reklam

17 Kasım 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İzmir’in Kızlarağası Hanı...

Osmanlı döneminde tüccarların, hizmetkarlarının ve yüklü develerinin kaldığı Kızlarağası Hanı, şimdi kültür ve ticaret merkezi işlevi görüyor.

16. yüzyılın sonuna kadar İran ve Hindistan başta olmak üzere Asya ülkelerinin ipek, halı, kumaş gibi değerli ihraç ürünleri “İpek Yolu” üzerinden Akdeniz limanlarına, Anadolu ürünleriyse kervan yollarının elverdiği nispette ve yakınlığı derecesine göre Efes (Ayasuluk), Kuşadası, Alanya iskelelerine ulaştırılarak buralardan pazarlanıp ihraç ediliyordu.

Sakız Adası’nın Osmanlı egemenliğine geçmesinden ve Osmanlı-İran savaşlarının durdurulup, “Kasr-ı Şirin Antlaşması”na dönülmesinden sonra İpek Yolu’nun Anadolu’dan geçen bölümünün tekrar ulaşım ağına girmesi, İzmir Limanı’nın önemini artırdı. Doğudan ve Anadolu’dan İzmir’e yönelen kervanların taşıdığı malları depolamak, pazarlamak ve tüccarlar ile kervanları barındırmak için yeni han ve kervansaraylara ihtiyaç duyuldu. Bu gereksinim üzerine 1744’te Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından inşa ettirilen ve uzun yıllar İzmir’de önemli bir boşluğu dolduran Kızlarağası Hanı, 1993 yılında restore edilerek turistik çarşı olarak hizmete girdi.

Osmanlı mimarisinin günümüze gelen İzmir’deki nadir eserlerinden Kızlarağası Hanı, hemen her ‘uzun mesafe hanı’nda olduğu gibi iki katlıydı. Üst katta, galeriye açılan odalarda yatmak isteyenler kalır, zemin katta ise yükleriyle develer, tüccarlar ve hizmetkarların kalabileceği odalar, malların boşaltıldığı ve pazarlandığı dükkanlar ile pazarlık yapan insanlar bulunurdu.
Teknolojinin ulaşım alanında çeşitli değişikliklere yol açması ve ekonomik hayatın yer değiştirmesiyle Kızlarağası Hanı da yavaş yavaş önemini kaybetti. Han, gece konaklamalarının sona ermesinden sonra, sadece malların indirildiği ve depolandığı bir yer durumuna geldi.

Kemeraltı Çarşısı'nı gezenler handa soluklanıyor
Restore edildikten sonra hizmete giren Kızlarağası Hanı, şimdi kültür ve ticaret merkezi işlevi görüyor. Han avlusunun ortasındaki çay bahçesinde, günün yorgunluğu sohbetlerle atılıyor. Edebiyatla ilgilenenler, akşamüstü burada buluşarak keyifle çaylarını yudumlarken koyu sohbetlere dalıyorlar.
Kızlarağası Hanı Yönetim Kurulu Üyesi ve handaki İskenderiye Kitaplığı’nın sahibi Mustafa Kaylı, hanın bir kültür ortamı oluşturduğunu, Kemeraltı Çarşısı’nı gezerek yorulanların burada soluklandığını belirtti.
Hanın metropolde “Anadolu havası” estirdiğini dile getiren Kaylı, hanı gezmeye gelen turistlerin çay bahçesinde yapılan sohbetlere katıldığını ve bundan büyük keyif aldıklarını söyledi. Turistlerin en çok Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili kitaplara rağbet gösterdiklerini kaydeden Kaylı, zaman zaman şiir dinletileri ve kültür sanat etkinlikleri düzenlediklerini, avluda ücretsiz sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesi halinde hanın cazibe merkezi olacağını söyledi.

Hanın sorunları
Kızlarağası Hanı Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Faydalı da, hanı her ülkeden turistlerin gezmeye geldiğini söyledi. İki kattan oluşan handaki dükkanlarda halı, kilim el sanatları ürünleri, kitap, deri kıyafetleri ve hediyelik eşyalar, CD, antika ürünler ve takı satıldığını belirten Faydalı, hanın “güvenlik sorunu” olduğunu dile getirdi. Hırsız ve kapkaççıların turistleri rahatsız ettiğini, bu durumun hanın imajını olumsuz etkilediğini kaydeden Faydalı, han esnafının özel güvenlik sisteminin ücretini ödemeye gücünün yetmediğini, bu nedenle sorunun emniyet güçleri tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.
Faydalı, Büyükşehir Belediyesi’nden de hanın girişindeki sebil çeşmeye su vermesini istedi.
NTVMSNBC

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz