reklam

17 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yağmaya izin yok

İşgal altındaki orman arazilerinin satışı için Anayasa değişikliğine gidiliyor. 25 milyar dolar gelir beklenen af niteliğindeki değişiklikten 1980 yılından sonra ve orman alanına yapılan yapılar yararlanamayacak

Hükümetin kaynak yaratmak için yeniden gündeme aldığı işgal altındaki orman arazilerinin satışı için Anayasa değişikliğine gidiliyor. Anayasa değişikliğine ilişkin taslak hazırlığı tamamlandı. Af niteliğindeki değişiklikten 25 milyar dolar gelir bekleniyor.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulan ve bakan tarafından hükümet içinde tartışmaya açılan taslak, Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl verdiği iptal kararı dikkate alınarak hazırlandı. '2 B' olarak adlandırılan orman alanı dışına çıkartılmış ve işgal edilmiş durumda olan orman arazilerinin satışı için 2001 yılında çıkartılan 4706 sayılı yasanın hükümlerini iptal eden Anayasa Mahkemesi kararındaki gerekçeler dikkate alınarak oluşturulan taslakta, Anayasa'nın orman köylülerine ilişkin 170. maddesinde değişiklik öngörülüyor. Bu maddedeki, bilimsel ve teknik olarak orman özelliğini kaybetmiş ve kapsam dışına çıkartılmış alanların nasıl değerlendirileceği daha açık bir biçimde tanımlanarak, bu arazilere sadece orman köylülerinin yerleştirilmesi koşulu kaldırılıyor. Böylece bu arazileri işgal etmiş olanlara satılmasının yolu da açılıyor.

Sultanbeyli yararlanacak

Orman alanlarında, son yıllarda, hem gecekondu hem de lüks villa ve yayla evi biçimdeki yapılaşmayla giderek artan işgalin özendirilmesini önlemek için, Anayasa'daki mevcut düzenleme aynen korunuyor. Buna göre, işgal altındaki bir orman arazisinin satılabilmesi için hem 31.12.1981 tarihinden önce işgal edilmiş olması hem de orman alanı dışına çıkartılmış olması gerekiyor. Bu iki sınırlama nedeniyle, düzenlemeden sadece Sultanbeyli gibi 1980 öncesi yapılaşmaya başlayan bölgelerdeki binalar yararlanabilecek. 1980 yılından sonra orman olduğunu bile bile araziyi işgal ederek gecekondu, villa, dağ evi, işyeri yapanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak. Bu tür konut ve işyerlerinin yıkılması zorunlu olacak.

İmar reformu Türkiye'yi kurtarır

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, ''Reformların efendisi imar reformudur. Bu reform gerçekleştirilirse Türkiye IMF'den, ek vergilerden, borçlardan kurtulur'' dedi. Aygün, Türkiye'nin borç sarmalından çıkışının ve taze kaynağının adresinin imar reformu olduğuna işaret ederken, kapsamlı bir imar reformu ile Türkiye'nin 150 milyar dolar üzerinde taze kaynak bulacağını ileri sürdü. Açıklamasında, kamu arazilerinin işgali ile bazı kesimlerin inanılmaz rant geliri elde etmelerine karşı, kamunun bu rantlardan pay alamadığına dikkati çeken Aygün, bu haksız kazançların cazibesinin kamu arazilerindeki yağmanın boyutlarını büyüttüğünü belirtti.
Akşam

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz