reklam

28 Şubat 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Moda Sahili Otoyola Dönüşüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kurbağalıdere ağzında, 31 Ocak 2003 tarihinde gerçekleşen temel atma töreniyle bir köprü ve kavşak inşaatı başlattı. Sunulan projenin kapsamı, Kalamış'ı Moda üzerinden Kadıköy'e bağlayacak bu inşaatla Moda sahilinin otoyola dönüşeceğini gösteriyor. Bu köprü-kavşak inşaatı, 1994 tarihli 1/5000 Kadıköy Merkez Nazım İmar Planı'nda yer alan sahil otoyolunun ilk aşamasını oluşturuyor. İnşaatla birlikte sahildeki ağaçlar söküldü, kısa süre önce yeniden düzenlenen yeşil alan ortadan kaldırıldı. Tüm sahilin otoyola dönüşmesinden sonra, Kadıköylüleri denizle buluşturan, kent trafiğinden arınmış, çocuk parklarıyla, çay bahçeleriyle kent sakinlerinin nefes aldığı bir rekreasyon alanı bütünüyle otomobillere terkedilmiş olacak.

Kadıköy'ün denizle ilişkisini koruyabilmiş tek sakin noktası olan Moda, bütün burnu çevreleyen bu otoyolla denizden koparılacak, otoyol trafiği altında boğulmaya bırakılacak. Bu otoyolla birlikte Moda'nın doğal ve tarihi sit niteliği taşıyan değerleri de tahrip edilecek. Bir doğal sit alanı olan Yoğurtçu Parkı'nın yanıbaşında, Koruma Kurulu'nun izni olmadan inşaatına başlanan köprü ve kavşak, bu tahribatın ilk adımını oluşturuyor. Sahilin bütünü otoyola dönüştüğünde, tarihi Moda İskelesi'nin önü bütünüyle doldurulacak, İskele tüm karakteristik özelliklerini kaybederek otoyola bitişik bir yapıya dönüşecek. Moda sahilinin otoyola dönüştürülmesi, tescilli bir tarihi yapı olan eski Moda Deniz Kulübü ile şimdiki kulüp binalarının önlerinin doldurulmasını da zorunlu hale getiriyor. Moda burnunun geleneksel çay bahçelerinin ve korumaya alınmış Kadıköy Kız Lisesi'nin de önünden otoyol geçecek.

Moda sahilinde inşa edilecek otoyol, öne sürüldüğü gibi Kadıköy ve Moda'nın trafiğine bir çözüm getirmeyecek, tam tersine büyük bir ulaşım arteri oluşturarak bölgenin trafik yükünü daha da artıracak. Moda sahilinden Kurbağalıdere'ye, oradan da bir köprüyle Kalamış'a uzanan otoyol, Kalamış'ta takılıp kalacak ve amaçlanan işlevi de yerine getiremeyecek, ayrıca Kalamış sahilinde yoğun bir trafiğe neden olacak.

Sonuç olarak, trafik akışının dışında kaldığı için halâ Kadıköy'ün sakin ve korunmuş bir semti olma özelliğini sürdüren Moda, bu otoyolla birlikte Kadıköy'ün trafiği en yoğun semtine dönüşecek. Ancak şehirlerarası karayolu inşaatlarında görülebilecek bir köprü-kavşak-otoyol inşaatıyla, bir hiç uğruna, Moda elden gidecek...

MODA SEMT GİRİŞİMİ
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği
KADOS - Kadıköy Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği
İnsan Yerleşimleri Derneği

Bu konuda süren tartışmaya katılmak için tıklayın.
Gelişmeleri takip etmek konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz