reklam

13 Ocak 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Enka: Irak uzarsa iyiye gidiş bozulur

Enka İnşaat ve Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, 2003'e ABD'nin olası Irak harekatı ve Türkiye'nin bu harekattaki pozisyonunun belirsizliği ile girildiğini ve bu durumun hükümetin hedeflerini tutturamamasına yol açabileceğine dikkat çekti.

Holding şapkasını 2002 yılı ortalarında çıkarıp, tüm faaliyetlerini Enka İnşaat çatısı altında birleştiren grup, böylece 1 milyar dolar cirolu bir büyüklüğe ulaştı. Enka İnşaat ve Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, 2003 yılında da, grubun, inşaat, enerji, perakende ve gayrimenkul işleri yönetimi-geliştirilmesi konularında yatırımlarını sürdüreceğini söyledi.

2003 yılına ABD'nin olası Irak harekatı ve Türkiye'nin bu harekattaki posizyonunun belirsizliği ile girildiğini vurgulayan Fikret Güler, bu durumun hükümetin hedeflerini tutturamamasına yol açabileceğine dikkat çekti. Güler, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye'nin alacağı aktif rol ile askeri harcamaların artması ve bunun yanında yeni hükümetin ekonomik canlanma yönünde alacağı harcama arttırıcı önlemler sonucunda, 2003 yılı için hedeflenen yüzde 20 enflasyon seviyesi aşılabilir. Büyümenin de yüzde 5'in altında gerçekleşmesi süpriz sayılmamalı. Irak harekatının uzaması durumunda finansal piyasaların negatif etkileneceği ve uzun zamandır beklenen özelleştirme ortamının 2003 yılında da yakalanamaması olasıdır.’’

Fikret Güler, Enka Grubu'nun, yabancı ülkelerdeki faaliyetlerinin yoğunluğu ve gelirlerinin büyük bölümünün döviz bazlı olması nedeniyle Türkiye'de yaşanan krizlerden minimum düzeyde etkilendiğini belirtti. Bu etkinin de şirketin planlarını etkileyecek düzeyde olmadığını vurgulayan Güler, grubun hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünü bildirdi.

Devam eden projeler
Enka'nın 2003 yılına girerken inşaatı süren projeleri arasında Türkiye'de, Gebze, Adapazarı ve İzmir doğalgaz termik santralleri, Afşin Elbistan-B termik santrali, ABD Konsolosluk binası, İzmir Rıhtımı bulunuyor.

Moskova'da Frito-Lay Fabrikası, Ramstore alışveriş merkezleri; Hırvatistan'da Bregna- Zagreb-Dubrovnik otoyolu, Kazakistan'da Hazar Denizi açık deniz inşaat işleri, suni ada yapımı ve petrol yataklarını geliştirme projesi, Libya'da Harawa çiftlik evleri ile dinlenme alanı projesi devam ediyor. Enka, 2002 yılında ayrıca, Hollanda'da 310 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali, Cezayir'de 36 milyon dolarlık baraj inşaatı, Kazakistan'da 11 milyon dolarlık petrol saha düzenleme projelerini üstlendi.

Enerji sektörü
Enka, 2000 yılında yap-işlet modeliyle inşaatına başlanan ve Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 23'ünü karşılayacak olan 3 doğalgaz çevrim santralinden Adapazarı ve Gebze santralleri tamamladı. Bu santrallerde elektrik üretimine başlandı. İzmir santrali ise 2003 yılının başında üretime geçecek.

Enka İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, Enka'nın bu santrallerdeki InterGen ortaklığıyla enerji sektörünün en büyük özel sektör üreticisi konumuna geldiğini vurguladı.

Toplam 2 milyar dolarlık yatırım maliyetinin tamamı InterGen-Enka ortaklığı tarafından karşılandığını belirten Güler, ‘‘Enka'nın bu ortaklıktaki payı yüzde 40. Projenin yüzde 75'i borç, yüzde 25'i özkaynak ile finanse edildi’’ dedi.

Holding şapkasını 2002'de çıkardı
ENKA İnşaat, Haziran 2002 tarihinde Enka Holding'le, aktif ve pasifiyle birlikte tüm mal varlıklarını bütün hakları ve yükümlülükleriyle tasfiyesiz olarak devralarak birleşti. Böylece Enka İnşaat, İMKB'de işlem gören halka açık şirket haline geldi. Birleşmeyle aktifleri 1.6 milyar dolara, özsermayesi 830 milyon dolara ve yıllık cirosu 1 milyar dolara ulaşan bir şirket doğdu.
Hürriyet

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz