reklam

20 Mart 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Körfezi’ni ‘at aklı’ ile temizledik

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (IZSU), 865 milyon dolarlık yatırımla 20 yılda gerçekleştirilmesi öngörülen İzmir Büyük Kanal Projesi'ni 2 yılda 80 milyon dolara gerçekleştirdi. İZSU Genel Müdürü Hasan Fehmi Mani, körfezi ‘‘at aklı’’ ile temizlediklerini söyledi.

İzmir'i kokudan kurtaran, körfeze balıkların dönmesini sağlayan projenin mühendisi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Hasan Fehmi Mani, başarıyı ‘‘at aklı’’ ile yakaladıklarını söyledi. Mani, bu yaklaşımı STFA'nın kurucularından Feyzi Akkaya'dan öğrenmiş: ‘‘Sorunlara çözüm üretirken konuya en basit tarafından yaklaşılması gerektiğini savunurdu. Yani şeytanlık ve teknik marifetleri kullanmadan, o işe bir at nasıl bakarsa onun gibi bakıp karara varılmasını isterdi.’’

Üç aşamalı proje
İzmir'i yeniden denizle barıştıran adam olarak da tanımlanan Hasan Fehmi Mani, körfezi temizleme mucizesini, İstanbul'da Yapı Endüstri Merkezi'nde düzenlenen toplantıda anlattı. 865 milyon dolarlık harcamayla 20 yılda tamamlanması öngörülen projeyi 80 milyon dolara 2 yılda nasıl bitirdiklerini şöyle açıkladı:

‘‘Körfez Büyükkanal Projesi adı altında yapılması planlanan temizlik için 2000 yılına kadar 530 milyon dolar harcanmış, üç bölümlük çalışmanın sadece ilk aşaması tamamlanmıştı. Geriye kalan işlerden kanallar için 615 milyon, dere ıslahları için de 250 milyon dolarlık harcama gerekiyordu. Biz projeyi yeni baştan ele aldık. Revize ettik. En az para ile neler yapılabileceğini araştırdık. İstimlaklardan vazgeçtik. Evsel ve sanayi atıklarını arıttıktan sonra körfeze akıtmaya karar verdik.’’

Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevini de üstlenen Hasan Fehmi Mani, projede yapılan değişikliklerle maliyetlerin 80 milyar dolara sürenin ise 2 yıla indiğini, para ve zamanda yüzde 90'lık tasarruf yapıldığını söyledi.

Projelerin tamamlanması sırasında iç ve dış kredi almadıklarını anlatan Mani, ‘‘Parayı aboneler su faturalarıyla ödedi. Ayrıca sahilleri yeniden insanlarla buluşturduk. Üçkuyular'dan başlayarak Bostanlı Mavişehir önlerine kadar kıyı bandına gezi yolları, bisiklet parkurları, yeşil alanlar oluşturduk. Böylece İzmir'in yıllırdır esprilere konu olan pis kokusunu yok ettik’’ dedi.

Hasan Fehmi Mani, İzmir Körfezi'ni temizlemeye çalışırken Meles Deltası'ndaki bataklık alanların da ıslah edildiğini, park ve yeşil kuşaklara dönüştürüldüğünü söyledi. Toplam 159 kilometre uzunluğundaki 94 dereyle denize taşanan evsel ve sanayi atıklarının toplanıp arıtıldığını, sonra körfeze verildiğini hatırlatan Hasan Fehmi Mani, ‘‘Bir yandan kanaliazyon sorunu çözülürken diğer yandan da dereleri ıslah ettik, böyle başarı kazandık’’ dedi.
Hürriyet

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz