reklam

28 Mart 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kent Müzesi ve Arşivi 9 Eylül'ü bekliyor

Türkiye’nin ilk kent müzesi ve arşivinin kurulacağı eski itfaiye binasındaki onarım-bakım ve restorasyon çalışmaları tamamlandı. İzmir Kent Müzesi ve Arşivi’nin (İKEMA) açılışı, İzmir’in kurtuluş yıldönümü olan 9 Eylül’de hizmete açılacak. Müze ve arşivde İzmir’in belleği günümüze taşınarak kentliyle buluşturulacak.

Türkiye’nin ilk itfaiye binası olan İzmir eski itfaiye binası, yine Türkiye’de bir ilk olan “Kent müzesi ve Arşivi” olarak hizmet verecek. 1924 - 1929 yılları arasında inşa edilen ve dönemin mimari özelliklerini taşıyan bina aynı zamanda o yıllarda inşa edilen ender betonarme yapılar arasında yer alıyor.

Bilgi ve belgelerinizi paylaşın
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İKEMA’nın elinde İzmir ile ilgili bilgi ve belge olanlarla Büyük şehir Belediyesi ardasında koordinasyon sağlayacağını belirtti.

Yetkililer, kentle ilgili bilgi ve belge sahibi olanların bunları İzmir Kent Müzesi ve Arşivi ile paylaşmaya çağrıda bulunarak, “06 Şubat 2002 tarihinde eski itfaiye binasında başlattığımız bakım-onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlandı.

İç mekan düzenlemeleri ile donanım da bitirilerek İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’de hizmete açmayı planlıyoruz. Kentin geçmişi bu binada yer alacak. İzmirliler, kentleriyle ilgili her türlü bilgiyi bu binada bulabilecek.
Burada açılacak sergilerle geçmiş bugüne taşınacak. Her türlü bilgi dijital ortamda arşivlenecek, mikrofilmleri çekilecek. Belge ve bilgiler internet ortamında da kullanıma sunulacak” dedi.

Türkiye’de bir ilk olacak olan İzmir Kent Müzesi ve Arşivi’ne ilk bağış da 2002 yılında Gazeteci-Yazar Dr. Orhan Koloğlu tarafından yapılmıştı.
Koloğlu, 60 yıldır Pakistan’dan Hindistan’a kadar uzanan çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den derlediği belge, bilgi ve fotoğrafları İKEMA’ya bağışladı.

İzmir Kent Müzesi ve Arşivi’nde, yer darlığı çekilen İzmir Milli kütaphanesi’ne de bir yer ayrılacak. Geçtiğimiz yıl bunun için Milli Kütüphane ve Büyük şehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandı.

Kent Müzesi ve arşivinde neler olacak
- Hazırlanan restorasyon projesi kapsamında; 3 bin 592 m² arazi üzerine, 1024 metrekare kullanım alanı bulunan üç katlı binanın zemin katında sağda giriş holü, danışma ve santral odası, müzik odası, video odası, drama odası ve kulisiyle tuvaletler ve idare oda yer alacak.

Zemin katta orta bölümde yer alan 434 m²’lik alan yüksek tavanlı müze ve sergi alanı ile arkasında depo olarak düzenlenecek. Binanın birinci katında ise altı çalışma odası, tuvaletler bir toplantı odası ve bir kitap deposu bulunacak.

- İkinci katta sergi salonunun üzerinde bulunan alan; iki kitap deposu, 350 m² genişliğinde çalışma odası, dört adet asistan, iki idari -yönetici odaları, sekreter ve bekleme odası, bilgi işlem ve mikrofilm ve digital kayıt odası ve tuvalet şeklinde düzenleniyor.

- Binanın arkasında bulunan ve itfaiye binasının müştemilatı olarak kullanılan iç bahçe, İzmir Yemekleri Lokantası olarak düzenleniyor. Bu bölümde; mutfak, depo ve soğuk alan yer alacak. İç bahçede açık servis alanı da bulanacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz