Yarışma Projeleri

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 3. Yurt Kompleksi Davetli Yarışması

Tarih: Nisan 2008
İlhan Kural


Proje Müellifi

İlhan Kural

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu birinci ve ikinci yurtlarına ilaveten inşa edilecek olan 3. Yurtlar Kompleksi’nin tasarımını şekillendiren etmenler şunlardır:

Silüet ve Araziye Yerleşim
3. yurtların inşa edileceği alan, 2. yurtların hemen yanında, doğusunda olup güneyde Güzel Yurt Ovası’na ve körfeze bakmaktadır. Araziden nefis bir ova manzarası söz konusudur. Lefkoşa’dan ODTÜ Kampusuna gelirken ilk görülen sırtta yer alacak olan 3. yurtların, kampüsün mevcut alçak katlı ve yayvan dokusunu zedelememesine ve arazinin eğimine uyum gösteren bir yerleşme oluşturmasına öncelikle özen gösterilmiştir. Bu amaçla Yurt Binaları’nın yüksekliği 3 katta tutulmuş, ancak eğimden dolayı kazanılan katlar ve alanlar da değerlendirilmiştir. Ayrıca bloklarda 3. katın üstünde oluşan teras katları, blokların arka taraflarında yer aldığı için, uzaktan öneri yurtlar 3 ve en fazla 4 kat olarak okunmakta, güzel ve dengeli bir yerleşim formu oluşturmaktadır. Blokların 3 katlı olarak ele alınmış olması, arkadaki 1. yurtların da manzarasını kapatmayacağı gibi, yoldan geçenlerin de görüşünü engellememesi açısından önemlidir.

Yurt Planı Şeması
Alışılmış yurt şemaları, bir koridor üstüne iki taraflı sıralanmış odaların oluşturduğu lineer bir tipolojiden üretilir. Böyle bir şema, özellikle kat sayısı sınırlı ve oda sayısı çok olan programlarda son derecede uzun ve karanlık koridorlar oluşturmaktadır. Özellikle 3. yurdun mimari programında dolaşım alanlarına tanınan ve realist olmayan %15'lik alan artışı göz önüne alınırsa, bu kısıtlamanın koridorlara ışık alabilmek amacı ile boşluklar açmayı zorlaştırdığı gibi, modüler aks sistemini de zorlayacağı görülecektir. Ayrıca lineer blokların 75 metreye varan uzunlukları, ortak hacimlerin ilavesi ile dolaşımı daha da sıkıcı ve yorucu bir hale getirmektedir.

Projede önerilen avlulu yurt şeması, klasik bir tipolojiden üretilmiştir. Bu şemanın avantajları şunlardır:
- Ortada avlu oluşu, tüm odaların denize ve ovaya bakamayacağı varsayımından hareketle, bir kısım odaların peyzajı düzenlenmiş, sakin, huzurlu ve bakımlı bir iç bahçeye bakmalarını sağlamakta ve dışarı karşı daha mahrem bir ortam yaratmaktadır. 

- Monoton, uzun ve ışıksız koridorlar yerine daha kısa yürüyüş mesafeleri ve avluya bakan cam yüzeyleri içeren dolaşım alanlarının varlığı, ışık ve manzara olanakları sunan çok daha keyifli bir kat ortamını oluşturmaktadır. 

- Her katın çapraz köşelerine gelen yangın merdivenlerinin varlığı da kabul edilebilir mesafelerde güvenliği sağlamaktadır. 

- Yatak odaları mümkün olduğu kadar ön-arka yüzeylere ve iç avluya bakan yüzeylere yerleştirilmiş, diğer bloklara bakan yan cephelerde ise servis hacimleri ve ortak kat alanları (bazı 2 yataklı odalar hariç) yer almıştır. 

- Dolaşım alanı sanılanın aksine oldukça düşük çıkmaktadır: Lineer bloklarda asgari %18,75 dolaşım alanı hesaplanırken, avlulu şemada bu rakam %19,59'u ancak bulmaktadır. Dolayısı ile önerilen şema, dolaşım alanı yüzdesi olarak da ekonomik bir çözümdür. 

- Avlulu şema, özellikle ortak alanların olduğu katlarda mekansal farklılıklar ve varyasyonlara imkan tanımakta ve bu çeşitlilik bir nevi mekansal zenginliği de beraberinde getirmektedir.

Yerleşim Şeması
Yurtlar 3 bloktan oluşmaktadır. İkisi erkek, biri kız yurdu olarak tasarlanan ve aynı plan çözümlerini içeren bu bloklardan birbirine geçiş köprülerle sağlanmaktadır. Ortadaki erkek bloğunda ortak mahaller, ısıtma merkezi, havalandırma santrali, çamaşır odası ve depolar yer almaktadır. Diğer iki blokta ise sadece depolar ve çamaşır odaları bulunmaktadır.

Batıdaki kız yurdu bloğunda servis, ikinci yurtların doğusunda bulunan mevcut servis yolundan +123.00 kotunda alınmakta olup, orta bloğa servis, her iki erkek bloğunun arasından güney yoluna bağlanan ve icabında trafiğin girebildiği bir yaya yolundan +126.00 kotundan sağlanacaktır. Doğudaki blok ile halı saha arasında kalan arazide üst ve alt yolları bağlayan bir servis yolu önerilmiş ve bu blok da servisini bu yoldan +126.00 kotundan almıştır. En doğuda, halı sahanın güneyinde kalan arazi parçasında, idarenin önerisi ile bir “kay-kay” sahası planlanmıştır. Vaziyet planında doğuda kalan yurt bloğu halı sahadan uzak tutulmuş, böylece yurt odalarında ses ve ışık konusunda herhangi bir rahatsızlık yaşanması önlenmiştir.

Şu anda mevcut olan otoparkın yerine 24 araçlık yol kenarı otoparkı önerilmiştir. Trafo ve jeneratör gurupları da ağaçlarla kamufle edilerek yerlerinde korunmuştur.

Snack bar-kafe-oyun salonu orta blokta, +125.00 kotunda manzaraya açık bir noktada düzenlenmiştir.

+129.00 kotunda bulunan ana girişten güvenlik kontrolunun gözetiminde hem kız, hem de 2. erkek yurduna gidilmektedir. Lobinin önünde bulunan ve avluya bakan galeri boşluğundan inen merdivenlerle +125.00 kotunda bulunan snack bar-kafe-oyun salonuna varılmaktadır. En üst katlardaki odaların açıldığı çatı teraslarının da öğrenciler tarafından sosyal amaçlı kullanılabileceği öngörülmüştür. Yönetim lojmanı orta blokta, +125.00 avlu kotunda yer almaktadır.

Kapasite ve Sayılar
İnşaat toplam net alanı (dolaşım hariç) 9.871,38 m2 dir. %19,59 olan dolaşım ile birlikte toplam net alan 11.805,19 m2'yi bulmaktadır. Toplam brüt inşaat alanı 13.564,50 m2'dir.

2 erkek ve 1 kız yurdunda toplam yatak sayısı 602'dir. Bunun 198'i kız öğrenciler, geri kalan 404 adedi ise erkek öğrencilere aittir. Kız yurdunda 45 adet 4 kişilik, 9 adet 2 kişilik oda bulunmaktadır. Erkek yurtlarında ise 90 adet 4 kişilik, 22 adet 2 kişilik oda önerilmiştir. Katlara göre tuvalet ve duş dağılımları öğrenci sayısına göre hesaplanmıştır.

Oda Düzeni
4 kişilik odalarda her öğrenciye dolaplarla ayrılmış birer yatak nişi verilmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin de tercihi olan dolapların oda içerisinde yer alması fikri, tanımlı yatak nişlerine imkan sağlamıştır. Giriş holünden ayrılan çalışma odası, öğrencilerin en çok bilgisayarla çalışacakları varsayımından hareketle bir duvar boyunca sıralanmış ve alçak panolarla ayrılmış bir masa-iskemle düzeni ile gerçekleştirilmiştir. Her çalışma odasının açıldığı birer balkon ile öğrencilere yorulunca dışarı çıkabilme veya sigara içebilme imkanları tanınmıştır.

Ekonomi
Yapıda ekonomi, hem malzemelerin, hem de strüktürel sistemin seçimi ile sağlanılmıştır.
- Strüktürel sistem 5,10 / 4,95 metrelik akslara göre kurulmuştur. Bu ölçüler son derecede ekonomik olup, döşeme kalınlığını da 25 cm'ye çekmektedir. 

- Dış duvarlarda Ytong veya muadili duvar üstüne mantolama şeklinde yalıtımlı sıva+dış cephe boyası kullanılacaktır. Döşemelerde öğrenci odalarında akçaağaç desenli laminat parke, kordorlarda, genel mahallerde ve dış teraslarda suni taş, ıslak hacimlerde ise seramik düşünülmektedir.İmaj Galerisi
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 3. Yurt Kompleksi Davetli Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 3. Yurt Kompleksi Davetli Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.