. Yurtdışında 431 tarih hazinesi daha var.

Sürgündeki eserler
Almanya'daki Boğazköy Sfenksi, Bergama Zeus Sunağı, Afrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli; Rusya'daki Troya Hazineleri; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Menil koleksiyonunda yer alan Zeugma Mozaiği'ne ait parçalar, Herakles Heykeli'nin üst yarısı; Danimarka David Samling Müzesi'nde bulunan Diyarbakır Müzesi Sfenks Figürini, Akşehir Seydi Mahmut Türbesi'ne ait sanduka, İstanbul Nuruosmaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nden çalınan Kuran yaprakları ve Cizre Ulu Camii kapı tokmağı, Türkiye'nin iadesi için çalışmalar yaptığı eserlerden bazıları.
Radikal

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz