reklam

Temmuz Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Mizahın ustası göçtü
Türk karikatürünün büyük ustası Oğuz Aral, tatil için geldiği Bodrum'da dün kalp krizi sonucu 68 yaşında hayatını kaybetti.

Işıkla Dans Ediyor
Christoph Kicherer günümüzün en ünlü fotoğrafçılarından biri olarak tanınıyor. Ancak bildiğimiz tarzda ışık düzeneği kurarak çekim yapmıyor, onun aydınlatması gün ışığı!

Edgar Degas'nın tabloları sanal müzede
Fransız izlenimci ressam Edgar Degas'nın yapıtları Eczacıbaşı Sanal Müze'de sergileniyor. Küratörlüğünü Selin Hızal'ın yaptığı sergide, "dansın ve kadınların ressamı" olarak tanınan Degas'nın 90 adet tablosu yer alıyor. 

İslâm'ın farklı yüzleri Paris'te buluştu
“Dünyaların Dünyası” koleksiyonu, Latin Amerika, Mali ve Afrika’nın ardından İslâm dünyasını büyüteç altına alıyor. Paris'teki ‘Müslümanlar’ sergisinde İstanbul, Dakar, Tahran ve Kahire gibi İslam şehirlerinden yansımalar var.

Çekirdek Sanat Resim Atölyesi Başlıyor
Çekirdek Sanat Resim Atölyesi çalışmaları Eylül - Ekim Ayından itibaren başlıyor. Çok yakında fotoğraf, ahşap boyama ve çocuklarla resim dersleri de atölye çalışmalarında yer alacak. İletişim: [email protected]

Muazzez Hanım Portreleri Artium Yaz Müzayedesi'nde
Artium'un 46. İhtisas Müzayedesinde ünlü ustalarca resmedilen Muazzez Hanım portrelerinin öne çıkacak eserlerin başında geleceği tahmin ediliyor. 

Geleneksel ve çağdaş yapıtlar geçidi
Artium Müzayede Evi , 21 Temmuz Çarşamba saat 21.00'de Kuruçeşme Divan'da 'Yaz Müzayedesi' düzenliyor. Artium Sanatevi'nin sanatseverler ve koleksiyoncuları buluşturduğu bu 46. açık artırmada, resmimizin ustalarından yapıtlar satışa sunulacak.

Plastik sanatlar dergisi "rh+sanat"ın Temmuz - Ağustos sayısında
Plastik Sanatlar dergisi rh+sanat, temmuz - ağustos sayısında ülkemiz ve dünya plastik sanatlar gündeminden haberler, eleştiri - araştırma yazıları ve söyleşilerin yer aldığı, zengin bir içerik sunuyor sanatseverlere. 

Yapı Kredi Resim Koleksiyonu Çağdaşlar
Yapı Kredi Kültür Merkezi, bankanın kuruluşunun 60., galerinin faaliyete geçişinin 40. yılı çerçevesinde düzenlenen sergilerden ilkini Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde açıyor...

80 yıl sonra ilk Vermeer tablosu
Hollandalı ressam Johannes Vermeer'e (1632-1675) ait olduğu 2003 yılı sonunda kesinleşen bir tablo, 7 Temmuz akşamı Sotheby's tarafından Londra'da düzenlenecek bir müzayedede satışa sunuluyor. 

Erkmen'den Almanya'da eşzamanlı iki sergi
Çalışmalarını Almanya ve Türkiye’de sürdüren Ayşe Erkmen'in iki kişisel sergisi eş zamanlı olarak Almanya’nın Bremen ve Monchengladbach kentlerinde açıldı. Bremen’deki "Bis August" (Ağustos'a Kadar) sergisi 15 Ağustos'a kadar, Monchengladbach’taki "Bound to" (Bağlı) sergisi ise 31 Ekim'e kadar izlenebilecek.

Neruda'nın 100. Doğum Yılı
İspanya ve Latin Amerika kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan Cervantes Enstitüsü ve Şili'nin Türkiye Büyükelçiliği iş birliği ile dünyaca ünlü Şilili şair Pablo Neruda'nın 100. Doğum Yıl Dönümünü kutluyor.

Nazmi Ziya adına hiç kapanmayacak bir sergi
İlk bakışta, resim ve edebiyat arasındaki ilişkinin biraz zorlama gibi görünmesini yadırgamamak gerekiyor.

Oleg Sereda, karikatür yarışması birincisi oldu
"21. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'' sonuçlandı. Yarışma sonucu, Ukraynalı karikatürist Oleg Sereda, yunusların yerini alan denizaltı figürlü çalışması ile birinciliğe değer görüldü.

Denizi Pişirdik 2004 Temmuz'da Bodrum'da
Dünyada ilk olma özelliğine sahip, "Denizi Pişirdik Sualtı Seramik Sergisi" bu yıl dördüncüsünü Bodrum'da gerçekleştiriyor. 2001 yılında, denize olan sevgi ve özlemlerini eserleriyle anlatmak isteyen 4 seramik sanatçısının tamamen kendi olanaklarıyla açtıkları ilk sergi, beklenen ilgiyi görünce "Denizi Pişirdik" adında süreklilik kazandı.

"Vur - Kaç" Smart Project Space Platform'da
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Vur ve Kaç adını taşıyan ve sanat müdahalelerinden oluşan bir performans programına ev sahipliği yapıyor. 

23. Uluslararası Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi
Resim Heykel Müzeleri Derneği'nin (RHMD) kuruluşundan bu yana her yıl düzenlediği yarışmalı Uluslararası Günümüz Sanatçıları Sergisi'nin 23'üncüsü Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde sergileniyor. 

Alexandre Vassiliev Koleksiyonundan Avrupa Modasının Üç Yüzyılı
Emirgan’daki Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi modanın 3 asırlık tarihine ev sahipliği yapıyor. Beymen ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi işbirliğiyle 12 Mayıs-15 Ağustos 2004 tarihleri arasında ziyaretçilere açık.

Cam Ocağı'na Arkitera.com Üzerinden Başvurularda İndirim
Cam Ocağı bu eğitim programlarına Arkitera.com üzerinden başvuru yapanlara farklı başlıklarda Temmuz sonuna kadar %15'e varan indirimler uygulanıyor.

Cam Sanatçısı Jane Cowie İstanbul'da
Cam Ocağı, Avustralyalı gezgin camcı Jane Cowie'yi ağırlıyor. Cam sanatını yaygınlaştırmak ve birikimlerini bu sanata gönül verenlerle paylaşmak için dünyanın dört bir yanında eğitimler veren Jane Cowie üfleme alanında çalışmalar yapıyor.

Siemens Sanat'ta sergi
Güncel ve sanatsal araştırmalar merkezi Siemens Sanat, dördüncü sergisini açtı. Siemens Sanat 'Stratejiler No: 2 Mekân & Form' başlıklı yeni sergisinde, klasik sanat alanlarına getirilen güncel yaklaşımları izleyiciyle buluşturuyor.

Mermer sanata dönüştü
Muğla Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Karya Taş Heykel Atölyesi ile Sergisi, yerli ve yabancı sanatçıların mermer heykellerine ev sahipliği yaptı.

Çin sanatı dünyaya entegre oldu
İlk kez bir Çin müzesi yabancı bir kurumla ortak sergi düzenledi. Fransa'da Çin Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Papaz ve Şeytan' adlı sergide Çağdaş Çin sanatının ilginç örnekleri yer alıyor.

Milli Saraylar dergisi
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nca hazırlanan tarih, kültür, sanat ve mimarlık dergisi 'Milli Saraylar', TBMM Vakfı Mali desteğiyle ikinci sayısını da yayımladı. Derginin sanat yönetmenliğini Aydan Gürün, editörlüğünü ise Ömer Faruk Şerifoğlu ve Hakan Gülsün üstleniyor. Derginin ikinci sayısında TBMM Saraylar Aynalıkavak Kasrı Amirvekili Şule Yum 'Dolmabahçe Sarayı ve Meşkhane Üzerine Görüşler' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yum yazısında Dolmabahçe Sarayı'nın tarihini anlatıyor. Dergi, Milli Saraylar'daki satış dükkânlarından ve bazı kitabevlerinden edinilebilir.
Türkiye

Art - İst 8 güncel sanat seçkisi
Sanatçı Halil Altındere'nin yayın yönetmenliğini, tasarımını sanatçı Vahit Tuna'nın yaptığı Art - İst dergisinin 8. sayısının editörüğünü Sezgin Boynık yapıyor. Tüm sayı, Situationist International konusuna ve Guy Debord'a ithaf edildi. Başta Pandora olmak üzere 8. sayı birçok kitapçıda bulunabilir.

Vur ve Kaç Smart Project Space Platform'da Bu Hafta
23 Haziran'da başlayan "Vur ve Kaç" sanat performanları Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde devam ediyor. Bu haftaki programı...

Tarihi medrese sanat eğitimi
Bugün sizlere tarihi atmosferde kurs alma fırsatı bulabileceğiniz farklı bir merkezden bahsetmek istiyorum: Caferağa Medresesi. Önce medresenin tarihinden bahsedeyim. 

Savaş üzerine bir sergi
İspanya'nın Barselona kenti, 26 Eylül'e dek teması 'Savaş' olarak belirlenen uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Çağdaş sanat türündeki sergiye, kentin merkezinde 2400 metrekarelik bir alan ayrıldı. 'Savaş, savaşın farklı yüzleri; gündelik yaşama, toplumlara ve kültürel ürünlere etkisi' çerçevesinde düzenlenen sergiyle savaş ve barış dönemlerindeki farka dikkat çekilmesi de amaçlanıyor. Sergide, özel bir düzenlemeyle Birinci Dünya Savaşı öncesi Fransası'ndan oyuncaklar, sivil savaş öncesi İspanyası'ndan oyuncaklar, Otto Dix, Robert Capa, Marc Chagall, Kerr Ebby gibi sanat tarihinin önemli isimlerinden tablo ve fotoğrafların yanı sıra David Levinthal'in 'Hitler'in Doğu'ya Hareketi' adlı fotoğraflarından oluşan düzenlemesi gibi yapıtlar da yer alıyor.
Cumhuriyet

Denizi pişirdik!
'Denizi Pişirdik' adlı sualtı seramik sergisinin bu yıl dördüncüsü yapılıyor. İlk yapıldığı yıldan bu yana, sualtında açılan ilk sergi olma unvanını koruyan 'Denizi Pişirdik' için hazırlık çalışmaları, 17 Temmuz'da başladı.

“Çocuklarla Fotoğraf”
17 Ağustos Depremi’nin ardından, hayata bağlanmak için yapılan çalışmalardan biri de çocuklarla gerçekleştirilen fotoğraf atölyeleriydi. Daha sonra farklı yer ve tarihlerde, farklı temalar çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalardan geriye yalnızca anılar ve kareler değil bir de el kitabı kaldı. 

Vur ve Kaç Smart Project Space Platform'da Bu Hafta
23 Haziran'da başlayan "Vur ve Kaç" sanat performanları Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde devam ediyor. Bu haftaki programı:

Mostar Köprüsü Ankara'ya taşındı
Bosna-Hersek'teki savaş sırasında bombalanarak yıkılan ve yeniden inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü'nün fotoğraflarının yer aldığı ''Mostar Köprüsü'nün Dünü Bugünü'' adlı fotoğraf sergisi Kızılay Metro Sanat Galerisi'nde açıldı.

Eminönü Alanındaki Sanat Merkezi 2 Ay Açık
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kentin sanat yaşamına katkıda bulunmak, sanatçılara destek olmak amacıyla Eminönü Meydanı'nda ''Açıkhava Sanat Merkezi'' açıldı.

"Sırat" Heykel Sergisi Temmuz sonuna kadar izlenebilir
Antik Hotel bünyesindeki Club Academia'da, 2 - 30 Temmuz tarihleri arasında Sırat adlı heykel sergisine ev sahipliği yapıyor. Hotel'in yapım aşamasındaki kazı çalışmalarında geç Roma ve erken Bizans dönemine ait...

Sanatla yaşam özdeştir
Türkiye'deki plastik sanatlar olgusunun bunalımlı katmanlarının, geniş kapsamlı ve çok yönlü bir eğitim sorununa dayandığı sonucuna varılabilir. En alt basamaklardan en üst düzeye varıncaya kadar, genel plandaki eğitim...

Bu müze kadınların
Washington DC Ulusal Kadın Sanatçılar Müzesi'ndeki, küratörlüğünü Krystina Wasserman'ın üstlendiği sergiye toplam 27 sanatçı katılıyor. "Washington DC Ulusal Kadın Sanatçılar Müzesi" 29 Mart - 28 Kasım tarihleri arasında... 

"Siyah Top"un Öyküsü
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nin ev sahipliğini yaptığı Vur ve Kaç etkinliği kapsamındaki 'Siyah Top' adlı performans İstanbul sokaklarında gerçekleştirilmeye başlandı. Sanatçı Yvonne Dröge Wendel, 'Siyah Top'u yuvarlayarak İstanbul sokaklarında dolaşırken kent öykülerini de toplayacak. 'Siyah Top' bugün saat 14.00'de Kınalıada'da, yarın Süleymaniye Camisi'nde, 14 Temmuz'da ise Fener, Balat ve Haliç'te olacak.
Cumhuriyet

Tracer ile Altı Kürator Rotterdam Kenti'ni Yansıtıyor
Tracer, TENT'in 5. yıldönümü dolayısıyla Witte de With ile hazırladığı bir sergi projesi. Serginin başlığı Tracer metabolik süreçleri takip etmek için fizik ve kimyada kullanılan bir izotopu simgeliyor. 

Sualtından 'Derindekiler'in yansıması
Anadolu Ajansı Sanat Galerisi'ndeki 'Derindekiler' başlıklı sergide, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan sualtı canlılarının renkli ve ilginç fotoğrafları yer alıyor.

Müze fotoğrafçılığının ustasıyla zamanda kısa bir mola
Özellikle müze fotoğrafçılığında kullanılan platin-paladyum tekniğinin usta ismi Dick Arentz, İstanbul ve Ege Bölgesi'nde fotoğraf çekmek ve workshoplar düzenlemek için Türkiye'ye geliyor.

Tarihimiz yurtdışında
Son yıllarda Osmanlı ve Türk eserlerinden örneklerin yer aldığı sergiler yurt dışında sıkça boy göstermeye başladı. Türkiye'nin tanıtımının uluslararası sergilerden geçtiğinin farkına varan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl da bir dizi sergiyle yurtdışına açılmaya devam ediyor. 

"Bir zamanlar Pera'da"
Beyoğlu Dokümantasyon Merkezi (Centre de Documentation de Beyoglu), Fransız Sokağı'nda, ünlü yazar Yaşar Kemal tarafından 1 Temmuz'da açılacak.

"Atölye" sergisi 1 Temmuz'da açılıyor
"Atölye" sergisi, Sevinç Altan rehberliğinde 01 - 31 Temmuz tarihleri arasında Karşı Sanat Çalışmaları'nda açılıyor.

Kıtanın ihtimal bölgeleri
Avrupa'nın göçmen bienali Manifesta, bu yıl İspanya'da Donotsia-San Sebastian'da açıldı. Türkiye'den Cengiz Çekil ve Hüseyin Alptekin'in katıldığı bienal, bulunduğu kentin sorunlarına çözüm önerileri üretiyor.

Sergi, Söyleşi ve Yeni Dönem Fotoğraf Seminerleri
Ev sahipliği daha önce YKY tarafından yapılan, Murat Germen ile Orhan Cem Çetin'in gerçekleştirdiği "Çağdaş Fotoğraf Serileri" başlıklı izleyici katılımına açık aylık söyleşiler, bundan böyle yine İstanbul'da, Fotoğraf Vakfı'nda sürdürülecek.

Kayaköy'de sanat kampı
Yaz tatilinizi; deniz, doğa ve sanatla içiçe geçirmek ister misiniz? Bu, size farklı bir seçenek gibi görünüyorsa Fethiye ile Ölüdeniz arasında terkedilmiş bir Rum köyü olan Kayaköy'de, Fototrek Nikon Fotoğraf Merkezi'nin düzenlediği Sanat Kampı düzenliyor. 

Atatürk portreleri ve at resimleri
Ressam Güler Çakır yedinci kişisel sergisini İMKB Sanat Galerisi'nde açtı. Çakır, Atatürk portrelerinin ve figüratif doğa resimlerinin ağırlıkta olduğu sergi için '28 yıldır resim yapıyorum. Doğa resimleri yapmayı çok seviyorum. Çiftçi bir aileden geliyor olmam bu eserleri yapabilmemin en büyük kaynağı. Bu sergide de ağırlıkla olarak at resimleri yer alıyor' dedi. Ressamın 40 sergisinden oluşan sergi 3 Temmuz'a kadar açık kalacak.
Akşam

Arşiv

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat  forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz