reklam

17 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Korurken yokediyorlar

SİT Kurulu'nun onarım isteğine sessiz kalıp, çivi dahi çaktırmadığı Buca Ticaret Lisesi bahçesinde bulunan 127 Renda Köşkü'nün bir bölümü bakımsızlıktan çöktü, yetkililer kurulu suçladı.

Arkeolojik SİT kapsamına alınan tarihi binalar, onarımına izin çıkmadığı için bir bir yokoluyor. Bunun son örneği ise İzmir Buca'da yaşandı. Buca Ticaret Lisesi bahçesinde yeralan 127 yıllık Renda Köşkü, çivi dahi çakılamadığı için çöktü. Okul Koruma Derneği ve Buca Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, tarihi binanın yaşatılması, bu nedenle de onarım yapılması amacıyla SİT Kurulu'na defalarca başvurduklarını ancak hiç cevap alamadıklarını belirtti. Kurul ise, dernek ve müdürlüğü sorumlu tutup, yıkılan bölümlerin yapılmasını istedi.

900 milyar lira
Koruma Kurulu'nun yazısına tepki gösteren Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Celal Yıldız, maliyeti en az 900 milyar lirayı bulan rölöve ve restorasyon projelerini yaptırmalarının mümkün olmadığını açıkladı. Yıldız, "Bu binanın onarılması artık mümkün değil. Zamanında bakım ve onarım ile ilgili olarak kurula yaptığımız başvurular değerlendirilseydi belki sonuç alınırdı. Bir klasör dolusu yazı gönderdik. Rölöve ve restorasyon projelerinin yapılması 900 milyar. Bu parayla bir lise yaptırırız" dedi.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Buca Ticaret Lisesi'nin bahçesindeki tarihi yapının harabeye dönmesine engel olmak için verdiği uğraşa 1995'te başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, yapının çürümeye mahkum edilmesini önlemek için İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sürekli olarak yazı yazdı. Her yazıda, binanın yok olmak üzere olduğu tekrarlandı ve kurulun binayla ilgilenmesi istendi.

Yanıtsız bıraktı
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çabasına, Buca Ticaret Lisesi'nin Koruma Derneği de ortak oldu. Öğrencilerin her gün gezip dolaştığı, derslerine gidip gelirken kullandıkları yolun üzerinde bulunan binanın yarattığı tehlikeye dikkat çekildi. Ancak, Koruma Kurulu yıllardır iletilen talepleri yanıtsız bıraktı. 1976 yılına kadar Özel Çamlaraltı Koleji, 1995'e kadar da Buca Ticaret Lisesi'nin idari binası olarak kullanılan yapı bu tarihten itibaren boş kaldı. Bina, boşaltıldığı 1995 yılından itibaren geçen 8 yıllık süreçte yavaş yavaş harabeye dönerken yetkililer iletilen taleplere kulaklarını tıkayıp, sessizliğini korudu.

Okul yaptırırdık
İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan gelen talebe tepki gösteren yetkililer "Bu binanın onarılması artık mümkün değil. Zamanında kurula gereken bakım ve onarımın yapılması için yaptığımız başvurular değerlendirilseydi belki sonuç alınırdı. Buraya harcanacak 900 milyar lira ile okul yapılır" diye konuştu.

Koruma Derneği işin peşini bırakmıyor
Buca Ticaret Lisesi Koruma Derneği yetkilileri ise binanın çökmesinin ardından yaptıkları açıklamada, öğrencilerin can güvenliğinin tehlikede olduğunu vurgulayarak, "Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu'na defalarca başvuruda bulunduk, binanın onarımının yapılmasını istedik ama ilgilenilmedi. Kurul, tarihi yapıya çivi çakılmasına bile izin vermediği için kendimizde onarım yapamadık. Bugün canlı bir varlığa birşey olmadı. Ancak herkes o kadar şanslı olmayabilir" diye konuştu.

Kurul, tarihi köşkün onarılmasını istedi
İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu, öncelikli olarak, binadaki "can ve mal güvenliğiyle" ilgili önlemlerin alınmasında Buca Kaymakamlığı ve Buca Belediyesi'ni sorumlu tuttu. Kurul, kaymakamlık ve belediyenin tehlikeye neden olan bölümleri ayıklayarak, çöken yapının molozlarının alınabileceğini bildirdi. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nden ise mülk sahibi olmaları gerekçesiyle binanın orijinal durumuna uygun bakım ve onarımının en kısa zamanda yapılmasını istedi. Binanın, kültürel değer taşıması ve kamu yapısı olması dikkate alınarak yıkılmadan korunması gerektiği belirtildi.
Yeni Asır

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz