reklam

İstanbul Modern Hakkında
Sanat > İstanbul Modern

İSTANBUL MODERN

İstanbul Modern'in Kuruluşu

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın çatısı altında hayata geçirilen İstanbul Modern için Eczacıbaşı Topluluğu kurucu olarak ilk yatırım ve proje yönetim finansmanı ile çekirdek koleksiyonu sağladı. Avea ve Hedef Alliance ise İstanbul Modern’in ana sponsoru oldular. Müzede Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’nın yanı sıra, İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu, Oya- Bülent Eczacıbaşı Koleksiyonu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim Heykel Müzesi ve Türkiye İş Bankası’nın koleksiyonlarından önemli yapıtlar yer alıyor. Deutsche Bank Koleksiyonu ve Berlin Guggenheim ile yapılan işbirliği ise, önümüzdeki dönemde İstanbul Modern’de uluslararası sanat dünyasından seçkin eserlerin sergilenmesine olanak sağlayacak.

“Toplumla içiçe, yaşayan bir müze” hedefiyle yola çıkan İstanbul Modern, aynı zamanda bir kültür ve eğitim kurumu niteliği de taşıyacak. İstanbul’un Avrupa’nın kültür başkentlerinden biri olma sürecine katkıda bulunmayı ve yılda 1 milyon ziyaretçi ağırlamayı amaçlayan İstanbul Modern, ilk yıl içinde 20 bin ilköğretim öğrencisine sanat eğitimi vermeyi planlıyor.

İstanbul Modern’in baş küratörü, halen Venedik ve Moskova Bienalleri’nin küratörlüğünü yürüten, daha önce ülkemizde de 1997 İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü üstlenen Rosa Martinez. Martinez, müzelerin ortak belleği korumak ve yorumlamak için önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak; bir kültür üretim merkezi olarak müzelerin önemine dikkat çekiyor. Martinez, İstanbul Modern’in sanat izleyicisiyle bütünleşmek üzere yola çıktığını belirterek, müzenin yerel ile evrensel kültür arasında önemli bir köprü görevi üstleneceğini söylüyor.

Çoksesli ve dinamik bir kültür merkezi
Müzenin ana salonlarında dönüşümlü olarak, ülkemizin önemli koleksiyonlarından katkıların yanısıra, satın alma ve bağışlarla olaşan kalıcı koleksiyon sergileri yer alacak, bu sergiler 20. yüzyılın başından günümüze Türk modern ve çağdaş sanatının seçilmiş yapıtlarını içerecek. Açılışla birlikte sunulan “Gözlem/Yorum/Çeşitlilik” başlıklı ilk koleksiyon sergisinin küratörleri Ali Akay, Levent Çalıkoğlu ve Haşim Nur Gürel.

Giriş katında yer alan süreli sergiler galerisi, modern ve çağdaş sanatı tarihsel gelişimi içinde göstermeyi hedefliyor. Yılda 4 serginin düzenleneceği süreli sergiler galerisinin küratörlüğünü Fulya Erdemci üstleniyor.

Süreli sergiler galerisinde Ocak-Mart 2005 tarihleri arasındaki Fikret Mualla retrospektif sergisinin küratörü Ferit Edgü olacak. Küratörlüğünü Rosa Martinez’in yaptığı “Bu Sadece Bir Başlangıç” (This is just the beginning) başlıklı sergi Nisan-Ağustos 2005 tarihleri arasında gerçekleşecek. Eylül-Aralık 2005 tarihlerinde ise 9. Uluslararası İstanbul Bienali’ne paralel olarak, çağdaş Türk sanatçılarından oluşacak serginin küratörü de Fulya Erdemci. Aralık 2005 sonunda Deutsche Bank Koleksiyonu sergilenecek.

Müzenin girişindeki heykel bahçesinde çağdaş heykel sanatının gelişim süreci sergilenecek. Giriş fuayesindeki kablosuz ağ donanımlı “Yeni Medya Alanı” ise ziyaretçilere yeni medya çalışmalarını izleme ve sanatı dijital müze ortamında tanıma olanağı sunuyor. Aynı mekanda yer alan video alanında ise farklı ve yeni eğilimleri yansıtan, disiplinlerarası bir anlayışla dijital teknolojiler kullanarak oluşturulan çalışmalar izlenebilecek.

İstanbul Modern fotoğraf bölümünde yılda üç sergi düzenlenecek. Bu bölümde ilk olarak çağdaş Türk fotoğrafçıların bağışlarıyla oluşturulan koleksiyon sergileniyor. Fotoğraf bölümünün küratörü ise Engin Özendes.

İstanbul Modern yalnızca sergileri ile değil, çeşitli etkinlikleri ve sosyal mekanları ile de “yaşayan bir müze” olacak. Eğitim programları, özel bir alanda, farklı yaş gruplarına yönelik olarak, uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. Öğrenciler, eğitimciler tarafından hazırlanan “Bir Sanatçıyı Tanımak”, “Sanat Yapıtlarını Anlamak ve Yorumlamak” gibi çalışmalara katılabilecek. Bu bölümün yöneticisi, Yıldız Üniversitesi Sanat Eğitimi Fakültesi Öğretim Üyesi Zehra Erkün.

Müze içerisinde yer alan Modern Sanat Kütüphanesi, halka açık olacak. Kütüphanenin çekirdeğini, Modern Türk Sanatı’nı konu edinen kaynaklar oluşturacak. Paralel olarak, Modern Dünya Sanatı’nın ana sorunlarını, akım ve eğilimlerini, belli başlı figürlerini kuşatan yapıtlara da yer verilecek. Kütüphane ve Yayınları Enis Batur yönetecek.

Arthouse Sinema Merkezi’nde ise, bağımsız sinema örnekleri ve festivaller dışında gösterim olanağı bulamayan filmlerden oluşan zengin bir program sunulacak. Sinemanın işletmesini Event 4 üstleniyor. Müze Mağazası’nda da sergi ve etkinliklerle bağlantılı katalog, kitap, özgün hediyelik eşya, röprodüksiyon ve posterler satışa sunulacak. Loft tarafından işletilecek İstanbul Modern Kafe ise yalnızca müze ziyaretçilerine değil, dışarıdan gelenlere de açık, keyifli bir buluşma ve mola mekanı olacak.

İstanbul Modern pazartesi günleri dışında her gün 10:00-18:00 arası açık olacak. Perşembe günleri ise ziyaret saati 20:00’ye dek sürecek. Giriş ücreti 5 YTL olacak. Öğrenciler ve gruplar indirimli olarak, 2 YTL’ye müzeyi gezebilecekler.

İstanbul Modern’in kapıları, 1 Mart 2005 tarihine dek tüm sanatseverlere ücretsiz olarak açık olacak.

Kurucu ve  Sponsorlar

Kurucu
Eczacıbaşı

Ana Sponsorlar
Avea
Hedef Alliance

Kurucu Koleksiyon Bağışçıları
Oya Eczacıbaşı - Bülent Eczacıbaşı
Ethem Sancak

Mimari Proje
Tabanlıoğlu Mimarlık

Tasarım ve Reklam
rpm/radar

Kuruluşuna Katkıda Bulunanlar
Egemen Bağış
Paul McMillen
Cahit Paksoy
Melkan Gürsel Tabanlıoğlu
Arzuhan Yalçındağ

Yapıtların Alındığı Koleksiyonlar
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu
Oya- Bülent Eczacıbaşı Koleksiyonu
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim Heykel Müzesi Koleksiyonu
Türkiye İş Bankası Koleksiyonu

Proje Sponsorları
Akbank
Beko
Deutsche Bank A.G.
Fujifilm
Garanti Bankası
İpek Kağıt
Lafarge Türkiye
MNG Bank
Şerife Gül Babaoğlu
Unit Group

Katkıda Bulunanlar
Apa Uniprint
Artema
Grup 7 İletişim
Korda Kağıt
LuckyEye
METRO Group
PHILIPS
Türkiye İş Bankası (Koleksiyon / Collection)
VitrA

Anadolu Sigorta
Axa Oyak
Finans Sigorta
Koç Allianz

Medya Sponsorları
Akşam
Cumhuriyet
Dünden Bugüne Tercüman
Hürriyet
Milliyet
Posta
Radikal
Sabah
Takvim
Türkiye
Vatan
Zaman

ATV
CNBC-e
CNN Türk
Kanal D
NTV
Show TV
TGRT
TV 8

Doğan Burda Rizzoli
Merkez Dergi Grubu
Vatan Dergi Grubu

İstanbul Modern'in Kurumsal Yapılanması

İstanbul Modern Kurumsal Yapılanma

Yönetim Kurulu
Oya Eczacıbaşı (Başkan)
Ethem Sancak (Başkan Yardımcısı)
Egemen Bağış
Enis Batur
Nuri Çolakoğlu
Münir Ekonomi
Hilal Özince
Cahit Paksoy
Görgün Taner
Dr. Mimar Kadir Topbaş
Okşan Atilla Sanön
Arzuhan Yalçındağ

Plastik Sanatlar Danışma Kurulu
Rahmi Aksungur
Enis Batur
Bülent Erkmen
Zeynep İnankur
Hüsamettin Koçan
Ayla Ödekan
Kaya Özsezgin
Samih Rifat

Fotoğraf Bölümü Danışma Kurulu
Engin Özendes
Şakir Eczacıbaşı
Ara Güler
Ali Akay
Bülent Erkmen

Uluslararası Danışma Kurulu
Rosa Martinez, Baş Kürator
Tuula Arkio, Müze Yönetmeni / Museum Finnish National Galleries, Helsinki
David Eliott, Yönetmen / Mori Art Museum, Tokyo
Udo Kittelmann, Yönetmen / Museum Für Moderne Kunst, Frankfurt am Main

İstanbul Modern Ziyaret Bilgileri

Açık OLduğu Gün ve Saatler
Salı-Pazar: 10:00 - 18:00
Perşembe 10:00 - 20:00 (10:00-14:00 arası ücretsiz)

Pazartesi kapalı.

GirişÜcreti
Tam : 5 YTL
İndirimli : 2 YTL

01.03.2005 tarihine kadar giriş ücretsizdir.

İndirimli Kategoriler
Öğrenciler
Gruplar

Ücretsiz Kategoriler
12 yaş ve altı
Üyeler
Engelliler

İSTANBUL MODERN
Adres
Meclis-i Mebusan Cad. Liman Sahası Antrepo No:4 Karaköy - İstanbul
Telefon
0212 334 73 00
Fax
0212 243 43 19

Web: www.istanbulmodern.org
E-mail: [email protected]

İstanbul Modern

Arşiv

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz