reklam

Mercek Altında
Sanat > Mercek Altında

 

ADNAN ÇOKER ve MUSTAFA ATA "YAPI VE İÇGÜDÜ" 
Bebek Sanat Galerisi'nde  6 Kasım - 10 Aralık 2001

Bebek Sanat Galerisi, 6 Kasım 200I tarihinde Adnan Çoker ve Mustafa Ata’nın yapıtlarından oluşan “Yapı ve İçgüdü” başlıklı, hoca öğrenci ilişkisini vurgulayan bir sergi açılıyor. Galerinin bu ilk sergisinde, sanatçıların son dönem çalışmaları ve Adnan Çoker’in anıtsal tuvallerinin yanı sıra, Adnan Çoker ve Mustafa Ata’nın I994 yılında başlattıkları “Vlam Projesi” kapsamındaki eserlerine yer verilecek. Adnan Çoker ve Mustafa Ata’nın ortak bir çalışma sonucu ürettikleri ve imzaladıkları “Vitruvius Adamı” tablosu da ilk kez İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Sergi nedeniyle Nurhan Ata yönetiminde sanatçıların eserlerini kuşatan bir katalog ve afiş hazırlanıyor. Katalog metnini, galerinin sanat danışmalığını da yürüten Gülseli İnal kaleme aldı. “Yapı ve İçgüdü” sergisi 10 Aralık 200I tarihine kadar açık kalacak.

“Vitruvius Adamı”
Klasik çağ mimarlarından Vitruvius’un kaleme aldığı “De Architectura”, Rönesans döneminde Avrupa’da sanatçıların bilgi kaynağı olmuştu. Bu gözde yapıtın bir bölümünde mimar Vitruvius şöyle bir anlatım kullanıyordu: “... İnsan vücudunun merkez noktası doğal olarak göbeğidir. Çünkü bir adam elleri ve ayakları açık olarak arka üstü yattığı zaman el ve ayak parmaklarının uçları göbeğine yerleştirilen bir pergelin çizdiği dairenin çevresine değecektir. İnsan vücudundan dairesel bir şekil elde edildiği gibi kare bir şekil de çıkartılabilir. Çünkü ayak tabanının başın tepesine olan uzaklığını ölçer ve bu ölçüyü yana açılan kollara uygularsak, tıpkı tam kare düz yüzeylerde olduğu gibi genişliğin uzunluğa eşit olduğu görülecektir.”

Mimar Vitruvius’un bu tanımından çok etkilenen Rönesans’ın büyük ustalarından Leonardo Da Vinci, ünlü desenini bu tanımdan yola çıkarak çizmiştir. Çağdaş sanatın, ülkemizin yetiştirdiği en önemli sanatçılarından Adnan Çoker ve Mustafa Ata da, Leonardo’nun bu desenine kendi enerjilerini katarak, yeniden yorumladılar ve ortak eserlerini ürettiler. “Vıtruvıus Adamı” adlı bu eser, Adnan Çoker ve Mustafa Ata’nın birlikte başlattıkları “Vlam Projesi” kapsamındaki eserlerinden birkaçıyla birlikte “Yapı ve İçgüdü” başlıklı sergide İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Adnan Çoker
20 Ekim 1927 yılında İstanbul Süleymaniye’de doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Kocamemi atölyesinde çalıştı. 1951’de İ.D.G.S.A yüksek resim bölümünü bitirdi. 24 kişisel resim sergisi gerçekleştirdi. Yurt içi ve yurt dışında önemli karma sergilere katıldı. Adnan Çoker’in yedi sanat ödülü bulunmaktadır. Sanatçı 1994 yılında kendisine verilen Sedat Simavi Görsel Sanatlar ödülünü reddetmiştir.

Mustafa Ata
18 Mart 1945 yılında Trabzon’da doğdu. İ.D.G.S.A yüksek resim bölümü Adnan Çoker atölyesini bitirdi. 21 kişisel resim sergisi gerçekleştirdi. Yurt içi ve yurt dışında önemli karma sergilere katıldı. Mustafa Ata’nın on iki sanat ödülü bulunmaktadır.

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz