reklam

02 Nisan 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Deprem mobilya tasarımlarını değiştirdi

Büyük boyutlu dolap, gardırop ve portmantolar, hem küçüldü hem de sağlamlaştırıldı. Konutlarda kullanılan mobilya takımı üreten firmaların, tasarımlarını olası depremlerde ev halkına zarar vermeyecek şekilde yaptıkları belirtildi.

3. Uluslararası Yapı Malzemeleri İnşaat Teknolojileri ve Dekorasyon Fuarı’ndaki firmalardan edindiği bilgiye göre, konutlarda kullanılan yatak odası, salon ve mutfak mobilyalarının olası depremlerde halka en az zarar verecek şekilde tasarlanıyor.

Zenbiloğlu Mobilya’nın sahibi dekoratör Yakup Zenbil, 1999 yılındaki depremlerden, halkın ve yapı firmalarının ders çıkardığını ifade ederek, vatandaşların konut seçimiyle birlikte kullandıkları mobilyada da özel talepleri olduğunu söyledi. Talepler doğrultusunda firmaların yeni tasarım ve dizayn geliştirdiklerini belirten Zenbil, bu tasarımlarının amacının depremlerde zararı en az indirmek olduğunu bildirdi.

Depremlerde mobilyaların ev halkına verdiği zararın iyi bilindiğini söyleyen Zenbil, şunları kaydetti: “Depremi düşünerek yeni tasarımlar yaptık. Evin sağlamlığı kadar mobilyaların tasarımı da ev halkının can sağlığını riske atabiliyor. Bütün bunları düşünerek biz de üretimlerimizi ona göre değiştirmek zorunda kaldık. Büyük boyutlu dolap, gardırop ve portmantoları hem küçülttük hem de sağlamlaştırdık. Raylı dolap dizaynımız ise çok tutuldu. Yerden tavana kadar olan bu dolabın depremde yıkılma ihtimali yok. Aynı şekilde hacim olarak da fazla yer kaplamıyor. Bunun yanı sıra mutfak dolaplarının duvara kolay monte edilmesini ve tabakların düşmesini engelleyen tasarım yaptık. Bu tasarımlarımız halk tarafından beğenildi.”

Sevcan Mobilya sahibi Hüseyin Uyanık da, binaya fazla yük getiren hantal mutfak dolapları yerine daha ince malzemeden ürettikleri dolapları pazarladıklarını söyledi. Dolapların duvara monte edilebilmesi için montaj elemanları oluşturduklarını anlatan Uyanık, mutfakta fazla yer kaplamayan mobilyalara talebin de fazla olduğunu bildirdi.

Çelik kapılar
Metal Ahşap Sanayi ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Celal Mutlu ise ürettikleri çelik kapıların kalınlığını 2 milimetre artırdıklarını ifade ederek, kapının böylece daha sağlam olduğunu söyledi. Kapının üzerine duvarların çökmesi halinde bile kapının zarar görmeyeceğini dile getiren Mutlu, ev halkının kapının altında durarak kendilerine güvenlik alanı yaratabileceğini vurguladı.

Schiedel Baca Sistemleri firması Satış Temsilcisi Sena Kıstalı da, ince seramik borudan çelik destekli bacaların olası depremde yıkılmasının mümkün olmadığını savundu. Bu bacaların depremden önce de var olduğunu belirten Kıstalı, yeni ev yapanların veya konut kooperatiflerin bu tür bacaları talep ettiğini söyledi.
Kurdem Perforje Demir Mamülleri firması da demir kullanarak küçük boyutlarda ürettiği masa, sandalye, dolap gibi ürünlerinin olası depremde zarar görmemesini, ev halkının can güvenliği riskini de en aza indirmeyi amaçlıyor.
NTVMSNBC

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Toplum Diyaloğu ve Örgütler" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 03 Nisan'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Emre Arolat, Nilüfer Çınarlı, Korhan GümüşHaydar Karabey, Aslı Özbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz