reklam


Toplantılar

Kaçırmayın  Yeni

Anadolu Uygarlıklarından 3. Bin Yıla Mesajlar: "TÜBA - TÜKSEK Araştırmaları Değerlendirmesi"
21 Kasım 2003, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Toplantı Salonu, İstanbul

Konu: Anadolu Uygarlıklarından 3. Bin Yıla Mesajlar: "TÜBA - TÜKSEK Araştırmaları Değerlendirmesi"

Konuşmacı: Prof.Dr.Ufuk Esin

Tarih: 21 Kasım 2003 Cuma, Saat: 18.30 

Yer: Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Toplantı Salonu Barbaros Bulvarı
Beşiktaş / İstanbul 

İletişim:
Tel: 0212 227 69 10 ve 11 
Web: www.mimarist.org 

Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Sektörü ( TÜBA-TÜSEK ) ve Türkiye Kültür Envanteri Projesi. 2000 Kasım'ında Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Engin Bermek'in önerisi ile TÜBA Konseyi, Türkiye Kültür Sektörü girişiminin başlatılmasını kararlaştırmış ve 2001 yılında bu amaçla konunun uzmanlarıyla çok sayıda toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıların sonunda, Türkiye Kültür sektörü'nün amacı belirlenmiştir. Böylece Türkiye'deki kültür varlıklarının gereğince değerlendirilerek, kültürel kimliğimizin aydınlatılmasının yanında, kültür varlıklarının tahribine engel olunabilmesi, özellikle bunların ekonomik yönden toplumun zenginleşmesine, ülkenin gelişimine katkı sağlaması öngörülmüştür.

Bu nedenle Kültür Sektörü iki bölümde ele alınmıştır. Türkiye'de kültürel açıdan eksikliği görülen eğitim, müzecilik, restorasyon, mevzuat gibi konularda çağdaşlaştırma yollarının saptanabilmesi için uzmanlarınca raporların hazırlanması planlaştırılmıştır. Diğer yandan çok daha ivediliği olan bölümde, Türkiye'de henüz kültür varlıklarının tam olarak bir envanteri yapılamamış olduğundan, ülkemizdeki kültür varlıklarının ekolojik ortamları içinde envanterlerinin çıkarılmasının ilkeleri belirlenmiştir. Buna bağlı olarak arkeolojik, mimarlık, tarih, sözlü tarih, etnoğrafik, etnobotanik ve jeolojik alanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden uzmanlarla işbirliği içinde 2001 yılından itibaren önce ilçe bazında iki pilot bölgede çalışmalar başlamıştır. Bu pilot bölgeler Birecik-Suruç ( Şanlıurfa ) ve Buldan ( Denizli ) olarak seçilmiştir. 2002'den itibaren proje pilot bölge dışına taşmış, 2003 yılında envanter çıkarılan bölgeler 23'e ulaşmıştır.

Projenin sonuçları TÜBA-TÜKSEK yayınları olarak her yıl ivedilikle toplumun bilgisine sunulmaktadır. Ayrıca her konuyla ilgili yapılan envanterler özel geliştirilen bir bilgisayar programına uygulanmaktadır.

Prof.Dr.Ufuk Esin:
Orta eğitimini Avusturya Koleji'nde tamamlayan Ufuk Esin, 1956'da İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.), Edebiyat Fakültesi (E.F.), Prehistorya ve Arkeoloji Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitede 1957'de Prehistorya Kürsüsü'nde asistan, 1960'da doktor-asistan, 1966'da doçent, 1976'da profesör oldu. İ.Ü.'de 1984-2000 yıllarında Prehistorya Anabilim Dalı, 1998-2000 yıllarında da Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığını yaptı. Türkiye'de "Arkeometri"nin başlamasına öncü olan Prof.Dr.Ufuk Esin, yalnızca arkeolojik kurtarma kazılarını üstlenmeyi yeğledi. ODTÜ Keban Projesi kapsamında Elazığ'da Tepecik, Tülintepe, ODTÜ Aşağı Fırat Projesi çerçevesinde Malatya'da Karakaya Barajı göl alanında Değirmentepe'de, son olarak da Aksaray'da Mamasın barajı göl alanında Aşıklı Höyük'te kurtarma kazıları yaptı. Prof.Dr.Ufuk Esin'in yurt dışında ve içinde basılmış Türkçe, Almanca ve İngilizce 100'ü aşkın bilimsel yayını vardır.

1961'de Fulbright, 1973'de Alexander von Humboldt burslarını kazanan Prof.Dr.Ufuk Esin, 1993'ten bu yana Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir. Prof.Dr.Ufuk Esin, 2001 yılından başlamak üzere Türkiye Kültür Sektörü (TÜBA-TÜKSEK ) girişimi kapsamında Türkiye Kültür Envanteri Projesini örgütleyerek, yaşama geçirmiştir.

Diyalog

Baran İdil 11 Kasım 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Baran İdil hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz