reklam

25 Mart 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy'de Yapılacak Köprü ve Nostaljik tramvayla ilgili basın açıklaması yaptı

İstanbul'un nüfus yoğunluğu fazla olan ilçelerinden Kadıköy'ün trafik yükünü rahatlatmak amacıyla temeli atılan "Yoğurtçu Çayırı Caddesi, Münir Nurettin Selçuk Caddesi Köprü ve Karayolu Bağlantı Yolu İnşaatı" ile ilgili açıklamadır. Kamuoyunun ve basınımızın bilgilerine sunulur.

Kadıköy İskele Meydanı'ndan, Üsküdar yönüne giden araçların kullandığı tek anaarter olan İskele Caddesi'nin, Kadıköy'ün konumu ve barındırdığı nüfus yoğunluğu nedeniyle yetersiz kalması ve araçların Kadıköy merkezinden çıkışlarında alternatif olarak Moda'yı dolaşarak çıkmaları nedeniyle bölge trafiğinde büyük karmaşa yaşanmaktadır.

Özellikle Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın bulunduğu nokta ve stadda müsabaka olduğu günlerde ve Salı-Cuma günleri Kadıköy'ün girişinde kurulan pazarlar nedeniyle de Kadıköy trafiği kilitlenme noktasına gelmektedir.

Bu nedenle, İstanbul'un hareketli nüfusu fazla olan Kadıköy İlçesi'ne yapacağımız bu çalışma ile Kadıköy İskelesi ile Fenerbahçe-Kalamış arasında kesintisiz ulaşım sağlanacak ve ilçenin trafik akışı düzene girecektir. Ayrıca, bu çalışma ile herhangi bir doğal afet anında ilçenin, diğer ilçelere bağlantısı sağlanacaktır.

Çalışma kapsamında;
- 190 m. uzunluğunda (2x2) kompozit köprü,
- 22 m. genişliğinde ve 800 m. uzunluğunda 2x2 şeritli bağlantı yolu,
- 300 m. yağmursuyu kanalı,
- 250 m. atıksu kanalı, yapılacaktır.

Yapılacak olan bağlantı yolu sayesinde Kadıköy yeni bir anaartere kavuşacaktır. Yol, Yoğurtçu Parkı yanından Kurbağalıdere üzerinden geçerek, Fenerbahçe Sosyal Tesisleri'nin yanından Kalamış'a bağlanacaktır. Böylece, Kadıköy'ün merkezinden çıkmak isteyen araçlar, Sahil Yolu'na bağlanıp, Şükrü Saraçoğlu Stadı ve Salı Pazarı'nın bulunduğu bölgedeki trafiğe girmeden rahatlıkla Kadıköy'den çıkabilecekler.

Çalışma, Belediyemize yaklaşık 6 trilyon TL.'na (2003 Yılı Birim Fiyatları ile) malolacaktır.
İfade etmek istediğimiz bir nokta da, İstanbul Büyükşehir Bclediyesi'nin ulaşım çalışmalarını oturttuğu iki esastır ki, bunların birisi mer'i imar planları, diğeri de o bölgenin trafik yüküdür. Ayrıca hem ilçe belediyesi olan Kadıköy Belediye Meclisi'nin, hem de İBB Meclisi'nin onadığı kararlar uyarınca yapılabilir bu uygulamalar. Burada yapacağımız çalışma için Kadıköy Belediyesi'nin -ihtiyaca binaen- ısrarlı talepleri olduğunu da ifade etmek isteriz.
Bildiğiniz gibi, belediye meclislerinde tüm parti grupları da İstanbullular'ı temsil etmektedirler.

Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ali Müfit Gürtuna'nın Washington'a hareketinden önce vermiş olduğu görüşler de aşağıdaki gibidir. Sayın Başkan, Amerika'dan döndüğünde Modalılar'la bir sohbet toplantısında buluşarak, sorularını aydınlatacaktır..

Sayın Başkan:
'Yoğurtçu Parkı'nı tahrip edecek hiç bir çalışmamız yok, biz parkı koruyoruz ve korumaya da devam edeceğiz. Biz asla çevreye zarar verecek, çevreyle uyuşmayan projeleri, çok büyük bir mecburiyetimiz olmadıkça hayata geçirmiyoruz. Bizim bütün kararlarımızda çevreyle uyum öncelikli tercih imizdir ve bunu da önemsiyoruz. Bunu bir zaruret olarak görüyoruz. Gerek şehir estetiği açısından, gerekse çevreyle uyumu açısından, doğal dokunun korunması açısından çok hassasız. Onun için mümkün olduğu kadar bütün kararlarımızı buna riayet ederek alıyoruz.

Şu anda Moda Burnu'ndan geçecek bir otoban şeklinde aldığımız ve kesinleşmiş bir kararımız yoktur. Temelini attığımız iş; Moda'dan giden yolun karşılığı olan bir köprü çalışmasıdır. Yol ayrı bir konu.. O projenin yolla hiçbir ilgisi yok. O sadece Moda'dan giden mevcut yolun devamını sağlayan ve Fenerbahçe, Kızıltoprak'a geçişi kolaylaştıran, dağıtımı kolaylaştıran bir geçiş yoludur. Asla o yolun şu anda Moda Burnu'ndan geçecek şekilde alınmış bir kararı ve yapılmış bir ihalesi yoktur.

Tabi ki Kadıköy'ün merkezinde büyük bir iş potansiyeli var. Ticari hayatın, çalışanların sirkülasyonu sebebiyle trajikte bir yoğunluk yaşanıyor. Kadıköy'ün girişi-çıkışı çok sınırlı. Şüphesiz ki Kadıköy ölçeğinde de projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Ancak bu trafik rahatlamasını sağlamamız, doğayı tahrip etme anlamında asla değildir. Çeşitli alternatif projeler üzerinde çalışılıyor. Ama şu anda kesinleşmiş bir karar yoktur. Sadece çalışma safhasındayız.'

Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı ise, İETT Genel Müdürlüğü'nce hayata geçirilmektedir.

2002 yılının Eylül ayında inşaat çalışmalarına başlanan hattın Temmuz 2003 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor. İlçe belediyesinin ve bölge halkının talep ve desteğiyle başlanan projenin amacı Bahariye Caddesi'ndeki kültür hayatının zenginleştirilmesi ve ticari hayatın daha yoğun yaşatılmasıdır. Kadıköy- Moda Hattında Nostaljik Tramvay hizmetinin başlatılıp başlatılmamasına ilişkin bölge halkının görüşlerini almak üzere bir kamuoyu araştırması yaptırıldı. Bu araştırma, proje başlamadan önce yüzyüze ve telefonla anket şeklinde gerçekleştirilmiştir.

'Kadıköy Bölgesi'ne Nostaljik Tramvay yapılmasını ister misiniz?' Sorusuna verilen cevapların % 71'i evet, %15'i hayır oldu. %14 'lük oran ise yorumsuzlara ait.

'Kadıköy Bölgesi'ne Nostaljik Tramvay yapılmasını neden istersiniz?' Sorusuna ise %60'lık kesim Kolay Ulaşım, %28'lik kesim Turistik, %8'lik kesim Görüntüsü Güzel, %4'lük kesim ise yorumsuz olarak cevap vermiştir. İstanbul'un simgelerinden biri olan tramvaylar, 1961 yılında İstanbul yakasına, 1966 yılında da Anadolu yakasına veda etmişlerdi. Eski dost 25 yıllık bir aradan sonra Beyoğlu'na geri geldi. Şimdi sıra Moda Tramvayında..

2003 yılının Temmuz ayına kadar bitirilmesi planlanan nostaljik tramvay sistemi 3,4 milyon dolara mal olacak. 10 istasyon ve 4 adet ikişerli 3 katarın yer alacağı tramvay sistemini Yüksel İnşaat yapıyor. İstiklal Caddesindeki nostaljik tramvayla benzer özellikleri taşıyacak olan tramvay, Kadıköy Meydanı'ndan hareket edip, otobüs özel yolunu izleyecek ve Bahariye Caddesini takip ederek Moda Caddesi üzerinden tekrar Kadıköy Meydanı'na gelerek bir daire çizecek. Hattın günde 10 bin yolcu taşıması bekleniyor.
İBB

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz