reklam


Toplantılar

Kaçırmayın  Yeni

Kocaeli 99 Konferansı
16 -17 Ocak 2003
, İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi tarafından 16 -17 Ocak 2003 tarihlerinde Kocaeli 99 adlı konferans gerçekleştirilicektir. Konferansta işlenecek temalar:
- 1999'da mevcut bilgi ve uygulamaların durumu
- Bu tarihten bugüne kadar ne degişti ve bu değişikliklerin sonuçları
- 2003'de mevcut bilgi ve uygulamaların durumu
- 10 yıl sonra bu uygulamalar ve bilgi birikimi ilişkili olarak nerede olunabileceği şeklindedir.

Ülkemiz çok çeşitli doğal, teknolojik ve insanın neden olduğu afet riskleri ile karşı karşıyadır. 17 Ağustos 1999 yılında Kocaeli ve ardından 12 Kasım 1999’da yaşadığımız Düzce depremleri kuşkusuz ülkemizin en önemli afetlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Kocaeli’99 depremi sırasında ve sonrasında acil durum yönetiminin her kademesinde yaşanan deneyimler ile bir anlamda toplumun her kesiminde afet bilincinin oluşmasına yol açan bir uyanış olarak görülmektedir. Bu nedenle Kocaeli’99 ülkemizde pek çok yönü ile iz bırakmıştır.

Yaşanan olumsuzluklar ise gerek yerel gerekse merkezi idarelerde acil durum yönetimine ciddi önem verilmesine yol açmış ve ilçe kademesinde dahi Afet Yönetim Merkezleri kurulmuştur ve stratejik planlama çalışmaları ağırlık kazanmıştır. Halkın afet sırasında devletten beklentileri şekil değiştirerek, bir anlamda özellikle müdahale kademesinde etkin olabilecek gönüllüler ordusu meydana gelmiş ve bunların bir kısmı dernek çatıları altında, bir kısmı da mahalle gönüllüleri şeklinde bir araya gelmiştir. Kuşkusuz eğitim kurumları da toplumsal afet bilinci kazandırabilmek adına çeşitli eğitim programları başlatarak bu seferberlik içinde yer almışlardır. Özel sektör ise acil durum eylem planlarının önemini fark ederek doğal afetleri de içerecek şekilde hazırlıklar içine girmiştir.

Özetle yaşadığımız afetlerin büyüklüğü toplumdaki tüm kesimlerin (kamu, sivil toplum örgütleri, özel sektör) zarar azaltma, hazırlıklı olma, müdahale ve iyileştirme aşamalarından her birini kendi alanlarında uygulama, acil durum planlarını yapma ve tatbikat ile bunları bütünleştirme gereğini ortaya koymaktadır.

Amaç
Konferansa katılacak bilim insanları, eğitimciler, acil durum yönetiminde deneyimli meslek sahipleri, kamu sektörü temsilcileri, yerel idare temsilcileri, gönüllü kurumların temsilcileri ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelebilecekleri bir tartışma ortamı yaratmaktır. Toplantıda acil durum yönetiminin her kademesinde yer alması gereken tüm kimliklerin bir araya getirilmesi ile beklenenler; acil durum koordinasyonunun, kurumların birbirlerinin işlevleri ve yeterlikleri konularında bilgi kazanarak ve birbirlerinden en etkin şekilde nasıl yararlanacakları konularında açıklık getirerek artırılması, gönüllü organizasyonlardan en etkin şekilde nasıl yararlanılabileceğinin tartışılması ile birlikte mevzuatta görülen yetersizliklere açıklık getirilmesi ve bilim ve teknolojideki son gelişmeleri aktararak uygulamalar konusunda bilgi kazandırılmasıdır.

Bir anlamda bu konferans ile bir ülkedeki acil durum yönetiminin her kademesinde birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak görülen; devletin merkezi idarelerinin temsilcileri, yerel yöneticiler, toplumun duyarlı kesimini temsil eden ve afetlerde büyük işlev kazanan gönüllü organizasyonlar, özel sektör ve medya ile eğitimci ve bilim adamlarını aynı amaç ve aynı hedef için bir çerçeve içerisinde yer almalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

Toplantıda seçilmiş olan anahtar konular tartışılacaktır. Dolayısıyla, toplantıya katılanların, aşağıdaki 5 tema üzerinde şu dört kritik soruya yanıtlar araması beklenmektedir; Acil durum yönetimi sisteminde;

1 1999’da mevcut bilgi ve uygulamaların durumu ne idi?

2 Bu tarihten bugüne kadar ne değişti ve bu değişikliklerin sonuçları nelerdir?

3 2003’de mevcut bilgi ve uygulamaların durumu nedir?

4 10 yıl sonra bu uygulamalar ve bilgi birikimi ilişkili olarak nerede olmalıyız?

Devlet/Mevzuat:Devletin Rolü, Yerel Yönetimlerin Rolü, Acil Durum Yönetiminde Koordinasyon, Bina kodları, Hasar Tespiti, Sigorta konuları

Eğitim: Üniversitelerin acil durum yönetimi konusundaki rolü nedir?, Kamu ve özel sektörün acil durum eğitiminden beklentisi nedir?

Bilim ve Teknoloji: Bilgi Teknolojileri Uygulamaları (GIS, GPS)

Zarar Azaltma: Afetler sonucu meydana gelecek zararların etkilerini azaltacak faaliyetler, fiziksel, çevresel, yapısal, ekonomik, politik ve sosyal açıdan afete duyarlığı değerlendirme

Gönüllü Kurumlar ve Medya: Afetlerde medyanın rolü ve sorumlukları, Gönüllü kurumların rolü ve sorumlulukları, Gönüllü Kurumların Koalisyonu ve Koordinasyonu

Ayrıca acil durum yönetimi kapsamında yer alan faaliyetlerde bulunan firmaların kendilerini tanıtmaları amacıyla sergi alanı da ayrılacaktır.

1.Gün: 16 Ocak 2003

9:00-10:00 Kayıt

10:00-12:00 Açılış Programı

12:15-13:45 Öğle Yemeği

14:00-18:00 Konferans

2.Gün: 17 Ocak 2003

9:30-12:00 Grup Tartışmaları

12:15-13:45 Öğle Yemeği

14:00-17:00 Grup Raporlarının Takdimi

17:15 Kapanış

Bilimsel Komite
Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, İTÜ Rektörü
Prof. Dr. Derin Orhon, İTÜ İnşaat Fak. Dekanı
Prof. Dr. Ahmet Sağlamer, İTÜ Yapı Deprem Merkezi Md.
Prof. Dr. Hasan Boduroğlu, İTÜ İnşaat Müh. Böl. Bşk.
Prof. Dr. Oktay Ural, Emekli Profesör
Doç. Dr. Derin Ural, İTÜ AYM Merkezi Md.
Wayne Blanchard, FEMA

Organizasyon Komitesi
Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, AYM
Doç. Dr. Mikdat Kadıoğlu, AYM
Doç. Dr. Filiz Piroğlu, AYM
Doç. Dr. Yurdanur Ünal, AYM
Yrd. Doç. Dr. Beyza Taşkın, AYM
Dr. Nazan Akman, AYM

İletişim:
İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi
Öğrenci Otomasyon Merkezi Binası
80626 Maslak İstanbul
Tel/Faks: 212 285 6219

E-posta: [email protected]
Web: www.aym.itu.edu.tr

Diyalog

Mustafa Kemal Abadan 
26 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Mustafa Kemal Abadan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz