reklam

I. Ulusal Yapı Malzemesi Kongresi Bildirisi
Malzeme Dosyası > Duvar Elemanları > Bildiriler

Bölücü Elemanlarda Malzeme Ve Detay Tasarımıile İlgili Sistem Özelliklerinin Tasarım Sürecinde Mekan Kurgusuna Etkileri - Cam Bölücü Sistem Örnekleri
Didem Baş (Yanarateş) ¹

Özet
Yaşayan mimari tasarımlarda, zamana karşı esneklik kazanan mekan kurgularının etkileri görülmektedir. Mekan kurgusunda esnekliği sağlayan bölücü elemanlar, malzeme ve detay tasarımından oluşan sistem özellikleri ile değerlendirilmekte ve bu özelliklerin mekan kurgusuna etkileri "cam bölücü sistem örnekleri" üzerinde tartışılmaktadır.

l.Giriş
Zamanla değişen toplumsal anlayışlara karşı mekan olarak tanımlanabilen mimari tasarımlar, dördüncü boyut içinde varlıksal bir nitelik kazanarak hayata geçmektedir. Mekanda zamana karşı söylemini kaybetmeyen tasarım anlayışı ise ancak esnek mekan kurgusu içinde sağlanmaktadır. Mekan kurgusunda esneklik, kurguyu etkileyen ortamların zamana bağlı olarak değişen niteliklerini sağlayan sistemlerin kurulması ile mümkün olmaktadır. Bu anlamda detay tasarımı, mekan kurgusuna esneklik kazandıran sistemleri etkileyerek mimari tasarımların hayata geçirilmesinde önemli bir etken olarak değerlendirilmektedir.

Zamana bağlı olarak mekan kurgusuna esneklik kazandıran bölücü elemanlar, öncelikle mekan bütününde kurgusal farklılık gösteren hacimleri sınırlandırmaktadır. Bu sınırların belirlenmesinde bölücü elemanın sistem özellikleri, mekan kurgusundaki farklılaşmaların zaman içindeki etkinlik periyotlarına göre "süreklilik" veya "değişkenlik" gösteren yapısal kuruluşa sahip sistemler olarak iki grup halinde belirlenebilmektedir.

2. Süreklilik Gösteren Yapısal Kuruluşa Sahip Bölücü Sistemler
Mekan kurgusunda farklılık yaratan kullanıcı ihtiyaçlarının belirdiği sınırların, uzun periyotlar içinde değişim göstermesi bekleniyorsa bölücü eleman, bu zaman zarfı içinde mekanın ayrılmaz bir parçası olarak, "süreklilik gösteren yapısal kuruluşa sahip" bir sistem içinde kurulmaktadır.

Bu sistemler bölücü eleman olarak kullanılan malzemenin üretim özelliklerine göre "modül, pano ve blok" bölücü sistemler olarak genel bir çerçeve içinde değerlendirilebilmektedir.

2.1. Modül Bölücü Sistemler
Tüm bağlantı geçiş detayları ile tek defada uygulanabilen malzemelerin kendi içinde bitmiş, tekrarlanabilir birimler halinde kullanılmasına imkan veren sistemlerdir. Ancak cam bölücü elemanların, malzemenin tek defada biten detay tasarımlarına imkan vermeyen fiziksel ve mekanik özellikleri sebebi ile bu sistem içinde kullanımı tercih edilmemektedir.

2.2. Pano Bölücü Sistemler
Pano oluşturacak şekilde bir araya getirilmiş tabakalar halinde üretilen malzemelerin, "taşıyıcı bir çerçeve" veya "noktasal tespit elemanları" ile kullanılmasına imkan veren sistemlerdir.

Mekanı sınırlayan yapısal elemanların en az biri ile devamlı birleşimler meydana getirerek levha halindeki cam malzemenin, düşey konumda sabit kalması için gerekli stabilizeyi sağlayan çerçeve sistemi içinde kurulan cam bölücüler, "taşıyıcı çerçeve sistemi ile kurulan pano cam bölücüler" olarak tanımlanmaktadır.

Tabakalar halindeki cam malzemenin (lamine cam), pano oluşturacak şekilde bir araya getirilmesinde belirli noktalardan asılmasını sağlayan bağlantı elemanlarının kullanılması ile kurulan cam bölücüler, "noktasal tespit elemanları ile kurulan pano cam bölücüler" olarak tanımlanmaktadır.

Taşıyıcı çerçeve sistemi ve noktasal tespit elemanları ile kurulan pano cam bölücülerin, mekan içinde belirlenen özel ihtiyaçları karşılamak üzere detay tasarımının ön plana çıktığı uygulama örnekleri üç ana başlık altında değerlendirilmektedir:
- Açılır Kanatlı Pano Cam Bölücülerin Oluşturulması
- Sürülen Kanatlı Pano Cam Bölücülerin Oluşturulması
- Eğrisel Hatlar Üzerinde Pano Cam Bölücülerin Oluşturulması

2.3. Blok Bölücüler
Bloklar halinde üretilen malzemelerin, yatay ve düşey derzlerde kullanılan birleştirici malzemelerin yardımı ile örülerek uygulanmasına imkan veren sistemlerdir.

Blok cam malzemelerin yatay ve düşey derzlerde bağlayıcı esaslı karışımların; yapıştırıcı şerit elemanların veya profilli plastik ara elemanların kullanılması ile örülerek uygulanması sonucunda oluşturulan cam bölücüler "harç; yapıştırıcı şerit elemanlar ve profilli plastik elemanlar kullanılarak örülen blok cam bölücüler" olarak tanımlanmaktadır.

Harç, yapıştırıcı şerit elemanlar ve profilli plastik ara elemanlarının kullanıldığı blok cam bölücüler, detay tasarımının ön plana çıktığı farklı yarı çaplı dairesel hatların oluşturulması başlığı altında değerlendirilmektedir.

3. Değişkenlik Gösteren Yapısal Kuruluşa Sahip Bölücü Sistemler
Mekan kurgusunda farklılık yaratan kullanıcı ihtiyaçlarının belirdiği sınırların, kısa periyotlar içınde değişim göstermesi bekleniyorsa bölücü eleman mekanın ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılan hareketli bir parçası olarak "değişkenlik gösteren yapısal kuruluşa sahip" bir sistem içinde kurulmaktadır.

Bu sistemler bölücü eleman olarak kullanılan malzeme özelliklerinin belirlediği hareket şekillerine göre "katlanan kayan ve sökülüp takılabilen" panelli bölücü sistemler olarak genel bir çerçeve içinde değerlendirilebilmektedir. Bununla birlikte tabakalar halindeki malzemelerin, mekanda ihtiyaç oluştuğu anda kurulup ihtiyaç ortadan kalktığı anda sökülebilen bir bölücü eleman olarak kullanımına imkan veren "sökülüp takılabilen sistemler"içinde, özgül ağırlığı fazla olan cam malzeme montaj ve depolama sorunları yaratmaktadır. Bu sebepten sökülüp takılabilen cam panelli bölücü sistemler tercih edilmemektedir.

3.1. Kayan Panelli Bölücü Sistemler
Tabakalar halindeki malzemelerin (lamine cam) tavan ve/veya döşeme elemanları içinde asılarak belirlenen hatlar boyunca kaydırılarak depolanabilmesine imkan veren hareketli panellerin oluşturduğu sistemlerdir.

Kayan cam panelli bölücüler, tavan sistemi içinde yer alan ray elemanının tuttuğu makaralar yardımı ile asılarak döşeme sistemi içine yerleştirilen ray hattı boyunca dönen bilye elemanları üzerinde veya döşeme sistemi içinde herhangi bir eleman olmaksızın sadece tavan sistemi içindeki ray hattı boyunca makara elemanları üzerinde kayarak hareket edebilmektedir.

Kayan cam panelli bölücülerin mekan içinde belirlenen özel ihtiyaçları karşılamak üzere detay tasarımının ön plana çıktığı uygulama örnekleri iki ana başlık altında değerlendirilmektedir.
- Kayan Cam Panellerinin Hat Boyunca Depolama Alanlarına Yerleştirilmesi
- Kayan Cam Panelli Bölücülerde Eğrisel hatların Oluşturulması

3.2. Katlanan Panelli Bölücü Sistemler
Tabakalar halindeki malzemelerin tavan ve/veya döşeme elemanları içinde asılarak belirlenen hatlar boyunca katlanarak toplanabilmesine imkan veren hareketli panellerin oluşturduğu sistemlerdir.

Katlanan cam panelli bölücüler, panellerin üst taşıyıcı çerçevesinin üst ucunda veya ortasında yer alan makara elemanın yardımı ile tavan ve döşeme içinde bulunan ray elemanları boyunca asılı olarak katlanan sistemlerdir.

4. Sonuç
Bölücü elemanların süreklilik ve değişkenlik gösteren yapısal kuruluşlarına göre değerlendirilmesi sonucunda aşağıda ana başlıkları ile belirlenen ortamlarda mekan kurgusunda esneklik etkisi yarattığı görülmektedir:
- İnsan Eylemlerine Dayanan İşlevsel Ortamda
- Algılanan Fiziksel Ortamda
-Yangın ve/veya Suç Unsurlarına Karşı Güvenlik Ortamında

Buna göre; mekan kurgusunda kullanıcı ihtiyaçlarmın zaman içinde farklılık göstermesine bağlı olarak mekan bütününde özelleştirilen alanların sınırlandırılmasında kullanılan bölücü elemanlardaki sistem özellikleri, kurgusal bir bütünlük oluşturan ortamları etkileyerek esneklik kazandırmaktadır. Öncelikle, mekanın işlevi olarak tanımlanan ortamda zarnan içinde farklılaşan kullanıcı eylemlerinin alan sınırlarını belirleyerek, bu ortam içinde gerekli mekan parçalarını özelleştirmektedir. Daha sonra, yaratılan işlevsel farklılığın getirdiği konfor şartlarına göre algısal ortamı (aydınlatma, ısıl ve akustik ortamlar) düzenleyerek özelleştirmektedir. Tüm bunlarla beraber bölücü sistem özelliklerine bağlı olarak, sınırlandırılan mekan parçasının yangın ve/veya şiddet içeren suç unsurlarma karşı güvenlik ortamı da oluşturulmaktadır.

Ortaya konulan sonuçlar ışığında bölücü elemanlarda malzeme seçimi ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen detay tasarımının, bölücü sistem özellikleri başlığı altında mekan tasarım sürecini etkileyen önemli bir unsur olduğu vurgulanmaktadır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

¹ Arş.Gör. Ç. 0., Güzel Sanatlar Fakültesi, Adana

Kaynaklar
1. (Baş) Yanarateş, D., (!998) Cam Malzemenin İç Mekanda Bölücü Eleman OlarakKullanım Şekillerinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Fen Bilimleri Enst.. Ç.Ü. Adana
2. (Baş) Yanarateş. D., (2000) "Farklı İç Mekan Kurgularında Cam Bölücü Elemanların Kullanım Şekillerinin Belirlenmesi" Yapı Dergisi. sayı:227. ss. 97-102, Yem Yayınları. İstanbul
3. Gürpınar. Y.. (1995) Konutlar için Sökülüp Takılabilen Bir İç Duvar Sistemi Geliştirilmesi, Araştırma Projesi. Ç.Ü. Adana
4. De Chiara , J., (1992) Time Saver Standards For Interior Design and Space Planing. McGraw-Hill Inc.. New York
5. Baş. D., (2001) Yüzeylerin Dokusal İfadeleri ile Mekan Kimliğinin Oluşturulmasına Yapısal Çözümlemeye Dayanan Bir Yöntem Önerisi, Sanatta Yeterlik Tezi. Fen Bilimleri Enst.. MSÜ, İstanbul.

 

Duvar Elemanları

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar:
Serhan Ada, Behiç Akİhsan Bilgin
Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz