reklam

1. Mansiyon Hakkında
Proje > Gaziosmanpaşa Yarışması

kentsel bağlam:
Amaç, yeni bir odak olabilecek bir kamusal alanın içerisinde belediye hizmet alanını tarif eden bir filtre oluşturmak.

Ulaşım sisteminde topoğrafik özellikleri kullanarak zemin altı bir ağ oluşturarak (otopark- otobüs ve minibüs durakları, transit ulaşım, iç ulaşım)
toprak üstü ve toprak altı aktiviteleri bütünleştiren kesintisiz – olağan – bir topoğrafya ile kullanıcıya yeni yaşantılar kazandırmak.

Elde edilen geniş kent platformlarında kensel buluşmaları teşvik etmek,
kentsel parklara yeni bir peyzaj anlayışı getirmek – gece peyzajında özellikle projeksiyon teknikleri ile farklı cephe perfonmansları elde etmek – interaktif katılımlar sağlamak – kullanıcının sahnenin aktörü olmasına olanak sağlamak.

mimari bağlam:
A kütüphane
B seyir platformu ve restoran
C alışveriş birimleri- kafe ve bağlantı kutusu
D tiyatro
E çok amaçlı salon
F otopark+ minibüs ve otobüs durakları

Mevcut yapıyı yadırgamayan eklenmeye açık bir mimari öngörmek
özellikle kütüphane ve tiyatro yapılarını yeni kent meydanının odağı olmalarını, fark edilmelerini sağlamak.

Tiyatro yapısının farklı perfonmanslarla kent meydanına açılmasına olanak tanımak, zemin altı ilişkilerle doğrudan otoparktan servis almak.

Kütüphane yapısının kentlinin günlük hayatının içine itilerek, özellikle meydan cephesinde oluşturulan anfi merdivenle çift taraflı bir kullnım sağlanması – bir açık hava sineması veya küçük gösterilerin izlenmesine olanak sağlayacak projeksiyon ekranı ile kamusal alanın güçlendirilmesi.

Çok amaçlı salon gerek otopark kotu gerekse zemin kotu ilişkileri ile kolay ulaşılabilmesi hızlı servis alabilmesinin sağlanması; fuaye açılımları ile mevsimlere bağlı açık , yarı açık ve kapalı kullanımlara olanak vermesi; farklı fuayeleri ile hızlı dağılma olanağının sağlanması – üst örtüsünün bir iç bahçe kullanımına olanak veren bir yeşil zemine dönüştürülmesi.

Restoran ve seyir terası mevcut belediye cephesinin düşey bir bahçe olarak tasarlanması , mevcut bina terasına aynı düşey bir sirkülasyon sistemi ile ulaşılması böylece otoparkın tüm yapılar ile ilişkilendirilmesi.

Restoranın düşey bahçenin bir unsuru olması , Haliç’e doğru açılan cephesiyle İstanbul’un aranan mekanlarından birinin yaratılması, teras ile birlikte gündüz ve gece kullanımlarına olanak tanımak, İstanbul’un önemli panoromik görüntülerinin algılanacağı kullanımlar yaratmak.

Alışveriş, kafe, sirkülasyon bandı iç avluda tekil duran kullanımları bir birine bağlayan aynı zamanda alışveriş mekanları ile rant kullanımlara da olanak sağlayan bir bağlantı sistemin oluşturulması, zemin ilişkisi ile de iç bahçeye açılan bir kafe olanağının sağlanması , düşey sirkülasyon sistemi ile kurulan direkt ilişki ile hızlı servis alma olanağının çözülmesi.

Otopark özellikle yer altı ulaşım ağı ile ilişkilendirilmiş 300 araçlık kapalı otopark iki katlı olarak çözülmüş tüm teknik hacimlere ulaşımın bu kotlardan sağlanması. İkinci otopark katı ile tüm gösteri mekanlarına ve düşey sirkülasyon sistemlerine doğrudan ulaşım olanağı verilmesi.

Eklenen tüm mekansal ögeleri bütünleştiren, düşey ve yatay sirkülasyonu ilişkilendiren, kentsel alanın sürekliliğini sağlayan yeni bir topoğrafya oluşturmak. Bunu yaparken verileri mevcut araziden almak, özellikle taşıt sirkülasyonunda görülen sorunları topoğrafyayı şekillendirici bir etken olarak kullanmak.
Filtre Duvar ile hafif ve geçirgen bir sınır yaratarak iç avlu etkisini güçlendirmek ve duvar yüzeyi ile sürekli değişken bir kent ekranı yaratmak.

Proje Ekibi:
Deniz Aslan, Mimar - İTÜ
Elif Çelik, Mimar - İTÜ
Ceren Hancıoğlu, Mimar - İTÜ
Volkan Lokumcu, Mimar - İTÜ

» Projeye ait görselleri incelemek için tıklayın. 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz