reklam

Mercek Altında
Sanat > Mercek Altında

 

KAPILAR & PENCERELER SERGİSİ ve ŞAKİR ECZACIBAŞI

Her biri birer gizemli dünya olan evlere, odalara, avlulara, kentlere açılan kapılar...
Ortaçağ ve Rönesans dönemi resimlerinde insanoğlunu cennet ve cehenneme götüren, İslam minyatürlerinde rengarenk bezemeleriyle büyüleyen, Ege ve Akdeniz uygarlıklarında tuzlu sulara, güneşe, görkemli şölenlere, zeytin ağaçlarına açılan kapılar... 
1960'lardan bu yana Anadolu'nun dört bir yanındaki kapı ve pencereleri görüntüleyen, ülkemizin önde gelen fotoğraf ustalarından Şakir Eczacıbaşı'nın "Kapılar/Pencereler" başlıklı fotoğraf sergisi, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Yazar Gürol Sözen'in deyişiyle, "insanoğlunun gizemi, kaçış ya da sığınağın öyküsü, korkularımız kadar sevincimiz, özgürlüğümüz kadar tutsaklığımız" olan kapı ve pencerelerin öyküsünü, yaklaşık 130 fotoğrafla anlatan sergi, 30 Kasım 2001 tarihine dek izlenebilecek.

1960'larda başladığı fotoğraf serüveni boyunca ürettiği yapıtlar ile yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi toplayarak çağdaş fotoğraf sanatının önde gelen isimleri arasına giren Şakir Eczacıbaşı, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi'ndeki sergisinde kapılar ve pencerelerin ülkemiz coğrafyası üzerindeki serüvenini, bütünleştikleri kültürel dokunun izleri eşliğinde izleyiciye aktarırken kültür zenginliklerimizi ölümsüzleştiriyor. Sergiye, tüm fotoğrafların yanı sıra, Gürol Sözen'in sunuş yazısı ve Talat Halman tarafından İngilizceye çevrilen, edebiyatımızın ünlü kalemlerinin "pencereler ve kapılar" temalı yapıtlarından kısa bölümlerin de yer aldığı büyük boy bir kitap eşlik ediyor.

Sanata adanmış bir hayat: ŞAKİR ECZACIBAŞI
1929 yılında İzmir'de doğan Şakir Eczacıbaşı, Robert Kolej'deki öğreniminin ardından Londra Üniversitesi'nde eczacılık okudu. Türkiye'ye dönerek bir süre gazetecilik yapan Eczacıbaşı, Vatan gazetesinin ünlü Sanat Yaprağı'nın yayıncıları arasında yer aldı. 1955'te Eczacıbaşı İlaç kuruluşuna katılan Şakir Eczacıbaşı, 1956-1967 yılları arasında bilim çevreleri kadar sanat dünyasında da yankı uyandıran Tıpta Yenilikler dergisini yayımladı, 1960-62 döneminde, uluslararası şenliklerde ödüller alan Eczacıbaşı Kültür Filmleri dizisini Sabahattin Eyuboğlu ve Pierre Biro ile gerçekleştirdi. Bu dizi kapsamındaki Renk Duvarları, 1964'te Avrupa Konseyi Kültür Filmleri Ödülü'nü kazandı. 1965'te Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük eden ve 10 yıl süreyle başkanlığını yapan Şakir Eczacıbaşı fotoğraf sanatıyla 1960'larda ilgilenmeye başladı, Türkiye'de 11, yurtdışında ise 23 fotoğraf sergisi gerçekleştirdi. Eczacıbaşı'nın seçme fotoğraflarını içeren, "Anlar/Moments" (1983) ve "Türkiye Renkleri" (1997) başlıklı kitaplarının yanı sıra, 1968'den bu yana, çeşitli Türk fotoğrafçılarının yapıtlarının yer aldığı Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları ile "Türkiye: Bir Portre" ve "İstanbul Görüntüleri" başlıklı, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının katılımıyla hazırladığı iki kitap bulunuyor. Şakir Eczacıbaşı ayrıca, kısa bir süre önce Bernard Shaw'dan yaptığı derlemeleri "Gülen Düşünceler" adıyla biraraya getirdi.

1966 yılında kurduğu, basketbol, voleybol ve masa tenisi alanlarında bir çok kez Türkiye şampiyonlukları kazanan yıllarca Avrupa kupalarında Türkiye'yi temsil eden Eczacıbaşı Spor Kulübü'nün 1996 yılına dek başkanlığını üstlenen Şakir Eczacıbaşı, 1993'ten bu yana, İstanbul'da uluslararası sanat festivallerini düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyor. Eczacıbaşı'nın Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "TC Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ödülleri bulunuyor.

İŞ SANAT KİBELE SANAT GALERİSİ, İş Kuleleri 4. Levent, Tel: (0212) 316 15 60

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz