reklam

18 Aralık 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Biz hazır değiliz

Kamu İhale Yasası için geçtiğimiz salı günü Maliye Bakanlığı'nda yapılan toplantıda, Bayındırlık Bakanlığı'nın, Kamu İhale Yasası'nı 1 yıl erteleyen tek maddelik yasa tasarısını savunurken, ‘‘Biz buna hazır değiliz’’ itirafında bulunduğu ortaya çıktı.

Hürriyet, Kamu İhale Yasası krizinin patladığı, Maliye Bakanlığı'nda geçen salı günü yapılan toplantının perde arkasını aralıyor.

Maliye-Bayındırlık-Kamu İhale Kurumu taraflarının biraraya geldiği toplantıda, Bayındırlık Bakanlığı, İhale Yasası'nın yürürlüğünü bir yıl erteleyen taslağı ilk kez ortaya koydu. Yasanın yürürlüğe girmesine 20 gün kalmasına karşılık yapılan bu hazırlık hakkında daha önce kendilerine bilgi verilmeyen İhale Kurumu, bu duruma çok sinirlendi.

Ortaya konulan tek maddelik taslakta, yasanın yürürlüğe girişinin 1 Ocak 2004 olarak değiştirilmesi öngörülüyordu. Taslağa ek olarak yazılan gerekçelerde, yeni yasaya hazırlanmak için sürenin yetersiz, ikincil mevzuatta eksiklik ve diğer kanunlarla uyumsuzluklar olduğu ifade ediliyordu.

Bize sordunuz mu?
Yasanın çıkış tarihini, kurumların hazırlanması için gerekli tüm hazırlıkları yaptıklarını ifade eden İhale Kurumu yetkilisi, ‘‘Biz ikincil mevzuatı hazırlarken bütün ilgili kurumlardan görüş aldık. Onlar hazır. Peki siz bu taslağı hazırlarken bizim görüşümüzü aldınız mı?’’ dedi.

Yasa ve yönetmelilerin uygulanmasında zorluk yaşanmaması için başvuran tüm kurumlara eğitim verdiklerini ifade eden İhale Kurumu yetkilisi, ‘‘Herkes bu yasaya hazır ancak anlaşılan Bayındırlık hazır değil’’ deyince, karşı taraftan, ‘‘Evet hazır değiliz’’ yanıtı geldi.

Bir Bayındırlık bürokratının, müteahhitlik karnesinin kaldırılması kaygısını ağzından kaçırması ise ipleri kopardı. Toplantıda uzlaşma sağlanamayınca, görüşme ile ilgili bilgi isteyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a gidildi. Tarafları dinleyen Unakıtan, konunun incelenip kararın verileceğini bildirdi.

Yasanın ertelenmek istendiğinin ortaya çıkmasının ardından, duble yol ve toplu konutları eski ihale sistemiyle yapmak istedikleri, ayrıca bürokratlara büyük rant sağlayan müteahhitlik karnesi uygulamasına son verilmesine karşı çıktıkları gerekçesiyle Bayındırlık Bakanlığı tepkilerin odağı oldu.

Bu tepkiler nedeniyle geri adım atan Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, yine de ertelemeden bütünüyle vazgeçmiyor. Basında çıkan haberlerin kupürlerini de alarak, bürokratlarıyla makamına kapanan Ergezen'in, Bakanlar Kurulu'na belirli maddeler için üç aylık erteleme önermesi bekleniyor.

Duble yolda şeffaf ihale tartışması
Tüm güzergahları belirlenen ve geçen haftasonunda ilk temeli atılan 15 bin km duble yol projesinde yeni yasanın şeffaf ihale sisteminin uygulanıp uygulanamayacağı da tartışma konusu oldu. AKP'nin yolsuzlukla mücadele sözü bulunduğunu belirten sektör temsilcileri, ertelemeye karşı çıkıyor.

Ankara-Konya güzergahında gerçekleştirilecek ilk duble yolun ihalesi, mevcut sisteme göre, bu hafta yapılacak. İşin sahibi olan Karayolları, üç taşeronla birlikte gerçekleştireceği 2.2 trilyon keşif bedelli iş için ihale ilanını Konya'da bir yerel gazeteye verdi. Yeni yasa geçerli olsaydı, ilanın Resmi Gazete'ye verilmesi zorunlu olacaktı. Böylece eski sistem ile yeni sistem arasındaki fark daha ilk aşamada ortaya çıktı.
Hürriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz