reklam

Mercek Altında
Sanat 

ALEV EBÜZİYYA SİESBYE, BİR SERAMİK EVRENİ / 1964- 2000

Alev Ebüzziya Siesbye'nin 1964'ten 2000'e kadar uzanan sanat serüvenini örnekleyen yapıtları, 16 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlere sunuluyor. Avrupa ve Türkiye'deki çeşitli özel koleksiyonlardan derlenen yapıtların yeraldığı serginin başlığı 
"Bir Seramik Evreni /1964- 2000". Küratörlüğünü Haldun Dostloğlu'nun üstlendiği serginin mimari tasarımı ise Nevzat Sayın'a ait. 

"Alev Ebüzziya Siesbye Sergisi için Türk İslam eserleri Müzesi Büyük Salonu kullanılacak. Binlerce yıllık geçmişin son bin yıllık döneminin önemli örneklerinin sergilendiği bu salon hemen hemen şimdiki haliyle korunarak sergilemenin müze içinde yer alması amaçlanmıştır.

Karmaşık bir altyapının üzerine kurulu yalınlaştırılmış temel formlarla çalışan Alev Ebüzziya'nın çanakları için bu salonda sergilenmekte olan geçmiş zamanın kültürlerarası objeleri "uzak örnek" oluşturmaları açısından ayrıca önemlidir. Bu yüzden sergileme olabildiğince sakin ve sadece çanakları okunaklı kılacak bir platform oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

180 cm x 1260 cm.lik platform üzerinde yer alan çanaklar kendi tarihlerini oluştururken mevcut müze standları içine yerleştirilen az sayıdaki çanak, doğrudan ilişkilendirilmeleri amaçlanmaksızın büyük tarihin içindeki yerini alır.
Duyusal açıdan yalın, duygusal açıdan karmaşık, anonim gibi göründükleri halde benzersiz çanaklar için sergi yeri ve sergileme düzeninin doğru olduğunu düşünüyoruz."
Nevzat Sayın


Fotoğraflar: Mert Eyiler

Sergi Fotoğrafları
Türk İslam eserleri Müzesi Büyük Salonu'nda düzenlenen "Bir Seramik Evreni /1964- 2000" Sergisi'ni sanal ortamda gezmek için tıklayın.


Özel koleksiyon
Fotoğraf: Patrick Müller

Sır, Sur ve Esrar
"... Sır hazırlamak tıpkı sur yapmak gibi zorlu iş. Herzaman başarılı olunmuyor. sur yıkılıyor, sır piştikten sonra çatlıyor. (Alev'in Fırın Defteri'nde var: "bıktım!") Sur kenti korumak için gitgide yükseliyor, kalınlaşıyor. Sır ise inceliyor ve hatta saydamlaşıyor. Adeta güçsüzleştikçe pişiyor ve dayanıklı oluyor. Belki esrar da tam burada." 
Serhan Ada'nın "Sır, Sur ve Esrar" başlıklı yazısı için tıklayın.

Alev Ebüziyya Siesbye'nin Çanakları

Kale Seramik tarafından yayınlanan "Alev Ebüziyya Siesbye" isimli kitapta yer alan, sanatçının kullandığı teknik ve sanat anlayışını kapsamlı bir şekilde anlatan Garth Clark'ın "Alev Ebüziyya Siesbye'nin Çanakları" isimli yazısını okumak için tıklayın.

Katkılarından dolayı  Nevzat Sayın'a, Serhan Ada'ya, Mert Eyiler'e ve Kale Seramik'e teşekkür ederiz.

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz