reklam

Tuğla-Kiremit Sektörü Profili ve Eskişehir'in Sektördeki Yeri
Malzeme Dosyası

Tuğla-Kiremit Sektörü Profili ve Eskişehir'in Sektördeki Yeri
Prof.Dr.Muammer Kaya, 
Eskişehir-Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü

Türkiye'de tuğla kiremit sektörü ülkenin dört bir yanına dağılmış çok sayıda üretim birimi olan bir sanayi türüdür. Üretim hammaddelerinin kolay temin edildiği bölgelerde küçük yoğunlaşmalar gösteren sektörde 498 adet tuğla kiremit fabrikası vardır. Türkiye içinde dağılan Tuğla-Kiremit Fabrikaları bölgeler itibarıyla yoğunlaşmalar göstermektedir. Tekirdağ, Turgutlu, Salihli, Burdur, Afyon, Çorum, Boyabat, Erbaa, Yozgat, Osmancık, Avanos önemli üretim bölgeleri içindedir. 498 tesisin 70 tanesi kiremit (10 tanesi hem tuğla hem kiremit) geri kalan 418 tanesi çeşitli boyutlarda tuğla fabrikasıdır.

En çok tuğla fabrikası Turgutlu (67), Çorum (38), Boyabat (31), Salihli (29), Afyon (23), Erbaa (22), Tekirdağ (20), Ankara (16), Yozgat (15), Osmancık (14), Konya (13), Tosya (11), Diyarbakır (10) da bulunmaktadır. Eskişehir'de 6 fabrika bulunmaktadır. Tuğla-Kiremit fabrikası açısından ilimiz Türkiye'de 18. sırada yer almaktadır.

Türkiye'nin toplam tuğla üretim kapasitesi yıllık 7 milyar 353 milyon adet ve kiremit üretim kapasitesi 717 milyon 500 bindir. Tuğla üretim kapasitesi açısından Eskişehir 21 milyon tuğla ile Türkiye'de 87 merkez içinde 48. sırada yer alırken 130 milyon kiremit üretimiyle 21 merkez içinde Çorum'dan sonra 2. sırada gelmektedir. Eskişehir, Türkiye tuğla üretim kapasitesinin %0.3'ü ve kiremit üretim kapasitesinin %18'ine sahiptir.

Tuğla kiremit sektöründe üretim günün koşullarına göre ayarlanmaktadır. Ekonomik krizlerde üretim azaltılmakta veya tamamen durdurulmaktadır. Tuğla kiremit sektöründe kapasite kullanım oranı ortalama %75'ler civarında seyretmektedir.

Tuğla kiremit üretiminde teknoloji adlandırması kurutma sistemine (doğal/suni), üretim yöntemine (emek/teknoloji yoğun), otomasyona (otomatik/yarı otomatik), hammadde işleme ve şekillendirmeye (vakumlu/vakumsuz) ve Pişirme şekline (Hoffman/tünel) göre yapılmaktadır. Tuğla-Kiremit üretim kademeleri hammadde hazırlama, şekillendirme, kurutma, pişirme, ambalajlama ve sevktir. Türkiye'de en çok pişirmede Hoffman fırınları ve daha sonra tünel fırınlar kullanılmaktadır. Hoffman fırınlar daha çok katı kömür yakıtı kullanır, enerji kullanımı tünel fırınlardan daha fazla, emek yoğun ve maliyeti yüksektir. Tünel fırınlarda ise daha çok sıvı ve katı yakıtlar kullanılmaktadır. Tünel fırınlarda ürün kalitesi yüksek, yakıt ve emek tasarrufu sağlayan, fabrikasyon süresi kısa olan sistemlerdir.Bu fırınların ilk yatırım ve bakım maliyetleri yüksektir.

Tuğla kiremit üretiminde maliyetlerin dağılımına bakıldığında işçilik %45, kömür ve genel giderler %12'şer, akaryakıt %10, elektrik %8, amortisman %7 ve hammadde %6 paya sahiptir. Emek yoğun bir sektör olan tuğla-kiremit üretiminde çoğunlukla mevsimlik çalışma yapılmaktadır. Bu sektörün ülkemizde 35-40 kişiyi istihdam ettiği tahmin edilmektedir.

Dünyada tuğla-kiremit sektöründe Hoffman fırın kullanımı pek kalmamıştır. Tünel fırınlar her geçen gün geliştirilmiş, çelik fırın, sulu fırın ve rule fırınlar kullanılmaktadır. Otomasyon artmış, çamur, toz ve duman iş ortamından kalkmıştır. Yakıt olarak daha çok doğal gaz kullanılmakta olup paketlenmiş ürünler şeklinde sevkiyat yapılmaktadır. Hammadde hazırlamadaki önemli sorunlar için bazı cevher hazırlama tekniklerinin tuğla-kiremit sektörüne girmesi gerekmektedir. Örneğin Eskişehir Tuğla-Kiremitlerinin kireç patlağı ve hidrasyonu sorunu birçok firma için yıllardan beri çözülememiştir.

Türkiye'de tuğla-kiremit sektöründe, ISO-9000/14000 çalışmaları çok yavaş ilerlemektedir. Üretim daha çok emek yoğun ve eski teknolojilerle yapılmaktadır. Bunlarda ihracatta sorunlar yaratmaktadır.

Tuğla-kiremit sektöründe bazı yörelerde hammadde sorunu vardır. Hammadde işleyen, hazırlayan özel firmalar yoktur. Üretimde çoğunlukla toz kömür azda olsa LPG ve doğal gaz kullanan tesisler vardır. Eğer tesisler kükürtlü yüksek kalitesiz kömür kullanırlarsa çevre kirliliğine yok açabilmektedirler. Bu olay özellikle Kütahya ilinde açıkça gözlenebilmektedir. Kütahya ilinde hava kirliliğine Tuğla-Kiremit Fabrikalarının katkısı oldukça fazladır. Bu sektöre yan sanayi olan kalıp, makine, imalat ve sarf malzemesi üreticileri genellikle fabrika sayısı fazla olan yerlerde yoğunlaşmıştır. Bunlar daha çok alaylı olup araştırma-geliştirmeye pek önem vermemektedir.

Tuğla Kiremit sektöründeki üreticiler karşılaştıkları ortak sorunları gidermek, kaliteyi yükseltmek ve rekabet gücünü artırabilmek için 1997'de TUKDER "Tuğla-Kiremit Üreticileri Derneği" çatısı altında toplanmışlardır.

Kılıçoğlu Kiremit Fabrikası
1927 yılında Aslan Kiremit Fabrikası alınarak kuruldu. 1947'de suni kamara ve 1948'de zig zag fırın kuruldu. 1972-74'de otomatik Yalçın Kiremit tesisini kurdu. 1997'de Organize sanayi bölgesinde Endel tesislerinde Akdeniz kiremitleri üretimi başladı. Toplam 120 milyon adetlik kapasiteye sahiptir. Kılıçoğlu bugüne kadar bir milyar yedi yüz milyon adet kiremit üretmiştir. Bu miktar 100 milyon m2 den fazladır ve Türkiye'deki kiremitli konutların % 30' undan fazlasını halen korumaktadır. Akdeniz kiremitleri, mikronize hazırlama tekniği ve doğalgaz ile pişirilerek üretilmektedir. Türkiye'de ilk paletli ve paketli sevkıyat olanaklarını yine Kılıçoğlu sunmuştur. Bugün 77 yaşında olan Kılıçoğlu Kiremit fabrikası Türkiye'de kiremit sektöründe öncü ve liderlerden biri olup ISO-9000 kalite güvence sertifikasına sahip ülkemizin ilk ve tek kiremit üreticisidir. Kılıçoğlu bugün kiremit, tuğla, ateş tuğlası, kaplama tuğla, terra cotta üretimi yapmaktadır.

Başak Kiremit ve Tuğla Fabrikası
35 yıllık bir geçmişe sahip olup Marsilya tipi kiremit, mahya, yığma tuğla, baca tuğlası ve kaplama tuğla üretmektedir. Fabrikası Aşağı Söğütönü köyü mevkiindedir.

Özaltın Toprak Sanayi ve TAŞ.
1969 yılında kurup 1970 yılında üretime geçmiş olup fabrikası Aşağı Söğütönü Köyü mevkiindedir. Blok tuğla, kiremit, harman tuğla, süs tuğla, pres tuğla ve kaplama tuğla üretimi yapılmaktadır.

Tuğla - Kiremit Sektöründeki Gelişmeler
1950'lerdeki şehirleşme ve sanayileşme insanların tuğla ve kiremite ihtiyacını artırmıştır. 1955'te 30 ilde 78 fabrika varken bugün 500 yakın fabrika ülkemizde bulunmaktadır. Tuğla dünya tarihinde ilk imalatı yapılan yapı malzemesidir. Tuğla sektörü hafif blok malzemelerle rekabet içindedir. Kil esaslı özellikle geleneksel kiremit sektörü, çatı pazarında %70-75 pazar payına sahiptir. DİE'e göre Türkiye'nin yılda 20-25 milyon m2 yeni çatı ihtiyacı bulunmaktadır. Geleneksel kiremit ürünleri su geçirgenliğini azaltmak için silikonlu ürünleri üretme yoluna giderken son yıllarda çimento esaslı renkli tuğlalar ve hafifliği, dayanıklılığı, uzun ömrü, çatlama ve kırılma göstermeyen metal esaslı kiremitler ile rekabet durumda kalmaktadır. Geleneksel esaslı tuğla ve kiremitlerde 300 km'den sonra nakliye açısından maliyet avantajı kalmaması hafif ürünlerin yangın ve depremlerde avantajlı olmasını sağlamaktadır. Ülkemizde bazı illerin sanayisinin belkemiği olan tuğla-kiremit sektörü son yıllarda karşılaştığı rakipleriyle başa çıkabilmesi için Araştırma-Geliştirmeye önem vermesi kaçınılmaz olacaktır.

Eskişehir'de tuğla sektörü çok küçük iken kiremit sektörü oldukça önemli bir pazar payına (%18) sahiptir. İlimizde tuğla-kiremit sektörü eskiye nazaran sayısal küçülmüştür. Fabrikalar bölgesinde şehir içinde kalan tesislerin bazıları kapanmıştır. Eskişehir'de bu tuğla-kiremit sektöründe sektörel birleşme ortak Ar-Ge olanakları geliştirmek bu sektörü daha da canlandıracağı tahmin edilmektedir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaynaklar:
1. ekutup.dpt.gov.tr/imalatsa/tastopra/oik546.pdf
2. kilicoglu.com.tr
3. basakkiremit.com.tr

 

Duvar Elemanları

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz