reklam

12 Ağustos 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Torosların bağrına hançer

Kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları, hükümetin yeni orman yasasına karşı muhalefetini yükseltirken diğer yanda ormanlar ve narin dağ ekosistemlerinin, rant ve açgözlülükle talanına kayıtsızca devam ediliyor. Binlerce yıldır efsanelere konu olmuş Antalya'daki Olimpos (Tahtalı) Dağı da devlet eliyle meşrulaştırılmaya çalışılan talanın son kurbanlarından...

Batı Toroslar'ın en önemli dağlarından biri olan Olimpos Dağı, deniz seviyesinden 1200 m.'ye kadar kızılçam ormanları; 1200-1800 m. arasında yaşları 1000'e varan sedir ormanları ile kaplı. 1800 m.'den zirveye kadar olan ağaçsız bölümde ise 25 endemik bitki türü bulunuyor. Güney Akdeniz Milli Parkı sınırları içinde olan dağ, 2366 m. yükseklik ile dünyada kıyı seviyesinden hemen yükselen ilk dört dağ arasında.

Ancak tam da bu eşsiz özelliği, kayak ve teleferik tesisleri yapılması için sebep teşkil ediyor ve bölgenin ekolojik ve doğal zenginliklerinin geri dönüşsüz olarak tahribatını da beraberinde getiriyor. Fajos adlı fırsatçı bir turizm şirketi tarafından "aynı anda deniz ve kış aktiviteleri" sloganıyla başlatılan kayak merkezi projesi, orman içinde sekiz kilometrelik bir yol açılması ve devamında 4500 m. uzunlukta teleferik hattının yapılmasını öngörüyor. Orman içerisinde binlerce ağacın kesilmesi ve bölgenin ekolojik bütünlüğünün bozulması anlamına gelen bu ulaşım hattının sonunda da başlı başına bir çevresel felaket olan kayak ve turizm tesislerinin kurulması planlanıyor.

Olimpos Dağı için kayak tesisi, içerdiği çelişkilerle daha baştan ciddiyetten uzak bir proje. Denize yakınlığı ile kar kalitesi kayak yapmaya elverişli olmayan dağda, kar örtüsü de yılın oldukça kısa bir döneminde kayak yapmaya uygun olabiliyor. Böyle bir kayak tesisi için uzun dönemli ciddi bilimsel fizibilite çalışmaları gerekirken, projeyi hazırlayanların yakalayamayacakları fizibilite koşullarını atlamaları pek şaşırtıcı değil. Zira kayak merkezi kisvesi altında ortaya konan proje, yıllık 200 bin turistin ziyaret edeceği günübirlik bir dinlenme tesisi olarak hassas doğal ortamın çöküşüne yol açacak. Milli Parklar Müdürlüğü'nün, hazırladığı raporda ekosistem yırtılması, orman yangını, yıllık ortalama 200 ton çöp üretimi ve evsel atıksu ile ilgili kaygılarını dile getirmesine rağmen proje, Orman Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü nezdinde şirketin yürüttüğü lobi faaliyetleri sonucu, yasal niteliği şüpheli bir izin alabildi.

Kapalı kapılar ardında proje
Konuyla ilgili tepkilerini her fırsatta dile getiren Antalya merkezli Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) Başkanı Ümit Durak da projenin şeffaflık ve sivil toplum katılımından uzak, kapalı kapılar ardında onaylandığı ve yürütüldüğünü belirtiyor. Projenin ÇED raporuna ulaşamadıklarını ve böyle bir raporun varlığından bile şüphe duyduklarını anlatan Durak, TODOSK ve Antalya Barosu avukatlarının girişimiyle başlatılmak üzere olan hukuki süreçte yürütmeyi durdurma kararı için başvuracaklarını söylüyor.

Doğal zenginliklerin tahribatı ve betonlaşma olarak ortaya konulan çağdışı turizm anlayışı, kısa vadeli rant sağlama amacıyla kayıtsızca devlet eliyle desteklenmeye devam ediyor. Oysa bölge sürdürülebilir ve ekolojik dağ turizmi için geniş imkanlar taşıyor, her yıl binlerce yabancı turist ve yerli dağcı dağa yürüyüş yolları ile ulaşıyor ve doğaya zarar vermeden kamp ve yürüyüş faaliyetlerinde bulunuyor. Orman Bakanlığı'nın bu artan potansiyeli gözardı etmeyerek, doğaya saygılı ve yerel halkın yararını gözeten ekoturizm projelerini desteklemesi; turizm gelirleri ve istihdam açısından büyük yararlar sağlarken doğal zenginliklerimizin korunmasına da en büyük katkıyı sağlayacak. Aksi takdirde bu kayak merkezi projesinin yapımına izin verilmesi, ardından yeni talan projelerinin yolunu açarak turizm potansiyelimizin temelini oluşturan doğal kaynaklarımızın yok olmasıyla sonuçlanacak.
Radikal - Tuna Türkmen

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz