reklam

25 Aralık 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Mevzuat, orman köylülerinin arazilerini elinden alıyor

1925 Anayasası’na konulan ve daha sonraki anayasalara da aktarılan, orman alanlarının korunmasına yönelik maddeler, orman alanı içinde bulunan tapulu arazi sahiplerini mağdur ediyor.

1925 Anayasası’na konulan ve daha sonraki anayasalara da aktarılan, orman alanlarının korunmasına yönelik maddeler, orman alanı içinde bulunan tapulu arazi sahiplerini mağdur ediyor. Orman Bakanlığı tarafından 1955 yılınada il müdürlüklerine verilen yetkiyle orman kadastro ekipleri, binlerce dönümlük tapulu araziyi orman alanı içine almıştı. Dededen kalma birçok tapulu arazinin mevzuata dayanılarak orman alanı içine alınmasına tepki gösteren inşaat mühendisi Nurettin Çetiner, yıllardır kanayan bir yara haline gelen mağduriyetlerin çözümü için AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a birer mektup yazarak destek istemişti.

Konu hakkında bir açıklama yapan Orman Bakanı Osman Pepe, orman vasfı kalmamış arazilerin satılacağı ve hukuki bazda problemli arazilerin tekrar inceleneceğini bildirmişti. Orman köylülerinin, mağduriyetlerinin önlenmesi için mahkemelere müracaat etmesi üzerine 50’ye yakın mağdurun haklı bulunduğunu kaydeden inşaat mühendisi Çetiner, kendisinin de 250 dönümlük tapulu arazisinin orman alanı içine alındığını anlattı. Türk mahkemelerinden olumlu sonuç alamadığı için 2 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğunu belirten Çetiner, avukatlarından burada davayı kazandığı yönünde bilgi aldığını belirtti. Orman içinde kalan verimli arazilerin ormanların yüzde 15’ine karşılık geldiğini ifade eden Çetiner, orman arazilerinin hâlâ Osmanlı fermanları ile yönlendirildiğini ileri sürdü. 

Orman kadastro meselesinin vatandaşların üçte birini ilgilendirdiğinin altını çizen Çetiner, “Türkiye Cumhuriyeti, yasal olmayan haritalarla kanunlar doğrultusunda Türk vatandaşlarına verilen resmî tapuları ve zilliyet haklarını tanımamakla kalmayıp vatandaşlara cezai müeyyide uygulayıp mağdur etmektedir.” dedi. Vatandaşların yüzyıllardır oturduğu evlerin bile orman alanı içine alındığını kaydeden Çetiner, “Milyonlarca vatandaşı mağdur eden, fakirleşmelerine ve milyonlarca kişinin kanuni mülklerinden istifade edememesine sebep olan kanunlar, bu çarpık düzenin bozukluğundan ileri gelmektedir.” şeklinde konuştu.
Zaman

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Metin Hepgüler 
24 Aralık 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Metin Hepgüler hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz